Блог
Перейти на рівень вище

Видалення нерва зуба

Удаление нерва зуба Киев Фото 214

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт

Видалення нерва зуба в сучасній стоматології – це безболісна, безпечна процедура. Необхідна, щоб попередити розвиток запального процесу, появу інфекційних захворювань ротової порожнини.

Як виглядає зубний нерв на фото? В яких випадках втручання дійсно необхідне? Як відбувається видалення нерва зуба? Що буде з зубом після видалення пульпи? Детально відповідаємо на ці запитання далі.

нерв зуба

Як виглядає зубний нерв?

Як виглядає зубний нерв? Кожен елемент зубного ряду складається не лише з кісткової тканини. Біля кореня знаходиться пульпа, яка містить пучок нервових закінчень і судин. Саме при подразненні нерва виникає зубна біль, різка і нестерпна. Щоб зрозуміти, чому турбує дискомфорт, можна вивчити фото нерва в зубі, його будову і функції.

Функції нерва зуба:

  1. Сенсорне сприйняття. Біль виникає при розвитку патологічного процесу, ураженні тканин.
  2. Живильна. Пульпа відповідає за живлення твердих і м’яких тканин елемента зубного ряду.
  3. Імунна. Виконує захисні функції.
  4. Нервові закінчення беруть участь у мінералізації дентину і емалі.
зубний нерв

Під видаленням нерва в стоматології передбачають видалення пульпи. На фото можна побачити як виглядає нерв у зубі. Це нервово-судинне сплетіння, яке має складну будову, знаходиться всередині коронки і кореня зуба. Пульпа реагує на холодні і гарячі подразники, запобігає проникненню вглибину тканин патогенних мікроорганізмів.

Показання для видалення нерва в зубі

Навіщо видаляють нерв у зубі? Основне показання для видалення нерва зуба або депульпації – пульпіт. Патологія є наслідком занедбаного карієсу. В зруйнованій емалі зявляються дірки, оголюється нерв, на нього впливають різні зовнішні фактори, виникає біль.

Повне видалення нерва

Повне видалення нерва необхідне:

  • Якщо пульпіт переходить в періодонтит;
  • Наявність великих каріозних порожнин;
  • Руйнування коронки через механічне пошкодження;
  • Інфекція розповсюджується через верхівку кореня зуба;
  • При необхідності встановити коронку на сильно зруйнований зуб;
  • Сильна, тривала головна біль.

Як стоматологи видаляють нерви з зуба?

Як видаляють нерв у зубі? Раніше для видалення нерва використовували миш’як, процедура була тривалою, небезпечною та болісною. Але сучасні методи ендодонтичного лікування дозволяють провести депульпацію одномоментно абсолютно безболісно. Перед процедурою лікар розповість, як видаляють нерв, щоб пацієнт зрозумів, що сильний дискомфорт йому не загрожує.

Як стоматологи видаляють нерви з зуба

Як видаляють нерв зуба:

  1. Огляд, рентген. На знімку можна побачити, як виглядає зубний нерв, довжину, наявність відгалужень кореневих каналів, дізнатися, на яку глибину потрібно провести пломбування.
  2. Введення знеболювального препарату.
  3. Видалення уражених тканин для доступу до пульпи.
  4. Вилучення пульпи.
  5. Після видалення нерва зубні канали та зуб пломбують. Іноді лікар ставить тимчасову пломбу для підстрахування, щоб переконатися, що процедура пройшла без ускладнень. Постійну пломбу стоматолог поставить за кілька днів, якщо не буде жодних проблем.
  6. Повторний рентген з метою оцінки результату лікування.

За відсутності ускладнень видалення нервів зуба триває близько години. Багато пацієнтів вважають, що видаляти нерв дуже боляче, але це не так. У сучасній стоматології є все необхідне, щоб зробити процедуру максимально комфортною для пацієнта.

Що відбувається із зубами після видалення нерва?

Необхідно розуміти не лише, як видаляють нерв із зуба, а й чим загрожує подібне втручання.

Після видалення нерва припиняється кровопостачання та мінералізація зуба. Такий елемент зубного ряду часто називають “мертвим”. Зубна емаль тьмяніє, темніє, через відсутність кришки пульпарної камери часто з’являються сколи або відламується стінка зуба. При частковому видаленні нерва зуб руйнується повільніше.

Що відбувається із зубами після видалення нерва

Але видаляти нерв зуба треба. Це допоможе не тільки усунути сильний зубний біль, але й уникнути імплантації. При дотриманні правил догляду за ротовою порожниною навіть «мертві» зуби можуть прослужити довго. Застосування сучасних методик та матеріалів дозволяє уникнути фарбування емалі та інших негативних наслідків. При значному руйнуванні тканин депульпований зуб краще закрити коронкою.

Щоб продовжити термін служби зубів необхідно відмовитися від солодких газованих напоїв та цитрусових соків, надто твердих продуктів. Потрібно вживати більше їжі, що містить залізо, кальцій, фосфор. Не можна використовувати відбілювальні зубні пасти і обов’язково дотримуватися всіх правил гігієнічного догляду за ротовою порожниною.

догляд за ротовою порожниною

Біль у зубі після видалення нерва

У деяких пацієнтів біль після видалення зубного нерва турбує довго. Але важливо розуміти, чим спричинений дискомфорт — неправильним лікуванням чи фізіологічними причинами.

Тимчасовий біль у депульпованому зубі – нормальне явище. Після активного втручання в структуру елемента зубного ряду потрібен час, щоб пошкоджені тканини загоїлися.

У таких ситуаціях дискомфорт виникає при сильному змиканні щелеп, жуванні твердої їжі, впливі холодних або гарячих подразників. Щоб усунути неприємні відчуття лікар призначить знеболювальні препарати, розчини для полоскань.

Небезпечні симптоми:

  • біль не зменшується чи наростає;
  • з’являється сильна пульсація, починає смикати в області проблемного зуба, особливо вночі;
  • з’являється набряклість ясен, щоки, гнильний запах із рота.

За появи хоча б однієї такої ознаки необхідно терміново звернутися до стоматолога, пройти обстеження, щоб виявити причину дискомфорту. Це може бути неповне видалення нерва зуба, погано очищені канали, алергічна реакція на матеріали для пломбування.

Не варто відкладати візит до лікаря, займатися самолікуванням. Це може призвести до розвитку сильного запального процесу, втрати зуба.