Блог
Go to parent page

Імплантація або протезування зубів: що краще обрати?

Імплантація або протезування зубів що краще обрати Фото 505

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Імплантація або протезування зубів: що краще обрати?

Втрата зубів – не лише естетична проблема, але й істотний фізіологічній недолік. Тривала беззубість порушує положення всіх зубів у ряді. Чим ширший дефект, тим швидше розвиваються патологічні зміни. Імплантація і протезування дозволяють відновити цілісність зубного ряду, однак методики істотно відрізняються.

Клінічна імплантація зубів в останні роки міцно увійшла до переліку найбільш затребуваних процедур в стоматології. Кажучи про вибір методу усунення дефекту нестачі власних зубів, важливо розглянути особливості імплантації і протезування детальніше.

Імплантація або протезування зубів?

Першочергова і найважливіша відмінність імплантаційних систем від протезування – імітація коренів втрачених зубів титановим імплантатом. В подальшому на імплантати можна встановити протез або мостовидну конструкцію. Методика ідеально підходить для усунення часткової втрати зубів і повної адентії. 

Незнімне протезування виконується при втраті одного-двох зубів підряд. При більш істотному дефекті незнімне протезування без опори на імплантати стає складним. Протез на живій опорі призводить до неправильного розподілення жувального навантаження, атрофії кісткової маси щелепних структур. Щоб розуміти різницю між протезуванням і імплантацією, варто врахувати загальноклінічні аспекти обох методів.

Що таке імплантація

Що таке імплантація

Імплантація – хірургічна операція в стоматології, в процесі якої в кісткову тканину зуба вгвинчують титановий імплантат, який імітує власний корінь зуба. Різьба імплантату унікальна, що дозволяє покращити процес остеоінтеграції. Вже за 3-6 місяців імплантат повністю зростається з власними тканинами щелепи. Імплантація вирішує безліч завдань при беззубих дефектах.

Встановлення імплантаційних систем дає можливість:

  • повністю відновити 1 зуб;
  • відновити 2 і більше відсутніх зубів;
  • провести видалення і імплантацію в один день;
  • встановлювати на імплантатах будь-які протези;
  • використовувати різноманітні системи (All-on-4, All-on-6). 

Одного разу успішно проведена імплантація дозволяє проводити протезування необмежену кількість разів, вже на готовий імплантат. Таким чином, штучний корінь слугує до кінця життя.

За відсутності одного зуба встановлюють імплантат і коронку. За відсутності більше 3 зубів підряд кількість імплантатів досягає 3-6 одиниць. Для фіксації умовно-знімного протезу необхідні імплантати по боках і посередині щелепного ряду. 

Про протезування

Протезування – метод відновлення зубного ряду за відсутності одного-двох і більше зубів, який не передбачає кореневої фіксації елементів. При дефекті одного зубу вдаються до мікропротезування на вкладці або встановлення штифту в порожнину зуба. Поодинокі коронки із цирконію, металокераміки та інших матеріалів – достатньо міцні вироби і служитимуть пацієнту більше 10 років.

Якщо відсутні декілька зубів, має місце часткова або повна адентія. В такому разі здійснюють протезування знімними протезами на спеціальних замкових кріпленнях. Знімні протези складаються зі штучних зубів і акрилового матеріалу, що імітує ясна. Вироби відмінно справляються з жувальним навантаженням, відповідають високим критеріям естетичності і міцності, але на цьому плюси протезів при частковій або повній адентії закінчуються. 

Не дивлячись на доступність, протези дають усадку вже через 3-5 років і потребують заміни. Крім того, пацієнтам необхідно проводити гігієнічну чистку конструкції, знімати протез на ніч або декілька разів на тиждень. Штучні зуби можуть випадати, що знижує якість життя – хворі постійно зосереджені на власних відчуттях у ротовій порожнині. Період адаптації після встановлення знімних протезів без опори на імплантатах складає 14-30 днів. За цей час виріб натирає, викликає біль при жувальному навантаженні, а також призводить до поступової атрофії кісткової тканини. 

Чим погана тривала відсутність зубів?

Відсутність зубів – не лише неестетично. Беззубість порушує анатомію щелепно-лицьового апарату через зміщення зубів в сторону дефекту, змінює прикус. Тривала відсутність зубів провокує й інші ускладнення:

  • руйнування зубів;
  • зниження функції жувальних м’язів щелепних структур;
  • запальні захворювання ясен;
  • просідання, грубий дефект м’яких тканин – поглиблення в ложі стає вираженим;
  • захворювання органів ШКТ;
  • спотворення і незрозумілість мови.

В подальшому можливі просідання куточків рота, асиметрія обличчя, комплекси, пов’язані з негарною посмішкою. Всі ці проблеми розвиваються не миттєво, однак при значній протяжності беззубого дефекту формуються достатньо швидко.

Особливості правильної імплантації зубів

В Клініці естетичної стоматології постійно використовують сучасні методи імплантації, щоб не лише підвищити ефективність відновлення зубного ряду, але й різко знизити ризик відторгнення. Обираючи імплантацію, пацієнт отримує високі гарантії приживлення, тривалу експлуатацію. 

Запорука успішної остеоінтеграції полягає в правильній і послідовній підготовці. Порушення схеми планування знижує повноту остеоінтеграції і призводить до відторгнення імплантату. Лікарі в клініці застосовують комп’ютерну томографію та інші допоміжні методи діагностики. Сьогодні підготовка і дотримання протоколу імплантації забезпечує успіх операції на 98%. При цьому віддалені ризики зведені до мінімуму. 

Імплантація має ряд протипоказань, які встановлюють для класичних операцій різної етіології і складності. Імплантація не проводиться людям з ослабленим імунітетом, аутоімунними патологіями, а також іншими захворюваннями, загострення яких може викликати ускладнення, які загрожують життю. 

Переваги і недоліки протезування зубів

Перевага класичного протезування полягає в доступності і мінімальному переліку протипоказань. Знімні ортопедичні конструкції взагалі не мають обмежень. Порівнюючи імплантацію і звичайне протезування, плюси протезування на цьому закінчуються. Основні мінуси встановлення знімного протезу:

  • недостатня фіксація – знімні протези можуть випадати при незначному підвищенні жувального навантаження;
  • нудота і навіть блювотні позиви під час фіксації штучної щелепи;
  • тривалий період адаптації;
  • необхідність обточки зубів;
  • зміщення жувального навантаження і атрофія кісткової тканини;
  • термін служби опорних зубів різко знижений, часто вони підлягають видаленню через 5-7 років;
  • масивне штучне піднебіння. 

Знімні протези перекривають смакові рецептори і взагалі знижують якість життя пацієнтів. Справа в тому, що термін служби імплантатів, не дивлячись на високу вартість, практично довічний. Знімні протези або коронки на штифтах потребують заміни вже через декілька років. Крім того, обточені зуби більш схильні до карієсу. 

Крім того, знімний протез і протезування одиночної коронки має проміжок між конструкцією і щелепою. В цю щілину постійно потрапляє їжа, а повне очищення ускладнене. З часом пацієнту докучає неприємний запах з роту. 

Так які зуби краще ставити?

Атрофія кісткової тканини

Атрофія кісткової тканини – досить важливий аспект, який змушує задуматися про імплантацію. Зменшення об’єму кісткової маси і усадка ясен призводять рано чи пізно до радикальних методів відновлення зубного ряду. Спеціалісти знову запропонують імплантаційні системи. 

По статистиці, термін служби класичної незнімної конструкції 6-7 років, а знімної – 3-5 років. Експлуатаційний період у протезів на імплантатах зростає на 10-15 років. Це пов’язано з тим, що вироби мають міцну основу і зафіксовані на штучний корінь зубу. В подальшому допускається заміна протезу, але імплантат вже буде знаходитися в щелепній кістці як єдине ціле. 

Сьогодні вкладення коштів у здоров’я – найкраща інвестиція у майбутнє. Проведена імплантація кардинально вирішує проблему з зубами, відповідає вимогам найвибагливіших пацієнтів. В подальшому можна буде змінювати сам протез, а імплантаційна конструкція вже буде стояти в щелепній кістці.