Блог
Go to parent page

Процедура зняття брекетів: найбільш популярні питання

Процедура зняття брекетів найбільш популярні питання Фото 515

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Брекети здатні виправити різні аномалії прикусу та розташування зубів. Вони призначені для того, щоб зробити зуби рівними, а посмішку красивою. Але коли наближається момент зняття брекет-систем, виникає багато питань. У цій статті ми постараємося відповісти на них.

Основні етапи зняття брекет-систем

Основні етапи зняття брекет-систем

Процедура займає зовсім мало часу і проходить набагато швидше, ніж встановлення.

  • Спочатку стоматолог здійснює підготовку ротової порожнини. Він встановлює спеціальну силіконову захисну накладку (ретрактор). Завдяки їй язик та ясна не будуть пошкоджені під час зняття елементів брекет-системи.
  • Після цього лікар спеціальним інструментом відкриває замки, прибирає дугу з брекетами.
  • Далі вся конструкція акуратно знімається щипцями. Пацієнт може помітити, що зуби трохи рухливі. Це нормально, брекет-система розтягнула зв’язки, за короткий час вони скоротяться і зуби перестануть рухатись.
  • Наступний етап – видалення клею із зубної емалі. Це робиться за допомогою спеціальних полірувальних насадок (фінірів), оскільки клей дуже сильний.
  • Далі проводиться ремінералізація емалі (насичення її різноманітними мінеральними компонентами для повного відновлення).
  • Останній етап – шліфування емалі. Зубам повертають їхній гарний і здоровий вигляд.
Зняття брекетів та встановлення ретейнерів

Зняття брекетів та встановлення ретейнерів

Як відбувається процедура зняття брекетів?

Брекети можна зняти лише у кабінеті ортодонта-стоматолога. Самостійні спроби можуть призвести до пошкодження м’яких тканин та зубів.

Лікар акуратно знімає замки та інші елементи брекет-системи щипцями, видаляє залишки клею, ремінералізує та шліфує емаль. Сам пацієнт цього не зможе. Процедура займає близько 40 хвилин.

Багатьох цікавить питання: чи боляче знімати брекети? Відповідаємо: ні, абсолютно не боляче. Лікар використовує спеціальні інструменти та робить все професійно. Може бути лише легкий дискомфорт, але біль виключений.

Часто після зняття брекетів емаль стає ослабленою та чутливою до холодного та гарячого. Поступово вона відновиться та неприємні відчуття зникнуть.

Що роблять після зняття брекетів?

Відразу після зняття брекетів необхідно відновити емаль. Для цього наносять спеціальні ремінералізувальні гелі та фторлаки. Вони зміцнюють зуби.

Іноді потрібна реставрація зубів: відбілювання, усунення каріозних уражень та сколів чи інші види відновлення естетичних дефектів.

Необхідність тих чи інших процедур визначає лікар у кожному разі індивідуально.

Рекомендації стоматолога після зняття брекет-системи: правильний догляд за зубами

Рекомендації стоматолога після зняття брекет-системи

Деякі пацієнти відзначають наприкінці лікування, що зуби болять після зняття брекетів. Ці відчуття пов’язані з розслабленням щелепних м’язів після тривалого навантаження та прагненням зубів стати на колишнє місце. Встановлення ретейнерів усуває болісні відчуття в зубах. Але основне призначення ретейнерів – це стабільність.

Ці невеликі фіксувальні конструкції потрібні, щоб уникнути рецидиву. Їх встановлюють після брекетів. Завдяки ретейнерам зуби назавжди утримуються в правильному положенні і більше не прагнуть повернутися в колишнє.

Перед встановленням ретейнерів необхідно дати час для відновлення зубної емалі. Приблизно через тиждень після зняття брекет-системи стоматолог проводить професійну чистку. За необхідності він усуне каріозні ушкодження та виконає фторування.

Гігієна зубів після закінчення носіння брекетів має бути такою ж ретельною, як завжди. Проводиться вона за допомогою звичайної щітки та пасти. Рекомендується періодично проводити професійну гігієну у стоматолога. Також використовувати перші 6 місяців знімні пластикові ретейнери щоночі.

Що ставлять, коли знімають брекети?

Що ставлять, коли знімають брекети

Після брекетів протягом року чи більше обов’язково потрібно носити ритейнер. В іншому випадку зуби повернуться в колишнє положення і все лікування брекетами буде зведене нанівець.

Ретейнери, на відміну від брекет-систем, невеликі і практично непомітні. На дикцію вони не впливають. Ретейнери не чинять тиску на зуби, а просто фіксують їх.

Ці конструкції бувають двох видів:

  • незнімні – мають вигляд тонкого дроту, його встановлюють з внутрішнього боку зубів, такий ретейнер не завдає ніякого дискомфорту і абсолютно не помітний для сторонніх;
  • знімні – можуть бути у вигляді капи, елайнера, трейнера або пластини, часто використовують перший варіант, переважно такі вироби носять уночі і кілька годин на день.

Термін носіння ретейнерів визначає індивідуально стоматолог-ортодонт. Вони залежать від:

  • віку пацієнта (підлітки носитимуть менше, дорослі довше);
  • особливостей аномалії прикусу та положення зубів;
  • наявності шкідливих звичок (курцям, які зазвичай мають ослаблений імунітет, доведеться носити довше);
  • здоров’я ротової порожнини (здорові зуби та тканини швидше фіксуються у потрібному положенні).

Період носіння може бути різним:

  • від 6 місяців до 2 років – для підлітків;
  • 5 років та більше для дорослих.

В середньому ретенційний період удвічі довший, ніж носіння брекетів.

Рекомендації при носінні ретейнерів.

  1. Приблизно раз на півроку потрібно відвідувати вашого стоматолога для огляду ротової порожнини та контролю лікування.
  2. Зуби чистять звичними щіткою та пастою, тільки потрібно виявляти особливу акуратність при очищенні з внутрішньої сторони.
  3. Якщо ретейнер змістився, пошкодився, відклеївся, обов’язково треба піти до стоматолога, щоб він поправив конструкцію.
  4. Виключити тверді харчові продукти зі свого раціону і нічого не гризти.
  5. Знімні ретейнери чистять щіткою з пастою, перед кожним застосуванням промивають, зберігають у спеціальному контейнері та раз на тиждень чистять у спеціальному розчині.
  6. Крім зубної пасти, обов’язково користуйтеся іригатором та зубною ниткою. Так ви зможете добре почистити навіть важкодоступні місця.
  7. Ротову порожнину полощуть фторовмісним складом, щоб зміцнити зубну емаль.

Скільки всього етапів лікування брекетами?

Скільки всього етапів лікування брекетами
  1. Первинна консультація у фахівця.

Під час консультації лікар оглядає ваші зуби, вислуховує скарги та побажання. Ви дізнаєтесь, які варіанти лікування можливі. За потреби можуть зробити рентген зубів.

  1. Ретельна діагностика та призначення лікування.

Щоб мати точні дані про стан зубів та будову щелепи пацієнта, потрібно провести низку досліджень:

  • панорамний знімок верхньої та нижньої щелепи (ортопантомограму);
  • знімок черепа збоку (телерентгенограму);
  • фото обличчя в профіль та анфас;
  • відбиток щелепи.

Крім того, необхідно з’ясувати, чи немає захворювань ясен та зубів. Перед встановленням брекетів ці проблеми необхідно вирішити.

Після всіх обстежень визначаються терміни проведення необхідних робіт.

  1. Підготовка ротової порожнини.

Сюди входять усі лікувальні процедури, які призначені при виявленні проблем:

  • лікування ясен;
  • усунення карієсу;
  • в окремих випадках видалення зубів або коригування вуздечки язика/верхньої губи;
  • очищення від відкладень на зубах.
  1. Встановлення брекет-системи

Процедура займає приблизно годину.

Перед встановленням зуби очищають та полірують.

Потім наносять спеціальний гель, призначений для заповнення мікропустот в емалі.

Після цього зуби покривають стоматологічним клеєм, кріплять замки та дугу.

Наприкінці необхідно активувати брекет-систему. Це здійснюють шляхом зміни тиску на зуби. Через встановлені часові проміжки замінюють різні елементи конструкції.

  1. Лікування.

Триває приблизно 2 роки. Поступово за допомогою брекет-системи вирівнюються зуби, виправляється прикус та встановлюються щільні контакти між верхнім та нижнім зубним рядом.

  1. Ретенційний період.

Завершальна стадія. Після брекетів встановлюють ретейнер для закріплення ефекту.

Як бачите, ортодонтичне лікування триває досить довго, але результат того вартий. Рівні зуби та красива посмішка радуватимуть вас все життя.

Що таке реставрація зубів після зняття брекетів?

Що таке реставрація зубів після зняття брекетів

Це питання ставлять доволі часто, тому ми вирішили розкрити його детальніше.

Іноді після зняття брекет-систем зуби потребують художньої реставрації. Вона може знадобитися в таких випадках, як сколи, неправильна форма зубів або патологічно стерті зуби.

Чи потрібна реставрація після брекетів і які методи необхідно застосувати, вирішує стоматолог. Пацієнт вибирає варіант, що підходить йому найбільше.

Висновок

Зняття брекетів – швидка та безболісна процедура. Її може виконати лише лікар.

Після брекетів обов’язково необхідно встановити ретейнери, щоб закріпити ефект лікування. Відповідний вашому випадку вид конструкції підбере лікар.

Якщо хочете мати гарну посмішку, дотримуйтесь рекомендацій професійного ортодонта.