Блог
Перейти на рівень вище

Як вирівняти зуби без брекетів?

How to straighten teeth without braces?

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Голлівудська посмішка дістається у подарунок від батьків або може бути результатом філігранної роботи стоматолога. Лікар-ортодонт здатний виправити складні проблеми з прикусом та зробити зуби рівними. Для цього стоматолог використовує один чи кілька сучасних методів корекції.

Формування прикусу у людей відбувається у дитячому віці до 15 років. Вирізняють кілька етапів цього процесу:

  • початковий (до 6 місяців);
  • прорізування молочних зубів (від 6 до 36 місяців);
  • формування тимчасового прикусу, підготовка до прорізування постійних зубів (до 6 років);
  • змінний прикус (від 6 до 12 років);
  • формування постійного прикусу (до 15 років).

Найчастіше проблеми з розташуванням елементів зубного ряду можна виявити при візуальному огляді ротової порожнини. Часто про патології свідчать непрямі ознаки: висунута вперед або сильно засунута нижня щелепа, відстовбурчена верхня губа, скупчені зуби, асиметрія обличчя. Поставити точний діагноз та визначити його причину може лише стоматолог під час огляду пацієнта.

Лікарі класифікують кілька типів патологічного прикусу.

  • Дистальний (прогнатія) – верхня щелепа виступає вперед над нижньою.
  • Мезіальний (прогенія) – нижня щелепа сильно виступає вперед над верхньою.
  • Відкритий – відсутнє повне змикання в певній ділянці: при передньому типі не змикаються передні ділянки, а при бічному – жувальні ділянки зубів.

Дистальний і мезіальний прикуси можуть поєднуватися з перехресним двостороннім або одностороннім перекриттям, також це стосується і відкритого прикусу. Прогнатія чи прогенія можуть бути глибокими (травмувальними), коли перекриття коронок більш ніж ⅓.

При скелетних патологіях прикусу можуть виявлятися також зубоальвеолярні патології:

  • Дистопія – неправильне положення зуба (наприклад, поворот навколо вертикальної осі чи висування вперед).
  • Транспозиція – зміна місцями зубів (наприклад, різців та ікол).
  • Діастема – наявність проміжків між зубами («щілин»).

Популярний та ефективний спосіб вирівнювання прикусу – встановлення брекет-систем. Метод має ряд переваг та недоліків.

Плюси:

  • усунення складних проблем із взаємним розташуванням зубів;
  • відносно швидкий результат.

Мінуси методу:

  • є період звикання до конструкцій;
  • висока ціна на встановлення брекетів;
  • обмеження у харчуванні;
  • необхідність постійної ретельної гігієни ротової порожнини;
  • наявність протипоказань.

Стоматологи рекомендують утриматися від установки брекет-систем при тяжких імунологічних захворюваннях, хворобах ясен.

Часто пацієнти цікавляться, до якого віку можна встановлювати брекети. Сучасна стоматологія допускає їх встановлення в будь-якому віці з 12 років.

При неможливості або небажанні пацієнта встановлювати брекет-систему використовують інші методи лікування. Спосіб корекції прикусу вибирає ортодонт, виходячи з діагнозу, віку пацієнта, стану ротової порожнини, наявності супутніх захворювань, шкідливих звичок, способу життя.

Чи можна спилити кривий зуб і наростити новий?

За наявності серйозних патологій прикусу, ускладнених карієсом, сколами зуба обирають метод ортопедичної реставрації. Цей спосіб корекції практикують і за наявності дефекту лиш одного зуба, наприклад, різця, повернутого навколо осі. В будь-якому випадку, стоматолог старається максимально зберегти тканини зубів.

Показаннями до протезування вважають:

  • наявність депульпованих або сильно зруйнованих зубів;
  • яскраво виражене стирання емалі (наприклад, при бруксизмі);
  • зміну кольору, розміру або форми елемента зубного ряду.

В залежності від вираженості патології обирають відповідний метод лікування. При незначних дефектах зовнішньої поверхні зуба вініри або люмініри допоможуть отримати ідеальну посмішку. Для їх встановлення зуби обточуються на глибину не більше 0,7мм. Рішення про те, чи можна ставити вініри на нерівні зуби, приймає лікар.

У випадку значного руйнування коронки встановлюють керамічну або металокерамічну коронку. За необхідності зуб депульпують, обточують і закривають коронкою.

Способи вирівнювання зубів

В стоматології застосовують такі способи вирівнювання зубів без використання брекет-систем:

  • ортодонтичні знімні і незнімні пластинки (допоможуть виправити неправильний прикус у дитини у віці до 12 років);
  • вправи (застосовуються для корекції невеликих проблем);
  • трейнери;
  • змінні капи-елайнери;
  • художня реставрація;
  • вініри і люмініри;
  • протезування.
Ортодонтичні пластинки

Ортодонтичні пластинки

Простий, безболісний та ефективний метод виправлення прикусу у дітей. Існують одно- та двощелепні, знімні та незнімні апарати з ретракційними дугами, зі складними системами.

Для досягнення позитивного результату знадобиться носіння ортодонтичної конструкції протягом 6-24 місяців. Лікування проводиться під періодичним контролем ортодонта. У деяких випадках потрібна послідовна зміна кількох апаратів через певні проміжки часу (6-12 місяців).

Міогімнастика

У дитячому віці, за наявності невеликих проблем із прикусом, призначають міогімнастику. Вона є комплексом спеціальних вправ для стимуляції правильного росту та розвитку щелеп. Тренування проводяться щодня, кілька разів, протягом тривалого періоду часу.

Трейнери

Якщо проблема неправильного прикусу спричинена впливом жувальних м’язів, використовують трейнери. Це спеціальні силіконові двощелепні капи, що знижують надлишковий тиск м’язів і надають правильного положення щелепам.

Ефективні у дитячому віці. Для дорослих вони застосовуються як допоміжний метод після лікування прикусу брекетами, для закріплення позитивного результату. Носити такі трейнери потрібно протягом кількох місяців.

Елайнери

Елайнери є знімними прозорими капами. Виготовляються на основі комп’ютерного моделювання жувального апарату пацієнта.

Програма дозволяє розрахувати послідовну, покрокову зміну прикусу. На основі цього створюється комплект капп, що включає до 30 виробів, які використовуються послідовно на різних етапах лікування. Після застосування однієї капи протягом розрахункового періоду вона змінюється на наступну.

Конструкції носять цілодобово, знімаючи лише перед їжею та гігієною порожнини рота. Тривалість терапії – до 1 року та більше. Ця методика дозволяє виправити зубоальвеолярні патології іноді навіть на рівні брекет-системи.

Елайнери

Художня реставрація

Являє собою протезування з використанням композитних матеріалів, що вирівнюють поверхню зуба і надають їм правильну форму. За допомогою фотополімерів можна вирівняти поверхні зубів, приховати проміжки між ними, як додатковий ефект – усунути потемніння емалі, сколи та тріщини.

Вініри і люмініри допомагають усунути незначні дефекти прикусу, зміщення, повороти окремих зубів. Додатково вони маскують сколи, потемніння емалі, тріщини та інші невеликі зміни. У стоматології використовують керамічні, цирконієві та композитні вініри, що відрізняються міцністю, естетичністю, терміном служби та вартістю.

Художня реставрація

Якщо зуби депульповані чи зруйновані, протезування допоможе виправити прикус та відновити цілісність зубного ряду. На пошкоджені, відсутні, дистоповані елементи встановлюються коронки, що створюють ефект ідеальної посмішки.

Виправлення прикусу без брекетів

Виправлення прикусу без використання брекет-систем виконується у декілька етапів:

  1. Діагностика стану ротової порожнини, взаємного розташування зубних рядів, загального стану здоров’я пацієнта.
  2. Вибір методу лікування.
  3. Підготовка ротової порожнини (лікування карієсу та інших захворювань, професійна чистка).
  4. Виготовлення та встановлення ортодонтичних конструкцій, їх припасування.
  5. Навчання методам гігієни порожнини рота та очищення ортодонтичних пластинок, трейнерів, елайнерів.
  6. Періодичне відвідування лікаря для корекції виробів, спостереження за перебігом лікування.
  7. При використанні пластинок, зняття конструкцій, закріплення досягнутого результату.

У ході лікування пацієнт повинен дотримуватися правил гігієни порожнини рота, а також ряду обмежень, пов’язаних з харчуванням. Необхідно відмовитися від надмірно гарячої та холодної, твердої їжі (горіхів, насіння та інших продуктів, які можуть пошкодити конструкції та зуби). Під час лікування необхідно регулярно відвідувати стоматолога.

Для досягнення швидкого ефекту застосовують вініри, люмініри, протезування за допомогою коронок та мостів. У цьому випадку лікування триває декілька тижнів.

Виправлення прикусу можливе в будь-якому віці, але чим раніше буде розпочато лікування, тим швидше вдасться досягти результату, тим легше досягти гарної посмішки. Стоматолог підбере кожному пацієнту індивідуально ефективний метод корекції, що дозволяє комфортно та швидко вирішити проблему.