Блог
Перейти на рівень вище

Обточування зубів під вініри

Обточка зубов под виниры

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Як спилюють зуби під вініри? Слова «обточування зубів під вініри» часто насторожують пацієнтів, які мріють про голлівудську посмішку. Розберемося, що ховається за цим терміном і чи взагалі потрібно знімати шар дентину перед прикріпленням накладок.

Установка вінірів відноситься до естетичного протезування. Це одна з найменш травматичних процедур. Залежно від стану зубів лікар рекомендує методику лікування. У деяких випадках вона включає зняття тонкого шару емалі, а іноді дозволяє уникнути цієї процедури.

Використовують три типи накладок:

  • вініри;
  • надтонкі люмініри та ультраніри;
  • терапевтичні компоніри, виготовлені із композитних матеріалів.

Перед прикріпленням вінірів виконують легке обточування зубів. Це необхідно для того, щоб накладки виглядали природно та не виступали над поверхнею зубного ряду.

Лікар обережно знімає тонкий шар емалі – приблизно 0,5-0,7 мм – відповідно до товщини пластинок. При цьому він виправляє дрібні дефекти поверхні та створює умови для міцної фіксації покриття.

Компоніри виготовляють прямо на зубах пацієнта із композитного матеріалу. Технологія також потребує незначного обточування зубів.

Інноваційні тонші люмініри, що мають товщину до 0,2-0,3 мм, дозволяють виключити сточування зубів. Останнє слово стоматології – ультраніри – надтонкі накладки, які також встановлюються без препарування емалі.

Обточування зубів під вініри

Чи потрібна обробка поверхні перед встановленням накладок, чи можна вибрати вініри без обточування вирішує стоматолог після проведення діагностики. Якщо у пацієнта відсутні значні дефекти зубного ряду і проблема лише у природному темному забарвленні емалі, можна обійтися без підпилювання різців та ікол.

Зазвичай сточування зубів під вініри необхідне у таких випадках:

  • нерівна поверхня емалі;
  • наявність сколів, тріщин;
  • сильно виступають вниз або вперед ікла або різці.

У будь-якому випадку, перед встановленням косметичних та терапевтичних пластинок проводиться повне обстеження та лікування зубів. Сюди відносять пломбування, протезування, професійну чистку, видалення зубного каменю в ясеневих кишенях.

Препарування поверхні необхідне для вирішення таких задач:

  • надійна фіксація пластинок;
  • маскування місця з’єднання накладок із зубом;
  • збільшення терміну служби та зменшення ризику пошкодження виробу.

Як сточуються зуби під вініри?

Виготовлення накладок – технологія, що складається з кількох етапів:

  1. Діагностика проблем, вибір методики лікування.
  2. Підготовка ротової порожнини, усунення існуючих проблем (карієсу, зубного каменю, запалень), професійна чистка. Без цього значний ризик того, що найближчим часом пацієнт звернеться до стоматолога з болем і для санації зуба доведеться знімати нещодавно встановлені накладки.
  3. Комп’ютерне моделювання майбутньої посмішки (затверджуються дизайн, матеріали), передається інформація до зуботехнічної лабораторії.
  4. Далі приступають до сточування зубів під вініри.
  5. П’ятий, завершальний, етап – фіксація люмінірів, фінішна обробка.

Спилювання зубів під люмініри

У процедурі встановлення люмінірів (ультратонких вінірів) пацієнтів насторожують слова «сточування/спилювання». Розберемося наскільки ці процеси впливають на здоров’я жувального апарату.

Грамотне обточування зубів дозволяє усунути нерівності поверхні, усунути дрібні дефекти. Воно проводиться без шкоди здоров’ю ікол та різців, загрози розвитку карієсу. Відсутність тонкого шару емалі компенсується захисними властивостями люмінірів.

Процедура проводиться дбайливо, безболісно та атравматично. Підготовлена ​​поверхня обробляється спеціальними захисними препаратами.

Корекція зубного ряду люмінірами вважається найменш травматичною, найбільш швидкою та безболісною порівняно з іншими методами.

Якщо порівняти препарування під люмініри з підготовкою до протезування коронками, то різниця очевидна. У першому випадку зішліфовується 0,2-0,3 мм дентину. Для порівняння – це приблизно діаметр однієї манної крупинки або товщина алюмінієвої фольги. У другому – знімається 2/3 коронкової частини зуба, іноді проводиться депульпація, пломбування каналів, встановлення тимчасових конструкцій.

Спилювання зубів під люмініри

Як роблять вініри на зуби?

Виконувати естетичне протезування можна з 18 років за відсутності протипоказань:

  • пародонтиту;
  • неправильного прикусу;
  • видалення різців або великої кількості жувальних зубів;
  • бруксизму;
  • ускладненого карієсу;
  • коронок.

Зазвичай накладками закривають 20 зубів – по 10 на кожній щелепі. Лікування проводиться у кілька етапів:

  1. Первинна консультація, діагностика стану ротової порожнини, збір анамнезу, вибір варіанта лікування.
  2. Лікування карієсу, усунення інших проблем зі здоров’ям зубів, професійна чистка.
  3. Зняття відбитків або виготовлення 3D-моделі жувального апарату за допомогою сканера і комп’ютерної програми.
  4. Лікар обговорює з техніками з лабораторії оптимальний варіант встановлення пластинок, виконує ручне чи комп’ютерне моделювання, виготовлення воскового прототипу. Потім стоматолог пропонує пацієнту для ознайомлення варіант його майбутньої посмішки. За наявності зауважень з боку клієнта вносяться коригування в модель та план лікування.
  5. За шкалою кольорів підбирається відповідний відтінок накладок.
  6. Робиться місцева анестезія та починається підготовка до обточування зубів під вініри.
  7. Проводиться препарування коронок обраним способом (лазером, ультразвуком, абразивом, бормашиною).
  8. Виконується зняття відбитків чи сканування підготовлених зубів.
  9. Виготовляються та встановлюються тимчасові коронки на період виробництва постійних.
  10. Після створення постійних пластинок виконується їх примірка на модель, а потім – на зубний ряд пацієнта. За потреби проводиться доопрацювання виробів.
  11. Якщо результат задовольнив лікаря та пацієнта, починається фіксація виробів. На монтаж одного люмініру знадобиться 15-20 хвилин.
  12. Виконується фінальна обробка зубів (видалення зайвого цементу, корекція прикусу).
  13. Через 2-3 тижні пацієнт приходить на контрольний огляд.
Як роблять вініри на зуби?

У стоматології використовується кілька видів вінірів: прямі (з композитних матеріалів, що формуються безпосередньо на зубах) і непрямі (з порцеляни та діоксиду алюмінію, що виготовляються в лабораторії).

Керамічні вироби (з цирконію, порцеляни, склокераміки) відрізняються високою міцністю, естетичністю, довговічністю, сталістю кольору, стійкістю до дії харчових кислот. Їх створюють методами пресування, вакуумного обпалювання або фрезерування готових блоків.

Композитні пластинки виготовляються із світлозатверджуваного фотополімеру за технологією, подібною до пломбування та реставрації.

Їх переваги:

  • швидкість та простота установки;
  • доступна ціна;
  • менша товщина препарування дентину.

Недоліки:

  • невеликий термін служби;
  • необхідність у періодичному поліруванні;
  • мала міцність.

Найчастіше їх застосовують при реставрації 1-2 зубів.

Тонкі та ультратонкі вініри дозволяють уникнути обточування зубів перед встановленням вінірів та відмовитися від носіння тимчасових накладок. З їх допомогою можна усунути мінімальні дефекти зубного ряду. Вироби відрізняються крихкістю, меншою довговічністю.

За умови грамотного догляду та відсутності механічних пошкоджень при розкушуванні твердої їжі, при ударах або падіннях, фарфорові накладки служать пацієнтам 15-20 років. Термін експлуатації композитних виробів – 5-7 років.