Блог

Асиметрія обличчя через Прикус – Як виправити?

Асиметрія обличчя через Прикус – Як виправити Фото 512

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Індивідуальну зовнішність кожної людини визначають особливості, які спричиняє генетика, спадковість. Також набуті у процесі життя зміни, які можуть виникнути через порушення розвитку лицьових кісток черепа, неправильного дихання, ковтання. Найчастіше через неправильно сформований прикус буває: викривлення зубів, неправильне співвідношення верхньої та нижньої щелеп, розміру зубів по відношенню до розмірів щелепи, зміщення нижньої щелепи вбік або назад, висування нижньої щелепи сильно вперед. Всі ці ознаки порушують пропорційність та симетрію.

Прояви асиметрії обличчя через прикус

Спотворення зовнішності відбувається, як правило, внаслідок неправильного положення щелеп. Часто асиметрія нижньої щелепи може призвести до занадто маленького або великого підборіддя, опущення кутиків рота, запалих щік, рота, що не закривається. Дуже відображається на зовнішності перехресний прикус, значно порушується пропорційність обличчя, можливі такі процеси як нерівномірне стирання зубів, що у свою чергу впливає на процес жування, підвищується ризик захворювання пародонту, надмірний тиск на скронево-щелепний суглоб призводить до розвитку бруксизму, викривлення постави, клацань при відкриванні, закриванні рота, головного болю, мігреней. А також психологічних аспектів: низької самооцінки, неприйняття своєї зовнішності, складнощів з соціумом.

Визначити неправильный прикус досить просто візуально. Але для багатьох людей з не такою явною патологією прикусу все не так однозначно. Найкращий спосіб зрозуміти, чи є у вас проблеми зі здоров’ям ротової порожнини — звернутися до стоматолога. Особливо якщо є складнощі з мовленням, жуванням чи диханням. Навіть якщо ваш неправильний прикус ледве помітний, професійний стоматолог зможе його ідентифікувати.

Прояви асиметрії обличчя через прикус

Сучасний лікар-стоматолог має необхідні інструменти для виявлення аномалій прикусу. Він також може оцінити наслідки у перспективі. У багатьох людей неправильний прикус настільки незначний, що ніяк не впливає на їхнє здоров’я. Однак, якщо лікування необхідне, можна використовувати цифрові зображення для оцінки проблеми та планування лікування.

Як брекети виправляють асиметрію обличчя?

Асиметрія нижньої щелепи поширена в багатьох країнах. Досить рідко людина має ідеально симетричне обличчя. Більшість людей зазвичай навіть не помічають цього. Однак у випадках, коли верхня чи нижня щелепа росте з різною швидкістю, або є проблема з положенням щелепи, наприклад, така, що часто спостерігається при неправильному прикусі або перехресному прикусі, лицьова асиметрія може бути більш вираженою.

Хорошою новиною є те, що ортодонтичні системи Інвізілайн та брекети можуть виправити асиметричне обличчя, вирівнюючи щелепу та балансуючи риси обличчя. Прозорі елайнери ідеально підходять для виправлення неправильного прикусу. Таке лікування дає багато переваг у порівнянні із звичайними металевими брекетами.

Як брекети виправляють асиметрію обличчя

По-перше, немає кронштейнів та дроту. Елайнери тонкі та практично невидимі збоку. Ви також можете зняти їх, щоб насолодитись улюбленими стравами або почистити зуби перед сном. Це повністю змінює правила гри, оскільки усувається багато труднощів, пов’язаних з носінням брекетів. Зручність – ще одна перевага. Ви ледве помітите їх, і вони ніколи не зачеплять внутрішню частину губи чи щоку.

Вплив брекет-систем на форму обличчя

Іноді нас запитують: «Чи змінюють брекети ніс? Чи подовжують моє обличчя ортодонтичні системи?» Ні, ортодонтичне лікування, включаючи брекети, не впливає безпосередньо на ніс і не подовжує обличчя.

Причина, через яку люди іноді думають, що їхній ніс виглядає по-іншому після брекетів, або що їхнє обличчя здається розтягнутим, полягає в кутах. Коли ми переміщуємо зуби і щелепи на місце, змінюються кути між губами і носом, а іноді і між губами та підборіддям, через що ніс чи інші риси обличчя можуть трохи відрізнятись.

Що стосується саме того, як брекети змінюють форму обличчя. Конструкція чинить постійний м’який тиск, який стимулює природний процес в організмі, відомий як ремоделювання кістки. Кістки та тканини руйнуються (не хвилюйтеся, це безболісно і відбувається все життя навіть без брекетів), дозволяючи зубам рухатися у тому напрямку, в якому їх спрямовують елайнери або брекети. Коли ваші зуби знаходяться в ідеальному положенні, ваші губи і, як наслідок, ваш профіль рухатимуться разом із вашими зубами. У багатьох випадках це відбувається майже непомітно.

Вплив брекет-систем на форму обличчя

Розглянемо кожну з рис обличчя окремо

  1. Підборіддя.

Якщо у людини дистальний прикус, підборіддя зазвичай маленьке, тому що нижня щелепа розташована позаду. І навіть у молодих людей може спостерігатися “друге підборіддя”, внаслідок провисання м’яких тканин.

Після лікування: щелепи змикаються правильно, нижня щелепа пересувається вперед. В результаті – підборіддя стає таким, що більше видається. При мезіальному прикусі, навпаки, нижня щелепа масивна, обличчя здається похмурим. Після лікування підборіддя виглядає більш пропорційним, а обличчя залишається чітко окресленим.

  1. Губи.

У пацієнтів із глибоким прикусом, мезіальним, часто западає губа. Після виправлення прикусу губи можуть стати пухкішими або просто більш вираженими.

  1. Ніс.

Ніс здаватиметься меншим після лікування глибокого і дистального прикусу, через те, що нижня третина обличчя стане більш пропорційною. Також покращується профіль.

  1. Носогубні складки.

Природне старіння призводить до більш виражених носогубних складок. Але й у молодих вони проявляються, якщо присутній неправильний прикус. Після ортодонтичного лікування дисбаланс усувається, кістки та зуби приходять в норму. Асиметрія нижньої щелепи зникає.

  1. Овал обличчя.

При сильному звуженні щелеп (верхньої або нижньої, двох одразу) зубам немає місця, розвивається скупченість. Через недостатню опору м’які тканини можуть провисати. Утворюється птоз. Після розширення зубних дуг до нормального стану овал обличчя стає більш гармонійним.

Завдяки ортодонтичним апаратам ми можемо позбутися несиметричних рис обличчя, а значить зробити його пропорційним та гармонійним.

асиметрія прикусу

Комплексне виправлення прикусу

У разі невідповідності щелеп ми часто поєднуємо брекети з допоміжними засобами, такими як резинові стрічки. Резинки дають нам більше важелів і допомагають рухати верхню та нижню щелепу так, щоб верхня та нижня дуги правильно з’єднувались. Зміщення щелепи призведе до більш помітної різниці.

Кожна людина є унікальною. Зміни вашого обличчя до і після брекетів завжди більш помітні для форми щелепи. З іншого боку, змін буде дуже мало, якщо вони взагалі будуть, коли у вас трошки криві зуби, але нормальний прикус. Деякі пацієнти зазнають незначних змін, або взагалі ніяких, у той час як для інших, поліпшення рис обличчя є ключовою частиною їхнього плану лікування.

Чи можна виправити асиметрію обличчя?

Однозначно, так! Ця процедура включає безліч переваг. Якщо ваш неправильний прикус настільки серйозний, що вимагає виправлення, є багато причин, через які вам слід продовжувати лікування в короткостроковій та довгостроковій перспективі.

До естетичних переваг відносяться:

  • більш молодий зовнішній вигляд;
  • підвищення самооцінки;
  • покращений профіль обличчя;
  • позитивний образ та приємна посмішка;
  • більш виразна дикція;
  • правильне жування;
  • проста гігієна порожнини рота.

Переваги здоров’я порожнини рота включають:

  • ідеальне положення щелепи;
  • покращення здоров’я ясен;
  • здорову структура зуба;
  • підтримку функції щелепного суглоба.

До профілактичних переваг належать:

  • пацієнт не травмуватиме язик;
  • профілактика зносу та пошкодження зубів;
  • зниження ризику карієсу та захворювань ясен;
  • усунення тригерів головного та м’язового болю.