Блог
Перейти на рівень вище

Що буде, якщо не виправити неправильний прикус?

Що буде, якщо не виправити неправильний прикус

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Прикусом називають взаємне розташування зубних рядів при зімкнутих щелепах. Він формується у дитячому віці, в період до 15 років. Правильним вважається таке позиціонування зубів, за якого верхні перекривають нижні на третину коронки, а моляри щільно з’єднуються.

Ідеал зустрічається рідко. Більшість населення має патології оклюзії. Часто по телевізору зустрічаються обличчя політиків, бізнесменів, зірок з неправильним прикусом. Це не лише естетична проблема. Патологічне розташування зубів та щелеп завдає шкоди здоров’ю людини.

Причини неправильного прикусу:

  • патології розвитку щелепи на одному з етапів розвитку дитини;
  • генетична схильність;
  • родова травма;
  • шкідливі звички (тривале використання соски, постійне знаходження пальців у роті, бажання гризти олівці чи ручки);
  • незручна поза під час сну;
  • неправильний режим харчування (неповноцінний раціон, відсутність твердих продуктів) та догляд за зубами;
  • втрата зубів без своєчасного протезування;
  • порушення прорізування зубів.

Формування прикусу відбувається у 5 етапів в різні вікові періоди. Важливо регулярно проводити огляд дітей у кабінеті стоматолога для виключення патології на ранніх етапах. За наявності неправильного розвитку щелеп своєчасно розпочате лікування дозволить швидко усунути проблему.

До 10-11 років використовують знімну ортодонтичну апаратуру або комбіноване лікування. З 11-12 років можливе встановлення брекетів. За спостереженнями фахівців, неправильний прикус у дитини виправити легше, ніж у дорослого.

Виділяють ортогнатичний (нормальний), прогенічний, прогнатичний прямий або біопрогнатичний прикус. Кожен з них має свої різновиди:

  • дистальний – характеризується виступом верхньої щелепи вперед;
  • мезіальний – значне висування нижньої щелепи по відношенню до верхньої; 
  • глибокий прикус – при патології спостерігається перекриття верхніми зубами нижніх більш ніж на 1/3;
  • перехресний – зміщення щелепних дуг в протилежні одна від одної сторони;
  • відкритий – порушення змикання щелеп при повній оклюзії корінних зубів (виділяють відкритий передній і боковий прикус);
  • комбіновані.
Аномалії окклюзії

Для діагностики патології використовують методики зовнішнього огляду, КТ, ОПГ, ТРГ, комп’ютерного моделювання.

Метод виправлення прикусу рекомендує стоматолог на підставі діагнозу, способу життя пацієнта, його звичок та вподобань, наявності загальних захворювань організму. Розвиток стоматології, поява нових технологій і матеріалів дозволяє використовувати на практиці методики, які раніше вважалися недоступними. Сучасні брекет-системи виглядають естетично, практично непомітні на зубах, не викликають почуття дискомфорту.

Скільки часу потрібно для виправлення прикусу?

Виправити прикус реально у будь-якому віці. Тривалість корекції залежить від кількох факторів:

  • віку пацієнта;
  • типу проблеми;
  • обраної методики лікування;
  • дотримання рекомендацій лікаря;
  • наявності супутніх захворювань.

У дитячому віці для виправлення прикусу достатньо 6-24 місяців. Для підлітків цей період зростає до 12-36 місяців. Дорослим може знадобитися кілька років для усунення патології та тривалий період ретенції.

Основні методи виправлення прикусу:

  • носіння знімних і незнімних пластинок різних конструкцій (з гвинтами, що розширюють, з еластиками і без, одно- і двощелепних);
  • встановлення брекет-систем (металевих, керамічних, сапфірових, лінгвальних);
  • застосування активаторів, трейнерів, елайнерів.
Скільки часу потрібно для виправлення прикусу?

Ортодонтичні пластинки являють собою конструкції з пластмасового базису та металевих гачків, дуг, гвинтів та пружин. За їх допомогою можна розширити зубний ряд, усунути проблему протрузії або ретрузії.

Брекет-системи виглядають як металева дуга з прикріпленими до неї замочками, що з’єднуються із зубами. За рахунок напруги металевої дуги, на зуби здійснюється тиск, який приводить їх у нормальне положення.

Елайнери – системи кап, виготовлених зі спеціального пластику. За допомогою комп’ютерного моделювання розраховується процес, вигляд та тривалість носіння конструкцій. Послідовна зміна виробів поступово ставить зуби у правильне положення.

Трейнери – силіконові двощелепні капи, що допомагають правильному положенню щелеп, язика, губ, щік.

Вініри та люмініри – керамічні накладки на зуби, розташовані у зоні посмішки. Для їх встановлення необхідне мінімальне обточування зубів. Використовуються при невеликих проблемах із розташуванням чи поворотом зубів.

Для формування правильного прикусу велике значення має профілактика (вживання твердої їжі з дитячого віку, відмова від тривалого використання соски, мовна гімнастика, масаж, вибір подушки для сну, усунення шкідливих звичок).

Слід регулярно, не рідше ніж 1 раз на рік, відвідувати стоматолога. Лікар оцінить у динаміці етапи формування прикусу, дасть рекомендації щодо правильного розвитку зубощелепної системи, гігієни порожнини рота.

Як брекети змінюють обличчя?

З часом асиметрія обличчя через прикус призводить до швидкого старіння, обвисання м’яких тканин, появи «другого підборіддя», опущення куточків рота. Усе це призводить до психологічних проблем. Людина соромиться своєї зовнішності, намагається менше посміхатися, розмовляти.

Люди, які мають проблеми з висунутою вперед нижньою щелепою, виглядають похмуро, войовничо. Пацієнти з дистальним прикусом, навпаки, справляють враження слабовільних, невпевнених у собі осіб.

Як брекети змінюють обличчя?

Ортодонтичне лікування допомагає позбутися перерахованих недоліків: вирівнює зубний ряд, виправляє прикус, усуває асиметрію обличчя. Зовнішність людини перетворюється на краще. Зникає «друге підборіддя», набувають тонусу шкіра та м’язи обличчя, відступає звичка гримасувати, скреготати зубами. Посмішка стає щирою та відкритою.

Деякі незручності під час носіння брекетів компенсуються безліччю позитивних перетворень у зовнішності. Навіть голлівудські актори охоче носять брекет-системи та з радістю демонструють шанувальникам результати корекції. Серед зіркових пацієнтів ортодонта можна відзначити Тома Круза, Брітні Спірс, Гвен Стефані, Дрю Беррімор та Джулію Робертс.

Том Круз

Навіть складний неправильний прикус у дитини легше вилікувати, ніж у дорослого. Регулярно відвідуючи стоматолога, можна вчасно дізнатися про проблему та вжити заходів. Батьки можуть самостійно запідозрити у сина чи доньки проблеми з оклюзією.

Чинники, які можуть сприяти формуванню неправильного прикусу у дітей:

  • звичка дихати ротом, а не носом;
  • скрегіт зубами;
  • закушування губи;
  • порушення дикції (дитина не вимовляє звуки);
  • кривизна, скупченість зубів;
  • звичка пережовувати їжу на одному боці щелепи;
  • проміжки між зубами;
  • незмикання щелеп;
  • зміна постави;
  • звичка спати на одному боці.

Своєчасне відвідування стоматолога для встановлення брекетів допоможе усунути всі перелічені проблеми, покращити зовнішність дитини чи дорослого.

На фото видно, як виглядала щелепа до та після носіння брекетів.

what-can-a-bad-bite-cause

Що може бути через неправильний прикус?

Неправильний прикус призводить до запалення ясен та розвитку пародонтозу з поступовим розхитуванням та втратою зубів, викликає проблеми з гігієною порожнини рота, створює умови для розмноження бактерій та виникнення карієсу, сприяє ЛОР-захворюванням. Стає причиною порушення функцій скронево-нижньощелепного суглоба, що проявляється болем у м’язах, запаленнями. Він сприяє швидкому стиранню зубної емалі, погіршує пережовування їжі та провокує захворювання ШКТ, бронхів, легень за рахунок постійного дихання ротом, погіршує дикцію, робить мову нерозбірливою.

Неправильний прикус може стати причиною головного болю. В результаті зміщення елементів верхньо-нижньощелепного суглоба виникає здавлювання нервових закінчень і кровоносних судин, які живлять мозок.

Юні та зрілі пацієнти часто соромляться недоліків зовнішності, викликаних неправильним прикусом, і набувають цілого «букету» психологічних проблем. Неідеальна усмішка заважає їм проявляти себе в ораторській майстерності, публічних виступах, театральних постановках, не дозволяє відчувати себе впевнено на співбесідах, у спілкуванні з протилежною статтю, змушує відмовлятися від фотографування.

Щоб уникнути перерахованих проблем, варто якомога раніше розпочати виправлення прикусу. Навіть у дорослому віці сучасні технології ортодонтії допоможуть усунути проблеми з оклюзією. Отримуючи красиві, здорові зуби, симетричні риси обличчя, людина почувається впевнено, досягає великих успіхів у кар’єрі та в особистому житті.

Рання діагностика патологій прикусу допоможе набути ідеальної посмішки, підвищить впевненість у собі, вбереже від проблем зі здоров’ям.