Блог
Перейти на рівень вище

Коронки на передні зуби – до та після

Crowns for anterior teeth

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

У разі відсутності або вираженого руйнування різців чи ікл, їх протезування – естетична та практична необхідність. Металокерамічні та керамічні коронки на передні зуби відновлюють гарну посмішку, психологічний комфорт, жувальні та мовні функції.

За статистикою, 60% людей носять стоматологічні коронки, а 14% повністю втратили власні зуби та користуються повними протезами. 50% людей до 30 років втрачає хоча б один різець, ікло чи моляр.

Протезування керамічними коронками виконується протягом 5-14 днів, потребує 2-3 візитів до стоматолога та проходить у кілька етапів:

  • діагностика стану ротової порожнини;
  • підготовка зуба до протезування (депульпування, пломбування, обточування);
  • зняття відбитків або цифрове сканування;
  • виготовлення протезів;
  • встановлення і фіксація коронок.

 Процедура майже не травматична, безболісна, встановлені конструкції не потребують тривалого звикання. Сучасні технології та матеріали дозволяють виготовити коронки на передні зуби, що практично не відрізняються від власних різців або ікл пацієнта.

коронки на зуби

Види протезів та технології виготовлення

Розрізняють поодинокі та мостоподібні протези. У першому випадку коронка встановлюється на один зуб, у другому – замінює кілька розташованих поряд елементів зубного ряду.

Останніми роками зубні протези виготовляють за технологією CAD/CAM. У цьому випадку щелепу пацієнта сканують 3D-сканером, знімки надходять до комп’ютера, який створює ескіз нового зуба. Модель обробляється програмою та відправляється на фрезерувальний верстат, що створює коронку. Таким шляхом досягається висока точність та бездоганна якість виробів.

Аналогічна технологія CEREC передбачає наявність у технологічному ланцюжку виробництва протезів спеціальної печі для випалу коронок. Це дозволяє отримати особливо міцні вироби.

Для протезування здебільшого використовують металокерамічні, керамічні, цирконієві стоматологічні конструкції. Вироби із металокераміки відрізняються високою міцністю, довговічністю, привабливим зовнішнім виглядом. Їх частіше застосовують для заміни втрачених молярів та премолярів.

Моделі із кераміки – оптимальний варіант для заміни передніх зубів.

У них ціла низка переваг:

  • максимально природний вигляд;
  • надійність;
  • тривалий термін служби;
  • відмінний захист різців та молярів від подальшого руйнування;
  • біосумісність з організмом людини;
  • не викликають алергічних реакцій;
  • хімічна нейтральність;
  • легкість;
  • комфорт при носінні;
  • не створюють зайвого навантаження на щелепу.

 Їх часто використовують для заміни старих композитних реставрацій.

Коронки з кераміки

При незначних проблемах з естетикою зубів на передню частину зуба встановлюють легкі і тонкі вініри, які маскують сколи, потемніння та інші дефекти.

Керамічні коронки на передні зуби

У стоматології використовується кілька видів керамічних коронок на передні зуби:

  • склокераміка E-max;
  • матеріали на основі діоксиду цирконію;
  • порцеляна (лита, пресована).

Порцеляна – найлегший з усіх матеріалів, але менш міцний, схильний до розтріскування і сколів. Діоксид цирконію витримує значні механічні навантаження, перепади температур. Склокераміка має малу вагу, надійна, довговічна, дозволяє виготовити протези, що максимально збігаються на вигляд з природними зубами.

Керамічні коронки на передні зуби

Що краще ставити – кераміку чи металокераміку?

Металокерамічні коронки користуються популярністю, але технологія вважається застарілою. Вироби ще використовують для реставрації жувальних зубів, які розташовані поза зоною посмішки і зазнають високого навантаження.

Для відновлення різців та ікл застосовують керамічні протези. Вони легші, естетичні, не викликають алергічних реакцій. За допомогою виробів із кераміки виконується художня реставрація зубів, що передбачає максимальний естетичний ефект.

Виробники постійно удосконалюють склад матеріалів, доповнюючи їх новими властивостями.

Матеріал рекомендує стоматолог, виходячи з діагнозу, побажань пацієнта, його способу життя. Найчастіше для відновлення різців та ікл вибирають кераміку: литу, пресовану або формовану. Технологія виробництва також впливає якість виробів. Найбільш міцною вважається склокераміка.

Протезування керамічними коронками проводять у випадках:

  • відсутності зуба чи руйнування його тканин на 60-70%;
  • виправлення естетичних дефектів зубів;
  • алергічних реакцій на інші матеріали для стоматологічних конструкцій.

Протипоказання для встановлення керамічних коронок – бруксизм, пародонтоз, тяжкі системні аутоімунні або серцево-судинні захворювання.

Професійне протезування зубів у Києві виконують фахівці Клініки естетичної стоматології.

Що краще ставити – кераміку чи металокераміку?

Серед сотень виробників безметалевих стоматологічних матеріалів пацієнти та фахівці виділяють такі бренди:

  1. Ivoclar Vivadent (Німеччина) – популярна торгова марка високоякісних виробів, займається розробкою та виробництвом матеріалів для протезування. Випускає три лінійки виробів: IPS Classic, IPS d.SIGN, IPS InLine. Революцією в стоматології стала новинка – коронки Empress – цільнокерамічні, виготовлені з лейцидної кераміки, обробленої за особливою технологією, що надає дивовижної міцності. Склокерамічні коронки E-max мають попит у всьому світі завдяки тому, що матеріал відбиває світло, відмінно тонується і вироби з нього навіть на близькій відстані не відрізняються від натуральних зубів.
  2. Vita InCeram Alumina (Німеччина) – виготовляє високоміцні вироби з додаванням оксиду алюмінію, які використовуються у складних випадках (за наявності у пацієнтів алергії, хвороби ясен).
  3. Noritake (Японія) – виготовляє цільнокерамічні коронки та вироби на металевому каркасі. Продукція затребувана завдяки чудовій міцності, довговічності, захисту від запалення ясен та доступній ціні.
  4. Ducera (Німеччина) – гідротермальна кераміка, створена цією компанією, виробляється за запатентованою технологією під впливом високих температур. Вироби характеризуються особливою міцністю.
  5. DeguDent (Німеччина) – виготовляє кераміку для виробництва протезів за технологією CAD/CAM, постачає широкий спектр матеріалів та інструментів для стоматології.
  6. 3М ESPE Dental Products (Німеччина) – підприємство створене внаслідок злиття німецької та американської компаній. Випускає низку якісних матеріалів для протезування.

Кераміка різних брендів відрізняється властивостями, технологією виготовлення протезів та вартістю. Вибір матеріалів проводить стоматолог-ортопед, виходячи з діагнозу та побажань пацієнта. Чим якісніша кераміка обрана, тим кращий результат, тим довше термін експлуатації виробів.

Скільки років служать керамічні зуби? 

Термін служби керамічних коронок – від 10 до 25 років. Дотримуючись простих правил можна істотно продовжити час використання стоматологічних конструкцій. За статистикою, 90% керамічних коронок служать пацієнтам 15 років і більше.

Для того, щоб протези на різці та ікла виконували свою функцію і зберігали відмінний зовнішній вигляд, потрібно:

  • обирати для протезування сучасну клініку з високою репутацією і досвідченими спеціалістами, що надає гарантію на встановлені стоматологічні конструкції;
  • віддавати перевагу якісним, сертифікованим матеріалам для виготовлення коронок;
  • дотримуватись правил гігієни порожнини рота;
  • не вживати в їжу тверді, в’язкі та липкі продукти (горіхи, сухарики, насіння, жувальну гумку);
  • не перекушувати нитки;
  • під час занять травматичними видами спорту використовувати захисну капу;
  • відмовитися від паління, вживання надмірно гарячої та холодної їжі, яскраво забарвлених продуктів та напоїв (чаю, кави);
  • своєчасно відвідувати стоматолога, стежити за здоров’ям ротової порожнини.

Якісна реставрація передніх зубів у Києві проводиться у Клініці Естетичної стоматології. Ми використовуємо передові технології протезування та найкращі сучасні матеріали.

Якщо зубний протез деформувався, розтріскався, розколовся, виглядає неестетично, нещільно прилягає до зуба, доставляє дискомфорт (дряпає, натирає), став рухливим, слід негайно звернутися до стоматолога для корекції коронки або заміни. Носіння пошкоджених виробів може травмувати ясна, слизову оболонку рота, сусідні зуби та сам зуб, на якому встановлено виріб.

При правильному догляді, дотриманні зазначених правил зубні протези з кераміки гарантують гарну усмішку і комфорт.