Блог
Перейти на рівень вище

Здоров’я та естетика: роль брекетів у  виправленні прикусу.

роль брекетів у виправленні прикусу

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Неправильний прикус може призвести до різних проблем, таких як стирання зубів, головний біль, розлад травлення через недостатнє пережовування їжі. У деяких випадках погіршується загальне самопочуття, людина відчуває психологічний дискомфорт.

Для виявлення та вирішення проблем із прикусом необхідно звернутися до лікаря-ортодонта. Фахівець підбере необхідний у Вашому випадку вид лікування брекет-системою, яка:

  • вирівняє зуби;
  • нормалізує співвідношення щелеп;
  • закриє великі міжзубні проміжки.
Здоров’я та естетика

Ортодонтичне лікування – тривалий процес. Потрібні регулярні візити до стоматолога. Лікар стежитиме за прогресом і вноситиме в план лікування необхідні коригування для досягнення оптимальних результатів. А щоб зуби залишалися здоровими, пацієнтові доведеться навчитися правильно доглядати за брекетами.

Види брекетів: які обрати для вашого віку та потреб

Вік пацієнта відіграє важливу роль у виборі брекетів через особливості розвитку щелеп. У дітей та підлітків щелепна кістка знаходиться у стадії формуванні і ортодонтичний апарат має бути адаптований до цього. У дорослих процес формування щелепи вже завершено, що може впливати на вибір типу брекетів і методів корекції.

Крім того, вік пацієнта позначається на ефективності виправлення прикусу. Через фізіологічні особливості у дітей та підлітків лікування зазвичай відбувається швидше.

Поради фахівців: вибір брекетів для оптимальних результатів

Крім віку, при виборі методу вирівнювання зубів лікар бере до уваги:

  1. Тип прикусу та ступінь важкості патології. Кожен випадок потребує специфічного підходу до лікування.
  2. Стан здоров’я пацієнта – необхідно виявити ризик алергії на матеріали конструкції та інші моменти, які можуть вплинути на вибір апарата.
  3. Естетичні уподобання. Деякі клієнти стоматологічних клінік вважають за краще не привертати увагу до зубів під час лікування. У таких випадках їм можуть бути запропоновані менш помітні керамічні чи сапфірові брекети або ж лінгвальні моделі.

Індивідуальний підхід: врахування унікальних особливостей прикусу та віку

Кожен пацієнт має власні потреби, цілі та обмеження. Індивідуальний підхід дозволяє врахувати всі фактори та адаптувати лікування таким чином, щоб отримати оптимальні результати вирівнювання зубів.

Ефективність брекет-систем у корекції прикусу підлітків

У підлітків скелетно-м’язова система перебуває у стадії активного розвитку. У цей період можна ефективно впливати на положення зубів та співвідношення щелеп. Для досягнення гарних результатів підліткам достатньо носити ортодонтичний апарат 1,5-2 роки.

Ефективність брекет-систем

Типи брекетів та їх особливості для різних вікових груп

  1. Дитячий вік (6-11 років)

У період зміни молочних зубів на корінні прикус можна виправити за допомогою спеціальних знімних апаратів – пластинок з металевими скобами та силіконових кап. Повноцінні брекет-системи можна встановлювати після того, як прорізались моляри. Зазвичай це відбувається у період з 12 до 14 років.

Легкі порушення, що виникають внаслідок розвитку щелеп, згодом можуть нівелюватись самостійно, без ортодонтичного лікування. У будь-якому випадку необхідний контроль спеціаліста.

  1. Підлітковий вік (12-17 років)

Вже можна використовувати стандартні системи корекції прикусу. Вибір матеріалу залежить від особливостей патології та вподобань підлітка. Найчастіше це металеві системи з кольоровими лігатурами. Сором’язливим юним пацієнтам можуть бути запропоновані більш естетичні варіанти з кераміки або штучного сапфіру.

  1. Дорослий вік (18 років та старше)

Щелепа вже сформована, дуже повільно, але ще до 20-21 року росте, тому для вирівнювання зубів необхідно докласти більше зусиль. Гарно з цим завданням справляються металеві брекети. Це може бути класична лігатурна система або самолігуючий апарат. Для тих, хто не бажає афішувати факт лікування, підійдуть лінгвальні брекети. Але треба мати на увазі, що вони дорожчі та складніші у встановленні.

Типи брекетів

При незначних порушеннях прикусу актуальними є прозорі капи Invisalign. На весь період лікування виготовляється комплект, елементи якого змінюють у міру потреби.

Як підтримувати чистоту та здоров’я зубів під час носіння брекет-системи?

Під час ортодонтичного лікування дуже важливо регулярно чистити зуби. Хороша гігієна:

  1. Запобігає скупченню нальоту та зубного каменю.

Брекети створюють додаткові місця, де легко затримуються залишки їжі. Якщо їх не видалити, починається активне розмноження бактерій, утворюється м’який та твердий наліт, розвивається карієс.

  1. Підтримує здоров’я ясен.

Поганий догляд за зубами при носінні брекетів призводить до подразнення ясен та виникнення запалення. Регулярне та ґрунтовне чищення допомагає запобігти розвитку гінгівіту та пародонтиту.

  1. Покращує естетику посмішки.

Ретельне чищення дозволяє зберегти зуби білими та здоровими впродовж усього процесу корекції.

Як підтримувати чистоту та здоров'я зубів

Ключові моменти при носінні брекетів:

  1. Якісна щоденна гігієна.

Не всі знають як чистити зуби, коли є брекети. Насправді, процес мало відрізняється від стандартної гігієнічної процедури:

  • Чистіть зуби після кожного прийому їжі і перед сном.
  • Використовуйте звичайну або ортодонтичну щітку, йоржик, зубну нитку (флос).
  • Рекомендуємо додатково придбати іригатор. Прилад під тиском подає на зуби струмінь води, насиченої повітрям і вимиває залишки їжі та наліт навіть з важкодоступних місць.
  • Для міжзубних проміжків є портативний пристрій Air-Floss. Його можна використовувати замість звичайного флосу.

З появою дискомфорту, болю, запалення слизової оболонки порожнини рота допоможуть ополіскувачі. На ринку представлені різні типи продукції, зокрема спеціальні розчини для пацієнтів з брекетами. Їх можна використовувати за призначенням або робити компреси/примочки – уважно вивчіть інструкцію виробника.

Якщо болісні відчуття досить сильні і довго не проходять, відвідайте стоматолога. Можливо, потрібна позапланова корекція апарату.

  1. Зміна раціону.

Уникайте твердих, липких та жорстких продуктів, які можуть пошкодити брекети або ортодонтичну дугу. Не їжте волокнисту їжу – вона застрягає між елементами апарату.

Що можна їсти з брекетами? Їжа має бути м’якою, що не вимагає посиленого жування. Включіть в раціон:

  • тушковані овочі;
  • йогурти;
  • відварену рибу без кісток;
  • вироби із фаршу;
  • філе курки, індички тощо.

Обмежте продукти з високим вмістом цукру та кислот: вони сприяють руйнуванню зубної емалі та розвитку карієсу. Напої з харчовими барвниками можуть вплинути на вигляд брекетів, тому їх теж слід уникати.

  1. Регулярні огляди у стоматолога, професійна гігієна ротової порожнини.

Періодичні візити до лікаря допоможуть зберегти зуби в ідеальному стані. Фахівець може на початковому етапі побачити проблему та запропонувати оптимальний варіант її вирішення. А професійне чищення зубів дозволить позбутися нальоту та пігментації, які важко видалити самостійно.

Регулярні огляди у стоматолога

Персоналізована допомога: вибір брекетів, які відповідають вашим потребам.

Для виправлення прикусу необхідно звернутися до лікаря-ортодонта.

Підбір брекет-системи включає:

  1. Оцінку прикусу та структури зубів.

Виконується візуальний огляд, проводиться апаратна діагностика – пошарова комп’ютерна томографія, панорамний знімок зубів (ортопантомографія). Сучасні методи дозволяють отримати уявлення про стан всіх тканин зубощелепної системи.

  1. Опитування пацієнта.

З’ясовують, чи є:

  • проблеми з вимовлянням звуків певного типу;
  • порушення в роботі скронево-нижньощелепного суглоба (один із симптомів – хрускіт при його русі);
  • труднощі при пережовуванні їжі;
  • складності з чищенням зубів та ін.

Обговорюють вподобання пацієнта в естетиці, терміни лікування, можливі обмеження.

  1. Вибір типу брекетів.

На основі отриманої інформації ортодонт пропонує різні варіанти апаратів:

  • вестибулярні, лінгвальні;
  • металеві, керамічні, сапфірові;
  • лігатурні, самолігуючі.

Пацієнт разом із лікарем обирає брекет-систему, що відповідає всім критеріям.

Вибір типу брекетів

Наступний етап — складання персонального плану лікування, в якому враховуються:

  • орієнтовні терміни корекції прикусу;
  • частота відвідування стоматологічної клініки;
  • послідовність кроків задля досягнення оптимальних результатів.

Кожна людина є унікальною, тому підбір брекетів — персоналізований процес, який має задовольнити індивідуальні потреби та бажання пацієнта. При відвідуванні ортодонта важливо спілкуватися та ставити лікарю питання, щоб оцінити всі варіанти та прийняти виважене рішення.