Блог
Перейти на рівень вище

Як звикнути до знімних зубних протезів?

Привыкнуть к протезам

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Швидкість адаптації до зубних протезів індивідуальна. Вона залежить від типу встановлених конструкцій, кількості заміщуваних зубів, фізіологічних особливостей будови порожнини рота конкретної людини, її загального стану здоров’я.

Сучасні знімні протези – стоматологічні конструкції, що замінюють втрачені зуби, які вільно знімаються і надягаються самим пацієнтом. Лікарі розрізняють повністю та частково знімні моделі.

Знімні протези

Показаннями для встановлення знімних зубних протезів вважають повну або часткову адентію на одній або обох щелепах, а також період підготовки до незнімного протезування. Ортопедичні конструкції виконують усі функції власних зубів пацієнта: жувальну, артикуляційну, естетичну. З ними можна вільно їсти, говорити, посміхатися. При втраті всіх елементів зубного ряду встановлюють повні протези, при видаленні одного або декількох зубів – часткові.

Основні види знімних зубних протезів:

  1. Пластинчасті акрилові. Являє собою пластикову основу, що закриває піднебіння, до якого кріпляться штучні зуби. Фіксуються завдяки точному та щільному приляганню до ясен та піднебіння.
  2. Нейлонові. Складаються з м’якої та гнучкої нейлонової основи, що утримує пластикові зуби.
  3. Бюгельні. Складаються з металевого каркасу, покритого шаром пластику, з яким з’єднані штучні зуби.
  4. Квадротті. Аналог бюгельних конструкцій, у яких каркас виконаний не з металу, а з полімерного матеріалу.
  5. Acry Free. Являють собою основу з біосумісного термопластичного матеріалу, що точно повторює форму ясен, із закріпленими на ній коронками.
види знімних зубних протезів

Пацієнтів, які встановили ортопедичні конструкції, відразу після протезування можуть турбувати такі відчуття, як слинотеча, напади нудоти, порушення дикції та жування, зміна та зниження смакових якостей звичних страв. Стан дискомфорту проходить впродовж кількох днів.

У разі виникнення неприємних відчуттів деякі пацієнти знімають протез і надягають його тільки для виходу з дому, спілкування з людьми. Лікарі рекомендують як можна рідше знімати конструкції (за винятком часу проведення гігієнічних процедур), залишаючи їх навіть на ніч. Це забезпечить швидку адаптацію.

Стоматологи дають наступні поради, як швидше звикнути до зубних протезів:

  1. Якнайбільше часу проводити, надягнувши протези.
  2. Виконувати вправи для відновлення дикції (читати вголос, розповідати скоромовки, вимовляти окремі «важкі» звуки).
  3. Розсмоктувати льодяники.
  4. Вживати їжу в протезах (за винятком твердих та тягучих продуктів: горіхів, насіння, кісточок, цукерок «ірис»). У перші дні після протезування харчуватися рідкими та м’якими стравами – супами, йогуртом, пюре, кашами. Уникати відкушування їжі, краще різати її на шматочки. Намагатися жувати обома сторонами щелепи.
  5. Використовувати адгезивні креми та гелі для щільного прилягання конструкцій.
  6. Виконувати масаж ясен.
  7. Полоскати рот трав’яними відварами (ромашки, шавлії).

У поодиноких випадках після встановлення ортопедичних конструкцій спостерігаються такі симптоми, як болючість ясен, поява ранок і виразок, набряків і почервоніння, утруднене ковтання, відчуття печіння. З появою таких реакцій варто негайно звернутися до стоматолога. Причинами неприємних відчуттів можуть стати алергічна реакція, потрапляння інфекції чи неякісно виготовлений протез.

Чи можна жувати знімними протезами?

Сучасні технології протезування відновлюють усі функції втрачених зубів. Пацієнтам зі знімними зубними протезами можна і потрібно жувати звичну їжу. Це перешкоджає атрофії кісткової тканини, дозволяє швидше звикнути до конструкцій, покращує якість життя.

знімні зубні протези

Варто уникати твердих і в’язких продуктів, стежити за гігієною ротової порожнини. У разі потрапляння частинок їжі під протез необхідно витягти їх та промити ортопедичну конструкцію.

Деякі види матеріалів, з яких виготовлені протези, згодом темніють, покриваються подряпинами, що погіршує їхній зовнішній вигляд. Пацієнтам варто відмовитися від продуктів харчування та напоїв, що можуть забарвлювати зуби (деяких видів ягід, кольорової карамелі, кави, чаю) та ретельно очищувати конструкції після прийому їжі.

Якщо знімні протези повністю відновлюють функції втрачених зубів, навіщо ставлять імпланти?

Операція імплантації має кілька переваг перед знімним протезуванням:

  • більш високий ступінь комфорту при пережовуванні їжі та розмові;
  • естетичність;
  • простота догляду;
  • збереження об’єму кісткової тканини;
  • довговічність.

Імплантати відчуваються як власні зуби – не заважають, не натирають, не зісковзують.

Знімні протези вибирають пацієнти, яким протипоказано протезування за допомогою незнімних конструкцій, зокрема імплантів.

Абсолютними протипоказаннями вважають:

  • аутоімунні та онкологічні захворювання;
  • хвороби крові;
  • туберкульоз,
  • ВІЛ;
  • психічні розлади;
  • цукровий діабет;
  • остеопороз;
  • червона вовчанка;
  • гайморит та інші.

У цих випадках знімні протези – оптимальне рішення відновлення відсутніх зубів.

Як довго болять зуби після встановлення протезів?

Після грамотної та якісної установки знімних протезів болючі відчуття відсутні. Якщо вони й спостерігаються, то викликані не носінням протезів, а попередніми маніпуляціями, за ступенем інтенсивності це скоріше невеликий дискомфорт, відчуття здавлювання. Легкі неприємні відчуття зазвичай проходять протягом одного-двох днів. Зменшити дискомфорт допоможуть легкий масаж ясен, полоскання, мовленнєва гімнастика.

Якщо знімний протез був встановлений у короткий термін після екстракції зуба і для повного загоєння рани та відновлення тканин було недостатньо часу, може відчуватись дискомфорт при носінні конструкції.

Інтенсивний біль, поява набряків, почервоніння і рани сигналізує про те, що потрібно терміново звернутися до стоматолога для корекції протезу або його заміни. Під час очікування на прийом протез можна зняти.

При носінні протеза потрібно пам’ятати про гігієну порожнини рота і регулярне ретельне очищення конструкції. Після їжі виріб промивають водою, вранці та ввечері чистять делікатною, м’якою щіткою з дитячою неабразивною зубною пастою. Раз на тиждень його обробляють спеціальним антисептичним засобом.

Нехтування правилами догляду призводить до накопичення забруднень, які стають їжею для хвороботворних мікроорганізмів, що викликають інфекції порожнини рота. Відкладення твердих залишків їжі можуть пошкодити сам протез, спричинити потемніння, появу подряпин і плям, що знизить термін його служби та погіршить зовнішній вигляд.

гігієна при носінні протеза

Скільки часу потрібно звикати до знімних протезів?

Аналізуючи види протезування, варто пам’ятати, що найкоротший період звикання у бюгельних протезів, найтриваліший – у пластинчастих. Це зумовлено особливостями конструкції та кріплення виробів.

Пластинчасті протези фіксуються за рахунок щільного прилягання до ясен та піднебіння, можуть зсуватись при пережовуванні їжі, сміху, розмові. Щоб цього не сталося, пацієнтам рекомендують користуватись адгезивними гелями.

Зазвичай до знімних протезів звикають протягом декількох днів або тижня. Найбільш тривалий термін становить до 1 місяця. Після цього періоду пацієнти перестають відчувати дискомфорт, можуть вільно розмовляти, вживати їжу.

У одного і того ж типу протезів спостерігається різний термін звикання, який залежить від загальної кількості заміщуваних зубів і місця розташування конструкції. Так, бюгельний протез на верхню щелепу вимагатиме більше часу на адаптацію, ніж виріб для нижньої щелепи. Якщо після місяця використання протезу мають місце неприємні відчуття, варто звернутися до лікаря для пошуку та усунення причин.

Протягом усього періоду носіння знімного зубного протеза відбувається повільне зменшення кісткової тканини. Рекомендується 1 раз на рік відвідувати стоматолога для перебазування конструкції шляхом додавання пластику до місць утворених порожнин і нещільного прилягання до слизової оболонки. Це покращує фіксацію виробу та підвищує ступінь комфорту при його використанні. У період до відвідування лікаря можна скористатися гелем “Корега” або його аналогами.

Велике значення звикання до протезу має правильний психологічний настрій. Важливо не зосереджуватись на відчуттях, намагатися вести нормальний спосіб життя, розмовляти, пережовувати їжу, не знімати конструкцію. Пацієнти, які активно використовують протез, звикають до нього протягом кількох днів та перестають відчувати його як стороннє тіло.

Якісний протез вимагає мінімального часу звикання та служить кілька років, забезпечуючи комфорт та естетику посмішки.