Блог
Перейти на рівень вище

Які імпланти краще ставити?

Які імпланти краще ставити?

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Існує декілька видів ортопедичних рішень. Протези відрізняються модифікацією, параметрами, умовами використання, тим, як ставлять імпланти зубів. Найкращий варіант для того чи іншого випадку може підібрати лише лікар.

Основні критерії класифікації дентальних імплантів

  1. Конструкція

Імпланти бувають:

 Розбірні (двоскладові)Монолітні (односкладові)
БудоваСкладаються з металевого гвинта та окремо абатменту (перехідника), на який фіксується штучна коронкаАбатмент та імплантат є цілісною нерозбірною конструкцією
ЗастосуванняВикористовуються у двоетапній класичній імплантаціїВстановлюються разом з протезом у рамках процедури імплантації з моментальним навантаженням
Метод встановлення– Титановий гвинт вживлюють у щелепу.
– Після вростання в щелепу на імплант встановлюють абатмент.
– Виконують протезування коронкою, мостоподібною або пластинковою конструкцією
– Імплант занурюють у кістку щелепи до рівня голівки.
– Зверху фіксують штучний зуб
ПеревагиЗа потреби можна міняти абатмент без видалення самого імплантуОдномоментне встановлення імпланту та протезу дозволяє відразу закрити дефект відсутнього зуба
  1. Види імплантатів
  • Внутрішньослизові

Призначені для встановлення в слизову оболонку ясен за умови, що її товщина не менше ніж 2 мм. Розроблені для фіксації знімних протезів. Основа ортопедичної конструкції має матрицю, що з’єднується з імплантатом на кшталт замка-кнопки. Для застосування цього виду виробів важливо щоб ясна були здорові.

  • Субперіостальні

Вживлюються між окістям і кісткою щелепи. Відрізняються сітчастим каркасом, що покриває кістковий масив. У цьому пристрої абатменти виходять через ясна. Конструкція підходить для фіксації протезів без попередньої остеопластики за наявності атрофії кісткової тканини.

  • Міні-імпланти

Призначені для кріплення знімних зубних протезів. Вживлюються в щелепну кістку через ясна. За рахунок невеликого розміру (від 1,8 до 3 мм) вживлення проходить досить швидко і майже безболісно.

Мініатюрні стрижні інтегруються протягом 2-4 тижнів після імплантації, а протезну конструкцію можна поставити вже за 1-3 дні. Такий варіант підходить пацієнтам з недостатнім об’ємом кістки та наявністю перешкод до базальної або традиційної імплантації.

  • Класичні

Складаються з двох частин – штучного кореня та абатменту. Вживлюються у кістку за умови наявності необхідного об’єму. При дефіциті кісткової тканини виконують остеопластику за кілька місяців до дентальної імплантації або разом з нею. Це найпопулярніший варіант. За рахунок різноманітності пропозицій спеціалісти мають можливість підібрати підходящий імплантат персонально для кожного пацієнта.

  • Базальні

Такі імпланти відрізняються монолітною конструкцією, меншим діаметром, але більшою довжиною порівняно з класичними моделями. Призначені для встановлення в базальний шар щелепної кістки. Він більш щільний, має високу стійкість до запалень і процесів резорбції (розсмоктування). Вживлення відбувається із застосуванням малоінвазивних методик.

  • Вилицьові

Цей різновид імплантатів почали використовувати відносно недавно. Штучний корінь вживлюють у виличну кістку. Довжина імплантів близько 25 мм і більше, завдяки чому їх можна встановлювати без остеопластики.

  1. Форма

На вигляд імпланти діляться на:

 КоренеподібніПластинкові
КонструкціяВиглядають як гвинти-саморізи. Структура різьблення може бути різноюМають плоску форму, являють собою довгий вузький виріб з отворами, в які проростає кісткова тканина. За рахунок цих особливостей не потрібно підготовки ложа
ЗастосуванняВстановлюються за протоколом як відстроченого, так і моментального навантаженняВикористовуються при протипоказаннях до встановлення коренеподібних імплантатів. Одна конструкція дозволяє відновити одразу два зуба
Способи реконструкції зубів
Різні способи реконструкції зубів з опорою на штучні корені

З чого роблять імпланти зубів?

Матеріалом є метал. Щоб застосовуватися у виробництві він повинен обов’язково відповідати специфічним вимогам:

  • мати достатню міцність, щоб роками витримувати навантаження;
  • не руйнувати своєю масою щелепну кістку;
  • зберігати первісну форму до кінця терміну експлуатації;
  • бути стійким до впливу біологічного середовища;
  • не взаємодіяти з іншими металевими конструкціями в роті пацієнта (йдеться про гальванічні струми);
  • бути нетоксичним, гіпоалергенним;
  • не мати канцерогенного впливу.

Цим критеріям відповідають:

  1. Сплави титану з різними металами

Головні переваги титану – біосумісність. Метал не викликає алергічної реакції, дуже міцний і не важкий. Для імплантатів використовують марки Grade 4 – титан (99%) + залізо (0,5%) та Grade 5 – титан (88%) + алюміній (до 6,75%) + ванадій (до 4,5%). З цих матеріалів створюються вироби відомих брендів: Straumann, Nobel Biocare, OSSTEM та ін.

  1. Діоксид цирконію

Має білий колір, що нагадує стоматологічну порцеляну. Надміцний, застосовується для створення імплантів, абатментів та коронок. Завдяки естетичному вигляду ідеально підходить для відновлення передніх зубів. Діоксид цирконію біологічно сумісний, не викликає алергічних реакцій, довговічний. Використовується брендами: CAMLOG та Straumann (імпланти Pure).

Цирконієві коронки на імплантах
Повне відновлення зубів цирконієвими коронками на імплантах
  1. Roxolid

Поєднання діоксиду цирконію (15%) та титану (85%). Власна ідея фірми Straumann. Поєднання двох матеріалів дозволило домогтися чудової міцності. Навіть вироби невеликих розмірів здатні витримувати значні навантаження багато років.

  1. Тантал

В два з половиною рази міцніший за титан. Також біоінертний, не шкодить організму. Але через недостатню поширеність у світі застосовується значно рідше. Імпланти з танталу робить фірма Zimmer (США). В асортименті не класика, а так звані трабекулярні моделі. При їх виготовленні на поверхні виробів формуються дрібні осередки, що нагадують трабекули натуральної кісткової речовини. Ця властивість сприяє кращій остеоінтеграції. Після встановлення імпланта кістка проростає в отвори, міцно утримуючи конструкцію на місці.

Інші метали – сплав кобальту з хромом, медична сталь, золото, нікель для виробництва імплантатів не застосовують. З них виготовляють абатменти та елементи протезів.

Встановлення мосту на вживлені титанові стрижні
Встановлення мосту на вживлені титанові стрижні

Який метал вважається найкращим?

Щоб обрати оптимальний матеріал, не треба орієнтуватися лише на властивості металу. Є й інші критерії: доступність, ціна та можливість застосування у конкретній клінічній ситуації. Вищевикладеному відповідають сплави титану. Численні наукові дослідження та 60-річний досвід спостережень роблять цей матеріал оптимальним на сьогодні.

Незважаючи на високу міцність та інші переваги, великим мінусом діоксиду цирконію та конструкцій з танталу є висока вартість, через що вони доступні не для всіх пацієнтів.

Скільки прослужать імплантати?

На практиці було підтверджено, що титанові протези можуть без нарікань служити щонайменше сорок років, хоча насправді цей термін необмежений. Імпланти з цирконію носяться щонайменше тридцять років. Тантал, як і титанові сплави, повинен служити довічно.

Чим відрізняється імплант від імплантату?

Дентальний імплант (імплантат) – це стоматологічний виріб, призначений для заміни втрачених зубів. Першим з’явилося слово “імплантат” (з’єднали латинський корінь plantatio – “пересадка” з приставкою im – “всередину”). Новий термін був запропонований ще у 1891 році лікарем медицини Миколою Знаменським.

Слово “імплант”, яке з’явилося пізніше, є калькою з англійського implant, що означає “вживлювати”. За змістом обидва поняття рівнозначні.

Як обрати “правильні” імпланти?

Властивості матеріалу – важливий момент під час реставрації зубів. Але вироби з одного й того ж металу у різних виробників або навіть у лінійках одного виробника не схожі між собою. Як обрати найкращий варіант? Успіх залежить від низки нюансів:

  • обирайте стандартний імплантат заводського виробництва. Індивідуально створені конструкції зуботехнічних лабораторій мають короткий термін служби;
  • кращі форми імплантату — коренеподібна та циліндрична, оскільки вони імітують вигляд натурального кореня;
  • різьблення гвинта може бути загостреним (саморіз), компресійним – при вживленні імпланта ущільнює щелепну кістку навколо ложа;
  • поверхня виробу робиться полірованою або шорсткою; для кращої остеоінтеграції варто вибирати моделі, на які нанесені активні речовини для стимуляції регенерації кістки щелепи (фосфор, кальцій та ін.);
  • зверніть увагу на чистоту сплаву – найкращі імпланти піддаються багатоступінчастій обробці для виключення домішок;
  • модель повинна підходити під ваш клінічний випадок — лікар попросить вас здати аналізи, пройти комп’ютерну томографію, при виявленні ознак запального процесу, спаду кісткової тканини вам порекомендують варіант з урахуванням показань.

Найголовніше — знайти досвідченого та відповідального лікаря, оскільки результат імплантації чи протезування зубів залежить від професіоналізму та сумлінності фахівця.

У клініці КЕС ви легко вирішите проблему з встановленням зубних протезів. Наші лікарі підберуть для вас найкращий варіант імпланту. Звертайтеся!