Блог
Перейти на рівень вище

Передні Зуби Випирають Вперед – Як Виправити Проблему

Передні Зуби Випирають Вперед – Як Виправити Проблему Фото 516

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Найчастіше два центральних зуби виступають вперед через значну скупченість, сильний тиск зубного ряду. Також причиною може бути їхнє неправильне положення. Але не виключено порушення прикусу після корекції. Можна з упевненістю сказати, що великі зуби після брекетів — це ортодонтична проблема, з якою знайома більшість із нас.

Причиною того, що передні зуби випинають, може бути брак місця в ряду у випадку з аномальним розміром цих зубів, а також через дистальний прикус (верхня щелепа висунута вперед більше ніж нижня). Проблеми з випинанням зубі варіюють від легких до серйозних і з часом погіршуються, якщо їх не лікувати.

верхня щелепа висунута вперед

Варто зазначити, що при правильному (ортогнатичному) прикусі верхня щелепа зазвичай виступає трохи більше вперед, ніж нижня.

Передні зуби, що виступають

Зуби, що виступають, є поширеним стоматологічним симптомом, від якого страждає багато людей. Великі передні зуби знижують у багатьох людей впевненість у собі та погіршують загальну якість життя. Незважаючи на те, що зуби, що стирчать, це має незначний вплив на здоров’я, але багато людей хочуть виправити їх положення через естетично неприємний вигляд. На щастя, існують різні методи відновлення у дорослих зубів, що випинають.

Неправильним прикусом називають таке взаємне розташування зубів у щелепі, яке не відповідає фізіологічним нормам та функціональним потребам.

За норму прийнято ортодонтичний прикус, при якому різці (верхні передні зуби) перекривають нижні різці приблизно на третину висоти коронок.

Чому передні зуби можуть випинати?

Причини можуть бути різні, але ось найбільш поширені:

  • Просування язика: випинання зубів може бути результатом того, що язик висовується надто далеко вперед у роті, що призводить до виштовхування передніх зубів. Слід наголосити, що випинання язика викликане хронічним аденоїдитом або ангінами, неправильним ковтанням, стресом та неправильними звичками сну. Іноді, коли дитина постійно смокче великий палець, у дорослому віці це може проявлятися у вигляді зубів, що стирчать, відкритий прикус.
  • Пухлини та кісти у зоні щелепи: хоча й дуже зрідка, але кісти та пухлини можуть призвести до зміщення зубів та викликати випинання зубів.
  • Захворювання пародонту: деякі захворювання пародонту також можуть викликати випинання зубів через втрату кісткової маси та втрату стабільності. Захворювання ясен або пародонту можуть розхитувати зуби, змушуючи їх розсуватися та розтягуватися.
  • Відсутні, зайві, пошкоджені зуби. Ще однією важливою причиною зубів що виступають є щілина або скупченість у роті. Відсутність зубів також може призвести до того, що зуби, що залишилися, з часом зрушаться, що призведе до їх випинання. Зрештою, зайві (надкомплектні) зуби можуть призвести до проблем із прикусом.
  • Генетика. Інший поширеною причиною зубів, що виступають, є генетична схильність. Деякі люди мають вроджені вади розвитку верхньої чи нижньої щелепи. Внаслідок недорозвинення щелепи немає місця для всіх зубів. Традиційне лікування генетично обумовленого зуба, що випинає, включає ортодонтичне лікування в дитячому або підлітковому віці. Іноді може знадобитися хірургічне втручання.
Чому передні зуби можуть випинати

Внаслідок неправильного прикусу можуть виникнути супутні розлади. Нижче наведено деякі поширені проблеми, з якими ви можете зіткнутися:

  • Ушкодження зубної емалі
  • Підвищений ризик захворювань пародонту
  • Скрегіт зубами (бруксизм)
  • Проблеми з диханням
  • Дискомфорт при відкушуванні або жуванні
  • Порушення мови
  • Біль у щелепі
  • Сильні головні болі

Чи можна виправити положення зубів

Однозначно, так! Тепер, коли ми поговорили про різні причини викривлення зубів у дорослих, розгляньмо деякі з найпоширеніших методів лікування, доступних для виправлення цього стану. Відразу зазначимо, що прямі вініри не є засобом корекції прикусу і можуть бути використані тільки після вирівнювання остаточного зубного ряду.

Брекети на передні зуби – один зі стандартних та найефективніших способів лікування виступаючих зубів. Тепер також доступні невидимі брекети (елайнери), щоб виправити ваші зуби, що виступають таким чином, щоб люди навіть не помітили. Елайнери є ще й чудовим інструментом для виправлення положення зубів.

Способи усунення дефекту

Брекети – один із найефективніших методів виправлення неправильного прикусу у дорослих. Як перший крок у виправленні прикусу за допомогою брекетів ваш ортодонт зробить діагностичні знімки та моделі зубів. Мета – визначити, в чому полягає ваша проблема зі співвідношенням зубів та щелеп. Стоматолог встановить брекети на верхні та нижні зуби, введе дуги певного розміру та форми в пази брекетів. Далі дуги використовують як додаткові пристрої еластичні тяги певного порядку для того, щоб змістити зуби та щелепу у правильне положення.

Способи усунення дефекту

Фінальний етап корекції

Останнім кроком у виправленні неправильного прикусу за допомогою брекетів є фіксація ретейнера або пластикового ретейнера (капи).

Існує кілька видів брекет-систем за місцем розташування:

  1. Класичні вестибулярні (із зовнішнього боку зубів);
  2. Лінгвальні брекети (з внутрішньої сторони зубів);
  3. А також можливе лікування знімною апаратурою.

При пошуку лікування для виправлення зміщених або кривих зубів проконсультуйтеся з ортодонтом, щоб дізнатися, який варіант вам краще підходить.

Якщо у вас криві зуби, у ваших інтересах якомога швидше використовувати брекети. Скрегіт зубами та стиснення щелеп можуть пошкодити зуби. Іноді неправильний прикус ускладнює чищення зубів, збільшуючи ризик виникнення карієсу і захворювань пародонту.

Багато хто запитує: скільки часу займає лікування брекет-системою?

Кожен випадок є індивідуальним, але серйозні порушення прикусу можуть вимагати лікування брекет-системою протягом як мінімум 24 місяців. Після того, як ортодонт зняв брекети, пацієнту фіксують ретейнер для утримання результату.

Які ще існують варіанти для виправлення неправильного прикусу?

Розширення піднебіння

Якщо на верхній щелепі недостатньо місця для всіх зубів, стоматолог порекомендує вам носити піднебінний розширювач або інші модифікації, які допомагають розтягнути піднебінний шов, розширити бічні ділянки, щоб створити простір для зубів.

Хірургія

Іноді виникає необхідність хірургічного втручання при ортодонтичному лікуванні на верхній щелепі, наприклад, видалення третіх молярів (зуби мудрості) або видалення певного зуба, що при правильному розрахунку допоможе досягнути бажаного результату. Операція з виправлення прикусу рекомендується дорослим пацієнтам, яким неможливо розширити щелепу, щоб розв’язати проблему неправильного прикусу.

Дітям вони зазвичай не потрібні, тому що їх зуби та кістки розвиваються, і їх набагато легше переміщати за допомогою традиційних брекетів та пластин.

Видалення зуба

Виправлення неправильного прикусу шляхом видалення зуба є вимушеним рішенням, якщо проблема пов’язана зі скупченістю. Видалення одного або декількох зубів створює простір для того, щоб зуби, що залишилися, займали своє правильне положення. При правильному вирівнюванні зубів щелепа також повертається до нормального положення.

Наслідки неправильного прикусу

Неправильний прикус може викликати проблеми з жуванням та ковтанням. Людина може відчувати біль у щелепі або клацання при жуванні. Нерівні зуби ускладнюють розщеплення їжі на дрібніші шматочки, що також може вплинути на травлення.

Багато людей запитують, чи брекети є хорошим варіантом для виправлення неправильного прикусу. Відповідь на ваше запитання: “Так”. Брекети можуть допомогти підліткам та дорослим створити ідеальні зуби та гармонічну посмішку. Під час лікування знімною апаратурою ваш ортодонт розробить набір індивідуальних прозорих пластикових елайнерів. Вам потрібно буде носити кілька форм, доки ваші зуби не вирівняються.

Носіння елайнерів для виправлення зміщених або викривлених зубів є більш поширеним серед дорослих, тому що вони майже невидимі в порівнянні з традиційними брекетами, що фіксуються металевими скобами та дротами.