Блог
Перейти на рівень вище

Як вибрати належну форму зубів?

kak-vybrat-podhodyashchuyu-formu-zubov

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Розмір, форма та колір зубів — параметри, що відрізняються великою різноманітністю. Нові зуби (коронки, вініри, імпланти) повинні підходити до зовнішності та особливостей зубощелепної системи конкретної людини. Стоматолог все підбирає індивідуально, тільки в такому разі фінальний результат повністю відповідатиме очікуванням і виглядатиме гармонійно.

Як вибрати підходящу форму зубів?

Як визначити, які зуби має бути видно під час розмови?

Коли лікар призначає протезування (відновлення естетики та симетрії посмішки), він обирає розмір зубів, форму їх ріжучого краю, закругленість кутів, співвідношення ширини різців та ікол. Один із важливих параметрів — довжина та форма протезів від якої залежить їх видимість при розмові, посмішці та сміху.

Скільки зубів має бути видно під час розмови?

У нормі під час розмови видно від 2 до 6 зубів передньої групи. Це залежить від особливостей будови щелеп, об’єму губ, лінії рота. При цьому верхні зуби показуються не повністю, а лише на 2-5 мм, а при змиканні щелеп вони на ⅓ перекривають нижні.

Найпростіший спосіб перевірити стан посмішки – фонетична проба з літерою “М”. Потрібно зафіксувати губи у привідкритому положенні, як при вимові цього звуку, і в такій позиції оцінити видимість зубів.

Які зуби має бути видно під час розмови?

При звичайній розмові з помірною активністю міміки видно центральні та бічні різці, ікла на верхній та нижній щелепах. Якщо людина широко відкриває рот під час співу чи під час емоційної розмови, може бути видно премоляри і навіть моляри.

Які зуби має бути видно під час розмови

Чому під час розмови видно нижні зуби?

Найчастіше з такою проблемою стикаються пацієнти середнього та похилого віку. Це пов’язано з природними змінами тонусу м’язів і перерозподілом об’ємів обличчя. Після 40 років тонус кругового м’яза навколо рота слабшає, а вміст колагену та еластину в тканинах зменшується. Через це губа трохи опускається і закриває верхній ряд зубів, при цьому нижній ряд залишається добре видимим.

Інші причини:

  • мезіальний прикус, при якому нижня щелепа висунута вперед;
  • надто тонка нижня губа;
  • малий розмір та недорозвиненість верхньої щелепи.

Якщо проблема пов’язана з віковими змінами, вона носить естетичний характер і коригується за бажанням людини. У цьому випадку знадобиться спільна робота стоматолога, косметолога та/або пластичного хірурга. Якщо надмірно помітні нижні зуби – результат неправильного прикусу, пацієнтові зможе допомогти лікар-ортодонт, щелепно-лицьовий хірург.

Які фактори впливають на видимість зубів під час розмови?

Зовнішній вигляд посмішки залежить від кількох факторів:

  • розміру та форми зубів;
  • особливостей прикусу – взаємовідповідність зубних рядів;
  • анатомічних особливостей верхньої та нижньої щелепи, співвідношення їх розміру;
  • розміру губ та стану м’яких тканин зони навколо губ;
  • активності мімічних м’язів обличчя.

Випадок кожної людини є унікальним. Наприклад, повна видимість верхніх зубів при розмові і так звана «ясенева посмішка» може бути наслідком короткої вуздечки верхньої губи, дистального прикусу, великої довжини альвеолярного відростка щелепи. Якщо верхні різці зовсім не видно під час розмови, можливо, вони занадто короткі від природи або стерлися з віком, а також у пацієнта може бути недорозвиненість верхньої щелепи. У жінок зуби часто «ховаються» при надмірній корекції верхньої губи філерами.

До вирішення таких ситуацій стоматолог підходить індивідуально. У більш простих випадках достатньо зробити естетичну реставрацію і злегка подовжити зуби. У складних – перед протезуванням знадобляться брекети або ортогнатична операція.

Які зуби вважаються найкрасивішими?

При побіжному погляді на посмішку людини в першу чергу в очі впадає симетричність або асиметричність передніх верхніх різців. В ідеалі лінія між ними повинна проходити по серединній осі, яка поділяє обличчя на праву та ліву половину. Для нижніх різців це правило необов’язкове, оскільки в нормі їх край прикритий верхнім зубним рядом.

Посмішка має відповідати правилу «золотої пропорції». При погляді на зуби строго по центру співвідношення видимої ширини верхніх фронтальних зубів становить 1,6 (центральний різець) : 1 (бічний різець) : 0,6 (ікло). Така пропорція формує гармонійну округлість та відчуття перспективи.

Не менш важливими є пропорції кожного окремого зуба. Найбільша увага приділяється верхнім різцям і іклам, які завжди видно. У нормі співвідношення ширини та висоти коронки становить 0,7-0,8. Через фізіологічне стирання емалі, з віком цей показник наближається до 1, тому збільшення довжини зуба – важливий етап в омолодженні посмішки.

Щоб найточніше розрахувати розміри зубів використовують спеціальні формули:

  • Формула Герлаха. Ширина верхніх центральних різців має відповідати ширині всіх нижніх різців. Ширина бічного відділу зубного ряду в нормі на 1 см більша, ніж розміри переднього сегмента.
  • Формула Пона. Відстань між першими премолярами дорівнює сумі ширини чотирьох різців, помноженої на 1,25. Для визначення такого параметра для молярів потрібно використовувати множник 1,56.
  • Формула Коркхауза. Відстань від серединної лінії до першого моляра верхньої щелепи має бути на 2 мм більше, ніж аналогічний параметр для нижньої щелепи.

Раніше з підбором нюансів виникали складнощі, але сучасні комп’ютерні технології дозволили вирішити цю проблему. Цифровий дизайн посмішки з віртуальною приміркою по фото пацієнта – те, як відбувається сучасне протезування зубів. Візуалізація протезів дає змогу оцінити майбутні зміни зовнішності та внести корективи ще до виготовлення конструкцій.

Яка форма зубів вважається ідеальною?

Крім правильних розмірів зубів та їх співвідношення, потрібно звертати увагу на нижній край та куточки коронок. У стоматології є поняття міжрізцевих кутів – проміжків між ріжучими краями сусідніх зубів фронтальної групи. При гармонійній побудові посмішки ці кути повинні збільшуватися: від невеликого закритого між центральними різцями до прямого між 2-м і 3-м зубами в ряду.

Ступінь закругленості кутів зубів впливає на загальне враження від усмішки та зовнішності людини. Для чоловіків рекомендують більш виражені куточки, які гармонують із мужніми рисами обличчя. При створенні зубів для жінок частіше використовують закруглені куточки, які підкреслюють м’якість зовнішності.

Яка форма зубів вважається ідеальною

На форму видимої частини зуба також впливає стан ясеневого контуру. Ясеневі сосочки, які заповнюють міжзубні проміжки у вигляді трикутників довші між центральними різцями, а потім поступово зменшуються у напрямку до периферії. При цьому всі вони повинні мати здоровий вигляд, рожевий колір, відсутність набряклості.

Які зуби впливають на овал обличчя?

У формуванні естетичного та правильного овалу обличчя беруть участь усі зуби:

  • різці створюють посмішку та підтримують правильне положення губ, не даючи їм западати всередину;
  • ікла забезпечують правильний вигин щелепи;
  • премоляри, 1 і 2 моляри створюють каркас для тканин щік і перешкоджають їхньому западанню всередину.

“Вісімки” на овал обличчя практично не впливають. Ці зуби знаходяться всередині щелепи і не беруть участь у створенні каркасу, тому їх видалення зазвичай не викликає жодних косметичних проблем.

Щоб запобігти деформаціям після видалення будь-яких інших одиниць зубного ряду, стоматологи рекомендують не відкладати протезування або імплантацію. Чим раніше розпочати лікування, тим нижчий ризик ускладнень. Також потрібно враховувати, що при тривалій відсутності зуба знижується висота кісткової тканини, тому в майбутньому може знадобитися нарощування кістки.

Якщо ви бажаєте вдосконалити свою посмішку та зробити зуби ідеальної форми, потрібно обрати правильного лікаря. Професійні та досвідчені фахівці Клініки естетич