Блог
Перейти на рівень вище

Як доглядати за брекетами

Як доглядати за брекетами

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Після встановлення брекетів за ними необхідно доглядати за допомогою спеціальних засобів – щіток, іригаторів, йоржиків. Вони м’яко і делікатно очищують простір між зубами і елементами. Неправильна гігієна може призвести до розвитку карієсу, пародонтозу. Тому чистка зубів з брекетами повинна бути більш ретельною.

Засоби по догляду за брекетами

Чистка брекетів

Вирівнювання зубів здійснюють за допомогою ортодонтичної конструкції. Для догляду за нею простої щітки для чищення недостатньо. Гігієну проводять поетапно. Для цього необхідні:

  1. Зубні щітки з розташуванням щетинок літерою V. Для обробки брекетів рекомендують обирати монопучкову.
  2. Йоржики. Це різновид щіток з довгими ручками. Вони призначені для очищення поверхонь під дугами конструкції. Термін служби йоржика розрахований приблизно на два тижні. В комплекті є декілька насадок для заміни.
  3. Флоси (зубні нитки). Вони допомагають прибирати залишки їжі з проміжків між зубами. Флоси бувають чотирьох видів – пласкі, круглі, стрічкові і суперфлоси, котрі використовують для чистки протезів і брекетів. Також для них рекомендують вощені нитки з фтором, що знижують ризик розвитку карієсу. Їх бажано використовувати для чистки зубів після їжі і кожного перекусу.
  4. Переносні і стаціонарні іригатори. Це прибори, які подають потужний струмінь води. Це допомагає видаляти залишки їжі, наліт, не лише між зубами. Іригатори очищують важкодоступні ділянки, яких не можуть дістатись щітки і йоржики.
  5. Ополіскувачі. Під час носіння брекетів вибирають засоби без барвників і спирту.
  6. Очищувальні пінки. Їх використовують, якщо немає можливості почистити зуби. Пінки не містять абразивних частинок, спирту, їх не змивають водою. Засіб розподіляють по яснам, тримають 30 секунд, потім спльовують. Це не замінює повноцінну чистку зубів.
  7. Віск і силікон для брекетів. Засоби наносять після чистки зубів і конструкції. Потім їх необхідно висушити, скатати трішки воску в кульку і прикріпити на замочок або дугу, злегка притиснути. Це попереджує елементи та слизову від пошкоджень, зменшує біль.

Впродовж носіння брекетів можна обирати будь-які пасти, але без ефекту відбілювання. В них містяться абразивні компоненти, котрі можуть пошкодити зуби, керамічні покриття і хімічним чином руйнувати місця прикріплення до зуба елементів конструкції.

Чистка брекетів

Принцип, як працюють брекети – коректування розміщення зубів в зубному ряду. Конструкції складаються з безлічі дрібних деталей. Вестибулярні брекети кріпляться на зовнішній стороні зубів, лінгвальні – на внутрішній, за ними доглядати складніше. Між елементами, на замочках, під дугами накопичуються залишки їжі, з’являється наліт і камені.

Брекети чистять обертальними рухами. Крім зубних щіток обов’язково використовують йоржики. Ними акуратно очищують простір і елементи конструкції під дугами. Процедуру виконують після первинної очистки зубною пастою. Брекети потрібно чистити в декілька етапів.

Інструменти і засоби для очистки

Особливості, як використовувати

Зубна пастаВибирають багатофункціональну, яка буде усувати наліт, камені, знімати запалення і попереджувати утворення відкладень. Паста повинна містити кальцій, фтор. Перевага віддається засобам з рослинними ферментами.

ЙоржикиВін кріпиться до довгої металевої ручки, в яку вплетені нейлонові волокна. Голівка може бути конусоподібної або циліндричної форми, мати легкий вигин. Якщо брекети тільки встановлені, вибирають йоржик м’якої або середньої жорсткості. Для очищення йоржик тримають під прямим кутом до зубів. Рухати їх потрібно повільно. Спочатку очищують міжзубні проміжки, потім бокові сторони. Для чистки дуги конструкції йоржик тримають паралельно до неї, під час руху його постійно прокручують.

ІригаториЇх використовують для важкодоступних місць у брекетів, під дугами. Вони особливо ефективні для лінгвальних конструкцій. Так як складно вичистити щітками і йоржиками. Іригатори не обов’язково застосовувати щодня, достатньо використовувати як додатковий засіб 2-3 рази на тиждень. Прибори мають спеціальні ортодонтичні насадки. Перед промиванням в резервуар заливають дезінфікуючий розчин або кип’ячену воду. Рідину направляють зверху вниз на верхній щелепі і знизу вверх на нижній, напір збільшують поступово.

Після кожного перекусу користуються флосами. Це спеціальні зубні нитки з жорстким кінцем. Вони не рвуться при контакті з конструкцією, не перетираються. Очищення проводять поступальними рухами. Нитку натягують між зубами і, тримаючи її двома руками, плавно і обережно пересувають, щоб не пошкодити ясна і не зачепити елементи конструкції.

Зубні щітки для брекетів

Зубні щітки для брекетів

Звичайні зубні щітки для очищення брекетів з V-образною щетиною підходять. Можна користуватися електричною, ультразвуковою. Нею не потрібно терти зуби і елементи конструкції, достатньо просто пересувати і тримати біля кожної ділянки декілька секунд. Є два види зубних щіток для брекетів:

  1. V-подібна. Відрізняється від звичайних нерівномірною довжиною щетинок. По краях вони стандартної висоти, а в центрі коротші. В процесі руху щетинки щільно прилягають до всіх елементів конструкції. Вичищають наліт із замочків, дуг. Рекомендують обирати щітки з м’яким ворсом і невеликою голівкою.
  2. Монопучкова. Її використовують для точкового очищення брекетів, зубів і щілин між ними. В таких моделях тонка основа з невеликою круглою голівкою на кінці. Довжина ворсинок до 1 см. Вони вичищають навіть важкодоступні місця.

При виборі зубної щітки орієнтуються на ступінь жорсткості. Рекомендують обирати моделі з прогумованими ручками, щоб вони не ковзали у руці.

Догляд за зубами з брекетами

Догляд за зубами з брекетами

Догляд за зубами з брекетами після кожного прийому їжі. Потрібно виключити з меню в’язкі продукти і ті, що містять барвники. Тверду їжу попередньо подрібнювати, інакше вона може пошкодити конструкцію. Їжа повинна бути теплою, виключається надто гаряча або холодна. Після кожного прийому їжі потрібно ополіскувати рот. Догляд здійснюється поетапно:

  • зуби чистять пастою по 3-5 хвилин, кожний – по 10 секунд;
  • потім йоржиком очищують конструкцію з брекетами;
  • використовують ополіскувач впродовж 20 секунд;
  • промивають зуби і конструкцію іригатором.

Догляд за зубами з брекетами передбачає обов’язкову професійну чистку. Її рекомендують робити через кожні 3-4 місяці. Добре усуває наліт і камінь ультразвук. Але мінус методу в тому, що його не можна направляти на ділянки поблизу ортодонтичних елементів.

Тому найбільш ефективним буде апарат Air Flow. Це трубка, через яку поступає содовий розчин під сильним тиском. Це допомагає очистити ділянки під дугами, біля ясен, навколо брекетів.

Спочатку зуби обробляють барвником, який накопичується в нальоті або місцях зубних відкладень. Це допомагає направити сопло приладу на необхідну ділянку. Потім обробляють їх содовим розчином під тиском. Наліт видаляється м’яко, без пошкоджень тканин і ортодонтичних конструкцій.

Правильний догляд допомагає уникнути захворювань і запалень ротової порожнини. При недостатній гігієні після зняття конструкції на зубах можуть залишатися білі плями в місцях прикріплення брекетів. Крім щоденної гігієни рота рекомендують раз у квартал проводити професійну чистку.