Блог
Перейти на рівень вище

Що можна їсти з брекетами?

Dos and Don'ts of Eating with Braces

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Брекети – ефективний спосіб виправлення прикусу у будь-якому віці. З їх допомогою можна усунути дефекти взаємного розташування зубів навіть у зрілому віці. Під час лікування необхідно дотримуватися ряду застережень, у тому числі пацієнтам рекомендовані певні обмеження в харчуванні.

Що можна їсти з брекетами?

Дієта при брекетах

Брекет-системи досить міцні, адже їх завдання перемістити зуби з неправильного положення в правильне і закріпити результат. Розглянемо як працюють брекети.

Конструкція складається з дуги з пам’яттю форми та замків, які кріпляться до зубів та утримують дугу. Ортодонт планує лікування, вибір дуг. Під дією дуги, яка прагне повернутися до вихідного положення, захоплюючи за собою зуби, корені зубів розтягують зв’язки і зміщуються. Кісткова тканина з одного боку зменшується, з іншого наростає природним шляхом. Таким чином зуб переміщається або повертається у правильне положення, що міцно утримується зв’язками.

Брекет-системи

Підготовка до процесу встановлення брекет-системи проходить у кілька етапів: діагностика, вибір методу лікування, моделювання та виготовлення ортодонтичних систем, підготовка зубного ряду (лікування захворювань зубів та ясен). Сама фіксація брекетів триває 1-1,5 години та виконується під час одного відвідування лікаря. Процедура безболісна, може відчуватись легкий дискомфорт.

При носінні ортодонтичних конструкцій, слід дотримуватися ряду застережень:

  • проводити ретельну гігієну ротової порожнини, щоб усунути зубний наліт і не допустити розвитку карієсу;
  • проходити періодичні огляди у стоматолога;
  • дотримуватись рекомендованої дієти;
  • уникати занять травмонебезпечними видами спорту;
  • вживати занадто гарячі та дуже холодні напої та страви;
  • відмовитися від шкідливих звичок (куріння, обкушування нігтів, прикушування твердих предметів, наприклад, ручок та олівців).

Рекомендації щодо харчування з брекетами необхідні для того, щоб пацієнти не зламали ортодонтичну конструкцію, не завдали шкоди зубам і яснам, які зазнають впливу під час лікування, не послабили імунітет. У період лікування рекомендований повноцінний раціон, багатий на вітаміни, поживні речовини, що допомагають організму впоратися з навантаженнями.

Меню пацієнта, що носить ортодонтичні конструкції, має містити білки, жири, вуглеводи, мінерали, вітаміни. Страви повинні бути приготовані та оброблені спеціальним чином. Слід вживати відварені, тушковані продукти, поділені на невеликі шматочки. Варто уникати відкушування м’яса, фруктів або овочів, зручніше та безпечніше відрізати ножем невеликі фрагменти та обережно класти в рот, щоб не пошкодити зуби та брекет-системи ударом чи прикушуванням вилки.

Меню пацієнта, що носить ортодонтичні конструкції

У перші дні після встановлення конструкцій необхідно дотримуватись особливої обережності під час їжі і вживати виключно супи, пюре, каші, злегка теплі напої, подрібнені фрукти та ягоди без великих і дрібних кісточок.

Пацієнт може вживати різні м’які, теплі страви з:

  • м’яса (супи, котлети, рагу, варені ковбаси, рулети);
  • риби (відварене, тушковане філе, котлети);
  • молока (кефір, йогурт, сметану, сир, сирники, м’який сир);
  • круп (каші, запіканки);
  • борошна (млинці, оладки, хліб та булочки без скоринки);
  • грибів;
  • бобових (сої, гороху, квасолі, що мають м’яку консистенцію);
  • овочів та фруктів (пюре, нарізку шматочками, соте, кабачкову ікру).

Після кожного прийому їжі слід очистити ротову порожнину від залишків їжі, застосувати спеціальний ополіскувач. Двічі на день потрібно особливо ретельно проводити гігієнічні процедури з використанням спеціальних щіточок, зубних ниток, паст, полоскань.

Що не можна їсти з брекетами?

Протягом усього періоду лікування рекомендується відмовитись від:

  • розгризання кісточок, горіхів, чіпсів, сухариків, печива, насіння, карамелі, скоринки хліба;
  • відкушування твердого м’яса, яблук, груш та інших твердих фруктів;
  • жувальної гумки, цукерок «ірис», сухофруктів, тягучих солодощів (нуга, пастила) та сирів;
  • продуктів, що зафарбовують (ягід чорниці або шовковиці, кави, чаю, розчинних напоїв, вина, буряків);
  • напоїв із розряду кока-коли, пепсі;
  • страв із маком, кунжутом;
  • занадто гарячих та холодних напоїв та страв.
Що не можна їсти з брекетами

Такі обмеження викликані можливістю пошкодити ортодонтичну конструкцію, зуби та ясна. При недотриманні рекомендацій можуть виникнути такі ускладнення як поломка дуги, відклеювання замочків від поверхні зуба, запалення ясен, розвиток карієсу.

У разі поломки брекетів може статися травмування зубів, ясен, слизової оболонки ротової порожнини. Якщо система вийшла з ладу, пацієнту слід негайно звернутися до стоматолога. Спроба самостійно відремонтувати виріб може призвести до погіршення ситуації.

Пацієнтам не варто категорично відмовлятися від повноцінного харчування та переходити виключно на каші та пюре. Для успішної корекції прикусу зуби повинні отримувати помірне навантаження, а організму потрібен збалансований раціон, багатий на вітаміни і поживні речовини.

Перші дні після встановлення брекетів

Декілька днів або навіть тижнів після встановлення брекет-систем – найскладніші для пацієнта. Після процедури часто спостерігаються:

  • підвищене слиновиділення або, навпаки, сухість у роті;
  • відчуття стороннього тіла, неприємний присмак, відчуття напруження зубів;
  • порушення дикції;
  • складнощі з пережовуванням їжі;
  • головний біль.

Всі ці незручності проходять протягом кількох днів чи тижнів. Для прискорення звикання до брекетів варто виконувати спеціальні вправи для язика та губ, тренуватись вимовляти фрази. Час адаптації до конструкцій індивідуальний для кожного пацієнта і залежить від віку, психологічних особливостей, типу встановлених конструкцій, складності аномалій з прикусом.

Іноді виникають стани, при яких потрібно терміново звернутися до лікаря: брекети натирають ясна, травмують слизову оболонку ротової порожнини, спостерігається сильний зубний біль, утворюються нариви або виразки в роті. Спеціаліст проведе огляд, відкоригує систему, допоможе уникнути серйозних ускладнень.

У перші дні та тижні після встановлення коригувальної конструкції необхідно:

  1. Дотримуватись правил гігієни, чистити зуби не менше 2 разів на день, в ідеалі – після кожного прийому їжі. Для чистки застосовують ортодонтичні зубні щітки, йоржики, зубну нитку, ополіскувачі, спеціальні пасти без абразивних частинок.
  2. Скласти список того, що можна їсти з брекетами і дотримуватися дієти.
  3. При почутті сильного дискомфорту можна вживати напіврідку та рідку їжу за допомогою трубочки, маленької ложечки.
  4. Регулярно відвідувати стоматолога.
  5. При виникненні помірного болю в перші дні після установки брекетів можна прийняти знеболювальні препарати.
перші дні та тижні після встановлення коригувальної конструкції

Щоб період адаптації до брекетів пройшов легко та швидко, лікування було успішним, варто ретельно обирати стоматологічну клініку. Звернення до стоматолога-ортодонта високої кваліфікації гарантує ефективне виправлення прикусу та відсутність ускладнень.

Звертайтесь у Клініку Естетичної Стоматології. Наші фахівці допоможуть вам вирішити проблеми з прикусом різної складності.