Блог
Перейти на рівень вище

Коронки на передні зуби

Коронки на передние зубы Фото 478

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Коронка – це ортопедична конструкція. Вона допомагає відновити частково зруйнований зуб. Завдяки технологіям можна підібрати натуральний колір. За допомогою коронки змінюють форму та положення зубів. Протези виготовляються із міцних матеріалів.

Металокераміка на передні зуби

Коронки на передні зуби Фото 545

Металокерамічні коронки завдяки високій міцності та зносостійкості служать понад десять років. Вони дозволяють відновити функціональність зубів та повернути естетичний вигляд посмішці.

Основа протезу – опорний каркас, покритий керамічними компонентами. За допомогою додавання барвників вони набувають необхідного кольору. Можливо підібрати відтінок, що повністю збігається з натуральною емаллю.

Готовий матеріал виготовляється з дорогоцінних чи неблагородних металів. Каркас зазвичай роблять із кобальт-хромового сплаву. Ціна на вироби залежить від складу.

Металокерамічні коронки використовують для реставрації переднього ряду. Міцна основа та керамічне покриття забезпечують якість протеза. Метод підходить як за часткової, так і за повної відсутності передніх зубів. Процедура може виконуватися при підвищеній стирання тканин і навіть середнього ступеня пародонтиту.

Як знімають коронку із зуба?

Ортопедична конструкція знімається після закінчення терміну експлуатації. Загалом цей показник сягає 15 років. Причиною передчасного проведення процедури може бути запалення під конструкцією. Через недотримання правил носіння зустрічається руйнування цементу, який тримає коронки.

Стоматологи за потреби прагнуть зберегти протез. Іноді можна видалити коронку за допомогою спеціального інструменту. Однак висока жорсткість виробу визначає головний метод зняття – розпилювання. Спосіб забезпечує неушкодженість здорової частини зуба. При розпилюванні повторне використання неможливе.

Цирконієві коронки чи металокераміка?

Коронки на передні зуби Фото 544

Металокерамічні коронки функціональні та надійні. Пошарове нанесення кераміки забезпечує естетичний вигляд. Існує три основні типи:

  1. Класична коронка виготовляється із сплаву кобальт хрому, що покривається керамікою.
  2. Так само їх виготовляють із золота, срібла та платини. Ці метали рідко викликають алергічну реакцію та не окислюються.

 Переваги металокераміки полягають у тривалому терміні служби, доступній ціні.

Зубна коронка із діоксиду цирконію універсальна. Особливості матеріалу дозволяють відтворити колір та текстуру натурального зуба. Основні характеристики цирконію:

  1. Стійкість до високих навантажень.
  2. Біосумісність. Цирконій має гарний рівень приживання.
  3. Можливість протезування різців, іклів, премолярів та молярів говорить про його універсальність.
  4. Термін експлуатації загалом становить 10-15 років.
  5. Майже повна відсутність протипоказань.

І цирконієві, і металокерамічні зубні коронки є ефективними. Вони міцні та зносостійкі. За відсутності алергії на метал можна вибрати будь-який з матеріалів.

Для того, щоб вони слугували довго, необхідно стежити за гігієною ротової порожнини. Також збільшує термін служби відмова від надмірно твердої їжі, куріння. За дотримання правил коронка може зберігати свій первісний вигляд протягом 10-15 років.

У якому випадку слід ставити коронку на зуб?

Зубна коронка захищає тканини. Вона ставиться у наступних випадках:

  1. Відновити природну коронку за допомогою художньої реставрації та інших засобів неможливо.
  2. Бажання виправити дефекти зубів.
  3. При встановленні мостоподібних протезів.
  4. Карієсом зруйновано більша частина натурального зуба.
  5. Травмування без пошкодження кореня.
  6. Прагнення зменшити прояви пародонтиту.

Звичайні пломби погано справляються із жувальним навантаженням. При їх встановленні є ризик випадання чи пошкодження. У деяких ситуаціях під впливом конструкції може зламатися зуб. Завдяки протезу мінімізується ризик пошкодження у процесі використання.

Протези виконують естетичну функцію. Вони маскують сколи та нерівності. З їхньою допомогою можна позбутися дисколориту.

Як кріпляться коронки на зуби?

Коронки на передні зуби Фото 543

Процес встановлення зубних коронок складається з кількох етапів. Спочатку проводиться діагностика. Стоматолог визначає можливість використання протеза. Для огляду якості каналів та коренів призначають рентгенографію. Далі проводиться професійне чищення зубів. Видалення зубного нальоту дозволяє підібрати максимально схожий на натуральну емаль колір.

На наступному етапі препаруються тканини зуба. Лікар прибирає тканини уражені карієсом, обробляє та пломбує канали Далі обточуються зуби. Після цього знімається зліпок, і його основі робиться модель. Ортопедичну конструкцію приміряють, після чого остаточно фіксують.

Зубні коронки можуть кріпитись різними методами. Цемент забезпечує надійне зчеплення. Цей матеріал пластичний під час накладання. А після застигання стає зносостійким. Штифти допомагають з’єднати коронку з коренем, коли зуб значно пошкоджено або майже повністю зруйновано.

Що не можна їсти з металокерамічними коронками?

Металокерамічні зубні коронки міцні. Однак до пошкоджень може призвести до вживання дуже твердої їжі. До такої належать сухарі, м’ясні кістки, сушки, горіхи. Також варто скоротити вживання насіння і льодяників. Бажано не вживати занадто холодну чи гарячу їжу.

Чим небезпечні коронки на зуби?

Небезпека конструкції залежить від матеріалу. Наприклад, для протезів з нікель-хрому або нікель-паладію недоліком є сильне окиснення. Елементи, що виділяються, є шкідливими для здоров’я. В останні роки у стоматологічній практиці використовують гіпоалергенні та безпечні протези.

Чи можна ставити металокераміку на передні зуби?

Металокераміку можна ставити на передні зуби. Вони відіграють важливу роль у процесі кусання їжі, проте не зазнають таких навантажень, як жувальні. Для реставрації такого типу важливо зберігати естетичний вигляд. Зубні коронки можна підібрати під колір емалі.

Коли не можна ставити металокераміку?

Найбільш поширеним протипоказанням є наявність алергічних реакцій. Лікар на етапі діагностики запитує про це пацієнта. Протези з металокераміки не вибирають для дітей та підлітків. До шістнадцяти років зубощелепна система сформована не остаточно. Тонкі, тендітні стіни стають перешкодою для проведення процедури.

Також причиною відмови може стати неправильний прикус, що знижується, і наявність стираності зубів. Стоматологи обирають інший спосіб реставрації Тимчасовими протипоказаннями вважаються запальні процеси.

Встановлення конструкції можливе одразу після лікування захворювань. Рекомендується не проводити процедуру на першому та третьому триместрі вагітності.