Блог
Перейти на рівень вище

Пігментні плями на зубах

Пігментні плями на зубах

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт
Стоматолог-терапевт

Основні причини зміни кольору емалі – пігментні плями на зубах або карієс. Природний колір покриття зубної коронки варіюється від молочно-білого до злегка жовтуватого. Коричневі, чорні, сірі, білосніжні, рожеві плями, крапки або смужки сигналізують про появу проблем зі здоров’ям.

Самостійно визначити, що спричинило метаморфози зубної поверхні, складно. Однакові зовнішні прояви можуть бути наслідком різних процесів у ротовій порожнині або в організмі. Помітивши зміну природного відтінку емалі, слід звернутися до стоматолога для встановлення діагнозу.

Пігментні плями на зубах

Пігментні плями – зміна кольору зубної емалі. Зазвичай вони не впливають на захисні властивості покриття зуба, але іноді можуть свідчити про початок захворювання. Карієс являє собою демінералізацію та подальше розм’якшення емалі та дентину з утворенням порожнини.

З часом проблема погіршується, «будівельний матеріал зуба» руйнується все більше, в порожнину, що утворилася, потрапляють бактерії, які викликають пульпіт, періодонтит, пародонтит і, зрештою, втрату зуба.

Головні причини появи чорної пігментації на зубах:

  • карієс;
  • вікові зміни;
  • захворювання ШКТ, органів кровоносної чи ендокринної системи, інфекції, інтоксикації;
  • флюороз (надлишок фтору);
  • прийом деяких видів медикаментів, наприклад препаратів тетрациклінової групи або заліза;
  • демінералізація внаслідок носіння брекетів;
  • вживання яскраво забарвлених продуктів харчування та напоїв (ягід, кави, чаю), паління;
  • зубний наліт, недостатня гігієна ротової порожнини;
  • спадковість;
  • патологічні зміни у кореневих каналах;
  • неякісне пломбування чи протезування;
  • брак вітамінів і мінералів в раціоні.

У ході консультації та огляду порожнини рота стоматолог аналізує кількість та розташування чорних плям на зубах (верхня частина коронки, ділянка біля ясен), кількість уражених зубів, з’ясовує загальний стан здоров’я пацієнта, дізнається, які медикаменти він приймав. Після встановлення діагнозу та визначення причини проблем вибирається метод профілактики чи лікування.

Плями на зубах

За статистикою, 80% дітей шкільного віку і майже 100% дорослих мають прояви карієсу. 95% населення страждає захворюваннями пародонту. До 30% людей у віці після 65 років не мають власних зубів.

Часто темні плями на зубах виникають у малюків у ранньому віці. Нерідко вражається одразу велика кількість елементів зубного ряду. У цьому випадку найчастіша причина – карієс.

Дитяча емаль на молочних зубах дуже тонка і за найменших ушкоджень патологічний процес розвивається швидко. Він виникає через:

  • погану гігієну порожнини рота;
  • споживання шкідливих продуктів (десертів, снеків, солодких газованих напоїв);
  • звички постійно перекушувати печивом та цукерками, засинати з соскою та пляшкою молока.

Щоб зберегти зуби, проблему необхідно вирішити негайно. Дитину терміново потрібно записати на консультацію до стоматолога.

Чорні фісури на зубах

У нормальному стані фісури (природні ямки або борозенки верхньої частини коронки зуба) мають колір трохи темніший, ніж емаль. Якщо вони стають темно-коричневими або чорними, то виникла патологія.

Її причиною стає накопичення залишків їжі в заглибленнях і недостатня гігієна порожнини рота. Погане очищення жувальної поверхні провокує розмноження бактерій, що руйнують емаль.

Чорні фісури на зубах

Щоб відрізнити каріозний процес від зміни кольору пігменту, стоматолог проводить зондування поверхні спеціальним інструментом або виписує пацієнтові направлення на рентген зубів. Якщо емаль в області фісур здорова, міцна і тверда, при впливі зонда чути характерний скрипучий звук.

Якщо зонд провалюється у поглиблення, значить має місце розм’якшення покриття зуба, початковий етап карієсу. У цьому випадку необхідно пломбування порожнини, що утворилася. Непрямі ознаки карієсу: чутливість зубів на вплив гарячої чи холодної їжі та напоїв, періодичні напади ниючого болю.

Фісури можуть мати форму жолоба, лійки або краплі. Вузькі та глибокі борозенки важко піддаються очищенню, що рано чи пізно провокує виникнення карієсу. У цьому місці емаль дуже тонка, що сприяє швидкому виникненню каріозних пошкоджень.

Для профілактики розвитку захворювання необхідно:

  • посилити гігієну ротової порожнини;
  • раз на 6 місяців проводити професійне чищення зубів у кабінеті стоматолога;
  • виконати процедуру герметизації фісур (заповнення пломбувальним матеріалом).

Найефективніше проведення герметизації фісур у дитячому віці, у перші 6 місяців після повного прорізування зуба. Процес нетравматичний, безболісний, дозволяє відразу вести звичний спосіб життя. Пломбувальний матеріал тримається протягом 5-10 років, після чого маніпуляцію можна повторити. У разі початкового етапу карієсу перед герметизацією фісур виконують лікування захворювання.

Чорні крапки у роті

Найчастіше чорні крапки на зубах свідчать про початковий процес карієсу. Чим більший їх розмір, тим більше уражені емаль і дентин. Світло-коричневі плями на бічних поверхнях зубів є ознакою ерозії. Це некаріозне ураження, яке з часом розширюється та поглиблюється, темніє під впливом напоїв та їжі. Ще одна причина появи темних ділянок – утворення нальоту та зубного каменю, що згодом набувають темно-коричневого відтінку.

У місцевостях, де вода містить підвищену кількість фтору, у мешканців спостерігається флюороз, що зовні проявляється появою темних плям на зубах. На початкових стадіях захворювання достатньо проведення професійного відбілювання із наступною ремінералізацією.

Відновлення мінерального складу емалі проводять методами аплікацій сполук фосфору та кальцію. Для профілактики рецидивів рекомендовано професійне гігієнічне чищення зубів у кабінеті стоматолога. Потім періодично проводиться спеціальний догляд у домашніх умовах за допомогою ремінералізувальних паст. Необхідні корекція раціону харчування для зменшення в ньому числа продуктів, що містять фосфор, і вживання очищеної питної води.

Чорні крапки у роті

Професійне чищення для усунення темних плям на зубах виконується різними методами:

  • лазерним;
  • air flow;
  • ультразвуковим;
  • хімічним;
  • механічним.

Вибір способу очищення залежить від стану зубної емалі, наявності захворювань ротової порожнини і вибирається стоматологом індивідуально для кожного пацієнта.

способи очищення зубів

Темні смуги на зубах

Причини появи темних смуг на зубах залежать від їхнього розташування. Якщо дефект спостерігається у верхній частині коронки, на жувальній поверхні, це початковий етап карієсу. Проблему усуває лікування у стоматолога (герметизація фісур, пломбування порожнин).

Якщо темні смуги розташовані в нижній частині зуба, біля ясен, то це часто пігментація (вікова або викликана палінням, вживанням забарвлених продуктів харчування). У цьому випадку достатньо професійного чищення зубів та подальшого підбору правильного профілактичного догляду.

Іноді причиною пігментації стає не недостатня гігієна порожнини рота, а надлишкова. Потемніння може спричинити неправильний вибір зубної пасти, використання ополіскувача.

Ще один частий винуватець появи коричневих смуг на зубах – проблеми із ШКТ (дисбактеріоз кишечника). У цьому випадку потрібна консультація гастроентеролога, лікування основного захворювання, корекція раціону харчування.

Якщо потемніння емалі викликано прийомом лікарських препаратів, слід проконсультуватися з лікарем і знайти аналог, що не викликає таких змін.

З віком зубна емаль стає тоншою, крізь неї починає просвічуватись дентин. Візуально це також виглядає, як темні плями та смуги на зубах. Проблема не вирішується чищенням чи відбілюванням. У цьому випадку застосовують реставрацію зубів, встановлення коронок, вінірів чи люмінірів.

Декілька десятиліть тому в стоматології застосовувались пломбувальні матеріали, які згодом викликали потемніння прилеглої емалі. Для усунення цього дефекту показано перепломбування зубів із використанням сучасних фотополімерів.

Часто поява потемніння прикореневих ділянок зубів викликана наявністю зубного каменю. Ця проблема призводить до розвитку пародонтиту (захворювання тканин, що оточують зуб). Крім темних відкладень, спостерігаються такі ознаки хвороби, як почервоніння та кровоточивість ясен, неприємний запах із рота, рухливість зубів, підвищена чутливість емалі. Для профілактики пародонтиту необхідно регулярно проходити огляд у стоматолога, видалення зубного нальоту та зубного каменю.

Якщо з’явились пігментні плями на зубах, не варто чекати, що вони зникнуть самостійно. Слід негайно звернутися до лікаря для визначення причин їх виникнення та методів усунення. Вчасно розпочате лікування гарантує швидке звільнення від проблем та ідеальну посмішку.

Щоб зуби були гарними та здоровими, потрібно кожні 6 місяців відвідувати лікаря, стежити за станом здоров’я, дотримуватися гігієни, вибирати правильний раціон харчування, відмовитися від шкідливих звичок.