Блог
Go to parent page

Як виправити неправильний прикус у дитини

How Is Malocclusion in Children Treated

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Про аномальний розвиток прикусу говорять при порушенні змикання щелепних рядів. Патологічний прикус може бути різним, що визначається положенням верхньої щелепи по відношенню до нижньої. Додатковими ознаками аномального прикусу є діастеми, треми між зубами, дефекти звуковимови, рецидивуючий карієс, головні болі, несвоєчасне прорізування зубів тощо.

Не дивлячись на очевидні симптоми патологічного прикусу у дітей, не кожні батьки йдуть на консультацію до ортодонта. Спеціалісти Клініки естетичної стоматології закликають бути уважними до зубів дитини, не недооцінювати проблему і своєчасно звертатися до лікаря.

Про проблему 

Нормальним прикусом називають ортогнатичний тип змикання щелепних рядів. В нормі зуби верхньої щелепи перекривають нижні приблизно на 1/3. Сьогодні похизуватися правильним прикусом може лише невелика кількість населення планети. У більшості спостерігається аномальний прикус, який вперше був діагностований ще в дитинстві. 

Неправильний прикус потребує обов’язкової корекції, оскільки ускладнює процес пережовування їжі, а при грубих дефектах погіршує риси обличчя, призводить до психологічних комплексів і невпевненості в собі, особливо у підлітковому віці.

Сьогодні більшість дітей раннього віку потребують консультації дитячого стоматолога і ортодонта. Діти до 5 років вже потребували лікування. Всупереч думці батьків, патологічний прикус нікуди не дінеться сам по собі. В подальшому проблеми лише ускладнюються, викривленню піддаються постійні зуби.

Клінічні прояви

Очевидною ознакою патологічного прикусу у дітей є висування нижньої щелепи вперед або назад, а також інші явні симптоми:

  • нерівність або скупченість зубних рядів;
  • наявність міжзубних проміжків;
  • труднощі в пережовуванні їжі;
  • рясна слинотеча;
  • значні відхилення від норми при прорізуванні зубів (порушення термінів або порядку прорізування зубів);
  • неправильне дихання внаслідок простудних захворювань.

Порушення дихання призводить до неправильного розвитку піднебіння, дефектам вимови звуків, розвитку щелепно-лицьового і мовного апарату. В подальшому спостерігається викривлення рис обличчя, надмірна напруга жувальних м’язів, наприклад аденоїдний тип обличчя. 

У підлітків формуються комплекси через непривабливу посмішку, нечіткість мови, неприємний запах з рота. Такі діти більш замкнуті, дратівливі, сором’язливі. Кривизна зубів може призвести до захворювання шлунково-кишкового тракту. Криві зуби можуть травмувати слизові ротової порожнини, викликати стоматит і інші запальні процеси.

Види неправильного прикусу

Якщо нормальний прикус забезпечує досконале функціонування зубощелепної системи, то патологічний порушує багато природніх процесів.

Виділяють ортогнатичний (нормальний), прогенічний, прогнатичний прямий або біопрогнатичний прикус. Кожен з них має свої різновиди:

  • дистальний – характеризується виступом верхньої щелепи вперед;
  • мезіальний – значне висування нижньої щелепи по відношенню до верхньої; 
  • глибокий прикус – при патології спостерігається перекриття верхніми зубами нижніх більш ніж на 1/3;
  • перехресний – зміщення щелепних дуг в протилежні одна від одної сторони;
  • відкритий – порушення змикання щелеп при повній оклюзії корінних зубів (виділяють відкритий передній і боковий прикус);
  • комбіновані.

Достовірний діагноз потребує підтвердження лікаря-ортодонта. З метою ранньої діагностики патологічного прикусу у дітей важливо регулярно проходити огляд у лікаря стоматолога. Починати слід з першого прорізування молочних зубів. При їх скупченому розташуванні ускладнюється ріст постійних зубів.

У дітей до 3-4 років важко керуватися лише візуальною оцінкою. Однак на консультації лікар-ортодонт підтвердить або виключить аномалію прикусу. За наявності проблем запропонують відповідне віку лікування.

В якому віці необхідно виправляти прикус дитині?

Виправляти патологічний прикус слід з моменту його діагностики. З цією метою лікарі пропонують методи, які підходять під вік дитини:

  1. З метою профілактики дітям до року підбирають ортодонтичні соски або пустушки для годування, своєчасно налаштовують грудне вигодовування. Важливо правильно прикладати немовля до грудей. 
  2. В 1-2 роки рекомендовано виправляти прикус спеціальними пластинами. Ці вироби знижують вірогідність патологічного прикусу при схильності дитини, обтяженої спадковістю, вродженими вадами. 
  3. Прикус у дітей з 3 до 5 і 7 років коригують знімними пластинами, LM-активаторами або трейнерами. Ортодонтичні вироби допомагають вирівняти зубний ряд, відновити дикцію, звузити або розширити зубну дугу, коригують функцію язика, губ. 
  4. Дітям від 7 до 12 років важливо донести необхідність створення правильного прикусу пристроями у вигляді еластичних позиціонерів, трейнерів, різноманітних ортодонтичних апаратів для того, щоб лікування було успішним і цікавим. Конструкції виготовляють яскравими, з цікавими деталями, які запам’ятовуються. Такі вироби одягають на ніч або на 16-18 годин. Ортодонтичні апарати можуть цементуватися на певних зубах, тоді їх робота цілодобова.
  5. З 10-12 років рекомендовано носіння постійних ортодонтичних конструкцій – брекет-систем чи комбіноване лікування зі знімною апаратурою. За основу беруть не лише віковий критерій, але і готовність зубів та ротової порожнини до встановлення незнімних брекетів. Своєчасне встановлення скорочує термін лікування. Після зняття брекетів дітям рідко потребується тривалий ретенційний період. Позитивний результат досягається швидше, якщо пацієнту раніше проводилося лікування знімною апаратурою.

Як виправити прикус дитині?

Як виправити прикус дитині

Виправлення прикусу у дітей проходить значно швидше, ніж те саме лікування у дорослих. Піддатливість кісткових структур і з’єднувальної тканини забезпечує нормальне положення зубів в ряді вже через 1-2 роки регулярного носіння конструкцій. Перш ніж пройти процедуру корекції прикусу брекетами проводять ряд підготовчих заходів:

  • лікування карієсу, хвороб ясен в рамках санації ротової порожнини;
  • гігієнічна чистка, видалення нальоту;
  • укріплення емалі препаратами, які містять фтор або кальцій;
  • видалення зубів за показаннями.

Далі встановлюють ортодонтичну конструкцію, яка включає металеву дугу, самі брекети, які кріпляться на кожний зуб, замочки, лігатури і допоміжні деталі. Процедура фіксації брекетів потребує від ортодонта високої кваліфікації. Спеціалісти Клініки естетичної стоматології володіють досвідом роботи, а маленькі пацієнти із задоволенням проходять лікування найрізноманітнішої складності. 

Сьогодні застосовують багато способів корекції зубного ряду у дітей. До формування постійних зубів рекомендована міотерапія, направлена на укріплення м’язово-зв’язкового апарату лицевих структур. Призначається щоденна гімнастика, логопедичні заняття по корекції дислалії. В окремих випадках вдаються до хірургічного лікування. Допомога хірурга потребується при аномалії розвитку зубощелепної системи і лицевих кісток. Лише після цього можливе встановлення ортодонтичних коригуючих конструкцій. 

Брекет-система чи знімний апарат?

Брекет-система чи знімний апарат?

Брекети вважаються класичним варіантом ортодонтичного лікування, являють собою достатньо складну конструкцію і класифікуються за типом кріплення, матеріалом виготовлення, ступенем натягування і місцем фіксації. 

Елайнери – пластикові або міцні силіконові капи, які не порушують естетику, відмінно переносяться дітьми. Для досягнення терапевтичного ефекту носити елайнери необхідно 14-18 годин на добу. Саме тому вироби одягають тільки в нічні години і продовжують носити 1-2 години в день. 

Елайнери достатньо естетичні, однак сучасні брекет-системи також виглядають гідно. Сапфірові брекети взагалі нагадують гарний аксесуар. На відміну від елайнерів, лікування брекетами більш ефективне. 

Є й інші переваги у брекет-систем:

  • надійність фіксації;
  • високі терапевтичні результати;
  • можливість корекції найскладніших ортодонтичих задач;
  • порівняно швидкий період адаптації.

Ефективність елайнерів наближена до дії брекет-систем, однак вони не рекомендовані при складних патологіях зубощелепної системи. Щоб досягти відмінних результатів, носити елайнери слід довго. Крім того, підлітки можуть забувати одягати капи, а регулярність – важливий аспект успішної терапії.

Класичні брекети завжди справляються з ортодонтичними задачами, але методика виправлення прикусу має ряд нюансів. Так, при незначних дефектах достатньо знімних конструкцій. Враховуючи, що тканини щелепи у дітей еластичні і піддатливі, можна почати саме з елайнерів. Якщо ефект буде відсутній через 3-6 місяців лікування, лікарі рекомендують не втрачати часу і вдатися до радикальної корекції.

Профілактика неправильного прикусу 

Профілактика аномального прикусу полягає в адекватному веденні вагітності, виключенні медикаментозної терапії впродовж всього гестаційного періоду без показань лікаря, дотриманні охоронного режиму. Для профілактики патологій прикусу після народження дитини показано швидке налаштування грудного вигодовування. Також вибір якісних сосок при годуванні адаптованими молочними сумішами, своєчасний початок прикорму і вживання твердої їжі. 

В подальшому дітям важливо розвивати навик якісної гігієни порожнини рота, не культивувати шкідливі звички, наприклад – смоктання пальців, звичку гризти нігті, предмети. Починаючи з 1,5 років необхідно відвідувати лікаря-стоматолога. В 3-5 років дитину слід показати ортодонту.