Блог
Перейти на рівень вище

Композитні вініри

Композитні вініри

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Сучасні композитні вініри – естетичні накладки на зуби, виготовлені з фотополімерного матеріалу, що складається з кількох компонентів. Допомагають коригувати форму різців та ікол, освітлити колір емалі, замаскувати дрібні недоліки (плями, тріщини, сколи).

Композитні вініри

Накладки встановлюються на передні 10 зубів на кожній щелепі. Кріпляться за допомогою клейкого складу або методом адгезії (міжмолекулярної взаємодії). За необхідності можна встановити пластинки тільки на 1-2 зуби, що мають косметичні дефекти.

До протипоказань до встановлення композитних вінірів відносять:

  • грубі порушення прикусу;
  • бруксизм;
  • невилікуваний карієс, пульпіт чи пародонтоз;
  • наявність великих за розміром пломб.

Професійно проведена художня реставрація за допомогою накладок створює ефект ідеальної посмішки. Пластинки виглядають як власні зуби пацієнта, невідчутні у роті. При носінні цих виробів залишаються незмінними смакові відчуття, функції пережовування їжі, дикція.

Переваги композитних вінірів

До переваг відносять:

  • швидкий позитивний результат;
  • відсутність періоду очікування;
  • миттєве звикання;
  • немає відчуття дискомфорту;
  • немає перешкод при розмові та вживанні їжі;
  • виключення алергічних реакцій.

У стоматології використовують два методи виготовлення та встановлення накладок – прямий та непрямий. У першому випадку всі процеси виконуються безпосередньо на зубах пацієнта за одне відвідування лікаря. У другому випадку виготовлення пластинок проводиться у лабораторії, а їх фіксація – у кабінеті лікаря.

Переваги першого способу: швидкість лікування, доступна ціна, невелика глибина обточування зубів, можливість оперативного припасування розміру, корекції форми. Переваги другого варіанта: висока міцність, естетичність та довговічність накладок.

Якісні композитні вініри, за умови правильного та регулярного догляду, служать від 5 років і більше. За необхідності пластинки можна зняти та замінити на нові.

При встановленні вінірів обточені поверхні ікол та різців обробляються спеціальним складом. Він перешкоджає розмноженню бактерій та стимулює ремінералізацію. Правильно встановлені пластинки прилягають до зубів щільно, без проміжків, тримаються міцно протягом довгих років.

Після встановлення пластинок пацієнтам не рекомендується їсти сильно забарвлену та гризти тверду їжу (морква, кістки, горіхи, насіння). Необхідно дотримуватися гігієни ротової порожнини, захищати зуби при заняттях спортом (бокс, хокей), користуватися сертифікованими зубними пастами, регулярно відвідувати стоматолога.

Що таке композитні вініри?

Міцні та легкі композитні вініри являють собою пластинку, виконану з багатокомпонентного матеріалу. Вона закриває передню поверхню зуба та надає їй ідеальної форми.

Вироби виготовляються у зуботехнічній лабораторії методом гарячого пресування полімерної маси під високим тиском. В результаті виходять міцні, щільні накладки, що витримують високі механічні навантаження, стійкі до дії харчових продуктів.

Процес лікування складається з кількох етапів:

  1. Обстеження порожнини рота, діагностика, вибір методу корекції, матеріалу та кольору накладок.
  2. Підготовка: санація проблемних зубів, обточування поверхонь під встановлення пластин на глибину 0,3-0,5 мм.
  3. Зняття відбитків (створення 3D-моделей) для лабораторії.
  4. Виготовлення накладок.
  5. Примірка та фіксація композитних вінірів у порожнині рота пацієнта.

Процес лікування потребує мінімум двох візитів до стоматолога та займає 3-14 днів залежно від стану зубів клієнта.

Композитні вініри Київ Фото 244
Композитні вініри Київ Фото 242

Композитні матеріали, що застосовуються у стоматології для виготовлення естетичних накладок, складаються з кількох компонентів, що змішуються у певних пропорціях. В тому числі:

  • полімерний інгібітор;
  • неорганічний наповнювач;
  • органічна матриця,
  • каталізатори;
  • барвники.

Матеріали для реставрації дозволяють точно підібрати необхідну колірну палітру. Вони мають низький ступінь усадки, високу механічну міцність, стійкість до стирання. Характеризуються відмінною адгезією (зчепленням) з дентином, мають протикаріозний ефект, хімічно нейтральні, гіпоалергенні.

Лікарі використовують кілька різновидів багатокомпонентних матеріалів:

  • стандартні — з одно-, дво- чи триколірною концепцією підбору необхідного відтінку;
  • композити, придатні для реставрації жувальної чи передньої групи зубів, а також універсальні;
  • такі, що твердіють під дією хімічного, світлового, теплового чи комбінованого методу;
  • традиційні м’які, рідкі, такі, що конденсуються;
  • з різними розмірами частинок (мікро (до 0,4 мкм), міні (до 5 мкм), макро (до 45 мкм), комбіновані).
Композитні вініри Київ

 Стоматологи та пацієнти віддають перевагу продукції кількох відомих брендів: Filtek, Charisma, Tetric, Gradia, Estelite, Esthetic, Spectrum, Herculite та інших.

Мінуси: зуби після зняття вінірів

Серед недоліків варто зазначити:

  • невеликий термін служби;
  • мала міцність до механічних навантажень;
  • поступова зміна кольору під дією харчових барвників, тютюнового диму.

Щоб композитні вініри довго служили, зберігали свої властивості, не доставляли дискомфорту, варто віддавати перевагу якісним матеріалам.

Довіряйте виготовлення накладок досвідченим фахівцям, суворо виконуйте рекомендації лікаря щодо догляду за ротовою порожниною, своєчасно проходьте профілактичні огляди у стоматолога.

У нашій Клініці естетичної стоматології встановлення композитних вінірів проводять досвідчені ортодонти. Вони завжди готові допомогти зробити вашу посмішку ідеальною.

Вирівнювання зубів вінірами

Одна з найпоширеніших причин встановлення композитних вінірів – вирівнювання зубів.

Процедура здатна усунути легкі дефекти прикусу:

  • невелика ротація;
  • діастема (щілина між різцями);
  • розрідженість;
  • короткі зуби.

Часто пацієнти не готові кілька років чекати на результат носіння брекетів, не хочуть відчувати дискомфорт, жертвувати естетикою і воліють вирівняти зубний ряд швидко, за 1-2 відвідування стоматолога.

Дистальний, мезіальний, глибокий прикус та інші тяжкі аномалії не усувають за допомогою накладок. Для корекції використовують ортодонтичні пластинки, брекети, хірургічні операції. На заключному етапі лікування допускається використання естетичних пластинок для посилення позитивного ефекту лікування. Перед виправленням прикусу необхідно провести діагностику, моделювання за допомогою відбитків або 3D-візуалізації.

Хороший результат дає естетичне протезування накладками при гіпоплазії зубної емалі (часткова або повна її відсутність). При такій патології поверхня ікол і різців виглядає нерівною, покритою заглибленнями, плямами та борознами. Косметичні накладки допомагають швидко та ефективно вирішити проблему.

Головні умови успішного вирівнювання зубів за допомогою композитних вінірів – правильний вибір клініки та стоматолога, ретельне обстеження, використання якісних матеріалів та професійне встановлення накладок. Це гарантує тривалий термін служби пластинок, відсутність ускладнень та відмінний косметичний ефект.