Блог
Перейти на рівень вище

Як правильно доглядати за брекетами?

Як правильно доглядати за брекетами

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Брекет-система — один з найбільш популярних та ефективних методів виправлення прикусу у дітей, дорослих. Сучасні системи легкі, зручні, але під час адаптації та носінні можуть виникати різні неприємні відчуття. 

Для усунення та запобігання дискомфорту необхідно знати, як правильно доглядати за брекет-системою і ротовою порожниною, як правильно харчуватися, якщо зафіксовані брекети. Розглянемо всі ці питання у статті.

Як правильно доглядати за брекетами

Правила догляду за зубами 

Доглядати за зубами потрібно дисципліновано, ретельно дотримуватися всіх рекомендацій ортодонта.

Правила догляду за зубами

Як доглядати за брекетами — що потрібно запам’ятати:

  • під рукою завжди має бути йоржик або монопучкова щітка;
  • чистити зуби 4 хвилини не тільки двічі на день, а й щоразу після їжі;
  • для догляду за брекетами рекомендовано мати іригатор;
  • перевіряти якість чищення зубів краще спеціальною таблеткою-індикатором – після розсмоктування таблетки ділянки з нальотом забарвлюються синім кольором;
  • брекети можуть відколюватись від різких перепадів температур, тому слід відмовитися від надто гарячих чи надто холодних страв та напоїв;
  • необхідно дотримуватись спеціальної дієти (м’яка їжа або дрібно порізана), не вживати напої, які можуть пофарбувати брекети чи ділянки навколо них, жувальні гумки.

Навіть найретельніший домашній догляд не допоможе повністю видалити наліт із зубів, якщо встановлені брекети. Після встановлення системи потрібно 2-4 рази на рік робити професійне чищення. З брекетами застосовують методику Air Flow. М’який наліт, камінь видаляють содовим розчином під натиском, конструкція при цьому не зміщується, не пошкоджується. Ультразвук можна використовувати тільки біля елементів ортодонтичної конструкції.

Етапи догляду за брекетами

Чищення брекетів у домашніх умовах складається з кількох обов’язкових етапів:

  1. Зняти знімні елементи конструкції.
  2. Ретельно почистити ротову порожнину, особливу увагу приділяти важкодоступним місцям. Біля замків обережно чистити, без різких рухів, сильного натискання. Спершу чистять верхні зуби, потім нижні.
  3. Зуби та конструкцію чистити у горизонтальному та вертикальному напрямках. Замочки – лише вертикально.
  4. Використовувати спеціальні зубні щітки. Після звичайної щітки взяти монопучкову. Завести під дугу, ретельно з усіх боків очистити дріт, замочки, кожен зуб.

Середня тривалість процедури – 20-30 хвилин.

Чому важливо правильно доглядати за брекетами?

Звикання до брекетів — непростий процес. Відразу після встановлення виникає дискомфорт, тиск. Тривалість адаптації — 3-14 днів.

Чому важливо правильно доглядати за брекетами?

Брекети встановлюють після повної санації, зміцнення емалі для запобігання розвитку карієсу. Але у брекет-системи складна конструкція, багато важкодоступних ділянок, у яких накопичуються залишки їжі. За відсутності правильного та регулярного догляду ймовірність появи карієсу та інших стоматологічних хвороб дуже висока.

Наслідки неправильного догляду за брекетами:

  • навколо конструкції утворюється наліт, в якому розмножуються патогенні мікроорганізми – на емалі з’являються білі плями;
  • ясна запалюються, набрякають, кровоточать;
  • при інфекційному, запальному процесі неможливо своєчасно провести корекцію положення брекетів, збільшується тривалість ортодонтичного лікування.

Брекети потрібно щодня оглядати, щоб вчасно помітити порушення чи зміщення конструкції. Якщо при легкому натисканні пальців елемент ковзає, хитається, необхідно терміново звернутися до ортодонта.

Як слідкувати за гігієною зубів?

При ортодонтичному лікуванні чистити зуби потрібно частіше. Звичайна зубна щітка не підійде, необхідно придбати спеціальні пристрої.

Як слідкувати за гігієною зубів?

Що потрібно для догляду за брекетами:

  1. Спеціальні ортодонтичні зубні щітки – у них м’який густий ворс, розмір голівки до трьох сантиметрів. Складаються з коротких щетинок для очищення брекетів і довгих для очищення поверхні зубів. При використанні звичайних щіток щетинки розходяться в різні боки, що негативно впливає на якість гігієнічної процедури. Можна використовувати електричну зубну щітку ротаційну або звукову з м’яким ворсом або ортодонтичними насадками.
  2. Монопучкові щітки призначені для очищення важкодоступних місць в брекет-системі.
  3. Йоржики — доповнення до монопучкової щітки. Добре видаляють частинки їжі, які накопичуються під скобами, навколо пластин та між зубами. Підбирають за розміром, що залежить від інтервалів між зубами. Універсальний розмір для кожного свій. Для брекетів підходять моделі з міцним стрижнем, щетиною у формі конуса або вигнуті. Їх поміщають під дугу, обертають для видалення нальоту та залишків їжі.
  4. Іригатор — найзручніший прилад для очищення брекетів. Струмені води під великим тиском вимивають наліт і залишки їжи навіть з найвужчих місць системи. Є спеціальна ортодонтична насадка, оснащена м’якими щетинками.
  5. Флос (зубна нитка) для очищення простору між зубами. Відрізняються товщиною та формою. Плоскі необхідні, якщо зуби щільно посаджені один до одного, круглі — при великій відстані між одиницями зубного ряду. Стрічкові використовують, якщо є щілини. Суперфлос — конструкція з жорсткого кінчика, відрізка звичайної нитки і широкого губчастого волокна. Найкраще очищає протези, брекети.
  6. Зубна паста — ремінералізуюча, вміст фтору 1250-1450 ppm. Перед встановленням брекетів потрібно пройти курс аплікацій із мінеральним гелем для зміцнення емалі. Можна використовувати і пасти з антисептичною дією для знищення бактерій, які накопичуються на пошкодженій слизовій оболонці. Необхідно періодично змінювати зубні пасти.
  7. Ополіскувачі — освіжають дихання, надають лікувальну дію. Ефірні олії ментолу та евкаліпта знищують бактерії. З брекетами не можна використовувати розчини зі спиртом, барвниками. Засоби з хлоргексидином — гарні антисептики, що перешкоджають розвитку запальних процесів у ротовій порожнині. Фтор зміцнює емаль, знижує ризик карієсу.
  8. Пінки — не містять спирту та агресивних речовин. Використовують, якщо потрібно терміново почистити зуби.

Краще відразу купувати спеціальні ортодонтичні набори, в яких зібрано все необхідне, користуватися всіма пристроями до зняття брекетів та брекет-систем.

Навіщо потрібний віск для брекетів?

Віск або силікон клеять на брекети для запобігання натирання слизових оболонок, зменшення болю та дискомфорту. Речовини безпечні для організму, не викликають алергічних реакцій.

Як нанести віск на брекети — покрокова інструкція:

  1. Виявити проблемні ділянки.
  2. Провести гігієну ротової порожнини.
  3. Висушити місця нанесення воску.
  4. Відокремити невеликий шматочок воску, розігріти, скачати в кульку.
  5. Закріпити віск на замочку чи дузі — він має трохи виступати вперед.
  6. Натиснути на кульку для фіксації.
  7. Прикріпити віск на всі проблемні місця конструкції.

Силікон краще тримається і служить довше воску. Правила використання обох речовин ідентичні.

Правила харчування для людей з брекетами

Дієта допоможе уникнути проблем із зубами, ламання брекетів. До раціону потрібно включити продукти, багаті протеїном, кальцієм, магнієм, фтором, фосфором, вітамінами C, D. 

Основа меню — кисломолочна продукція, яйця, рибні, м’ясні паштети, морепродукти, овочі, зелень.

Правила харчування для людей з брекетами

Перші 3-5 днів після встановлення брекетів пацієнта може турбувати біль, який може посилитися при вживанні твердої їжі. Раціон у ці дні: бульйон, суп-пюре, смузі, йогурти, рідкі каші, сік, желе. 

Підійде дитяче харчування. Воно має м’яку консистенцію, містить необхідні вітаміни та поживні речовини. Подібних правил харчування необхідно дотримуватись після підтягування лігатур, заміни дуг.

Заборонені продукти:

  • горіхи, сухарі, насіння, сушіння, чіпси, сухофрукти, льодяники, карамель, тверді фрукти, тверде м’ясо — можуть змінити натяг дуг, призвести до ламання конструкції;
  • в’язкі продукти — ірис, шоколад, жувальна гумка, плавлений сир, кукурудзяні палички, нуга, карамель, м’який хліб та здоба;
  • солодощі;
  • кава, червоне вино та інші напої з барвниками, темний виноград, черешня та вишня, чорноплідна горобина, шовковиця, буряк, помідори — фарбують керамічні, пластикові брекети;
  • малина, полуниця — дрібні кісточки застряють між елементами конструкції;
  • холодні, гарячі страви, напої — деякі деталі брекет-системи при перепадах температур можуть стати непридатними.

З брекетами не можна гризти і відкушувати великі шматки — надмірний механічний тиск змінює натяг дуг. Їжу потрібно подрібнювати чи відрізати невеликі шматочки. Людям з ортодонтичними конструкціями протипоказані силові, контактні види спорту, не можна курити, вживати алкоголь.

Після встановлення брекет-системи ортодонт видає пацієнту пам’ятку з правилами домашнього догляду за брекет-системою. Ретельне дотримання всіх рекомендацій допоможе уникнути ламання чи відклеювання брекетів, проблем із зубами.