Блог
Перейти на рівень вище

Через який час можна вживати їжу після встановлення пломби?

коли можна їсти після встановлення пломби

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Пломбування зубів – найпростіший спосіб відновлення коронки, який використовується в більшості випадків. Пломби виглядають естетично завдяки майстерності лікарів та застосуванню якісних матеріалів.

Скільки років тримається реставрація зубів фотополімерами і як вона виглядає з часом, залежить не лише від техніки пломбування, але й від дотримання всіх рекомендацій стоматолога. Один із важливих аспектів – правила харчування після процедури, про які йтиметься у цій статті.

пломбування зубів

Як відбувається пломбування зубів?

Установка пломби зазвичай займає близько 30 хвилин. Цього часу достатньо для закриття порожнини в коронці, відтворення анатомічної форми та естетичного вигляду зуба. Для постійного пломбування переважно застосовують фотополімерні матеріали, які наносяться пошарово і вимагають просушування в лампі, після чого лікар робить фінальне шліфування. Якщо проводиться естетична реставрація великих дефектів після карієсу чи травми, лікування може займати 40-60 хвилин.

При правильному проведенні процедури готова пломба непомітна зовні та відчувається у роті як власний зуб. Якщо після реставрації залишається дискомфорт, стоматолог повторно шліфує поверхню, щоб пацієнту було комфортно. Після завершення процедури лікар надає рекомендації щодо догляду за ротовою порожниною.

встановлення пломби

Пам’ятка після лікування карієсу та пломбування зубів

  1. Якщо лікування проводилося з анестезією, для прийому їжі та проведення гігієнічних процедур потрібно дочекатися закінчення дії знеболювання.
  2. Після пломбування слід приділяти особливу увагу гігієні ротової порожнини, щоб підтримувати зуби в хорошому стані, уникнути нових стоматологічних проблем.
  3. Перші 2-3 дні після пломбування слід обмежити жувальне навантаження на пролікований зуб, уникати вживання занадто твердої їжі.
  4. Перші дні після пломбування можлива підвищена чутливість зуба – це нормальна реакція на проведені маніпуляції. Якщо симптоми зберігаються надто довго, слід повторно звернутися до стоматолога та перевірити стан зуба.
  5. За появи сильного болю або кровоточивості ясен потрібно відразу звернутися до лікаря.

Харчування після пломбування: основні рекомендації

Поради залежить від типу пломби. Найчастіше для відновлення зубної коронки застосовують сучасні фотополімерні (світлозатверджувані) матеріали. Вони набувають міцності під впливом ультрафіолету і надалі практично не змінюють свої властивості. У такому разі знадобляться короткочасні та незначні зміни раціону. Якщо ж використовуються хімічні або тимчасові пломби, обмежень щодо харчування буде більше, оскільки ці матеріали довше затвердівають і мають невисоку міцність.

Скільки не можна їсти після пломбування зуба?

Після встановлення пломби можна їсти через 2 години. Дотримання такого обмеження знижує ризик пошкодження композитного матеріалу та дозволяє гарантувати якісний результат лікування. Існує кілька причин, чому не можна їсти відразу після візиту до стоматолога:

  • Протягом 1-2 годин зберігається дія анестетика, тому знижується чутливість слизової оболонки, порушується контроль жувальних рухів. Пацієнт може випадково прикусити щоку або травмувати пломбу навіть не помітивши цього.
  • Після лікування карієсу та постановки пломби можлива невелика болючість, підвищена чутливість ясен. Прийом їжі загострює неприємні відчуття.
  • Щойно проведена реставрація може дратувати тканини та нерв, через що у пацієнта трохи болить зуб після пломби. При жуванні та натисканні на пломбу дискомфорт посилюється.
  • Занадто холодна або гаряча їжа негативно позначається на адгезивних властивостях композитних матеріалів, тому формуються проміжки між пломбою та дентином зуба.

Перераховані вище правила відносяться до постійних реставрацій, виконаних з міцних зносостійких матеріалів. Після тимчасової пломби не можна їсти 2-3 години, обмежити вживання твердої їжі. Цю рекомендацію потрібно суворо дотримуватись, оскільки для тимчасового відновлення зуба використовуються недорогі крихкі матеріали, які легко пошкоджуються при механічному впливі.

процедура пломбування

Рекомендації у перші години та дні після встановлення пломби

Крім обмежень у харчуванні, перші 2 години після виходу з кабінету стоматолога необхідно дотримуватися таких правил:

  • не чіпати пломбу язиком або руками;
  • не чистити зуби та не полоскати рот;
  • не використовувати жувальну гумку;
  • не розсмоктувати льодяники.

Чи потрібно дотримуватися дієти і як організувати харчування?

Фотополімерні матеріали можуть зафарбовуватися пігментами з їжі або напоїв. Відразу після встановлення композити найбільш схильні до зміни кольору, тому протягом 2-3 днів слід дотримуватися обмежень. Що не можна їсти і пити після встановлення фотополімерної пломби:

  • ягоди, овочі та фрукти червоного кольору;
  • міцний чай та каву;
  • фруктові соки;
  • кольорові газовані напої;
  • драже у кольоровій оболонці;
  • шоколадні вироби.

В перший дня після пломбування варто віддавати перевагу м’якій їжі комфортної температури. Слід утриматися від надто гострих страв, які дратують слизові оболонки. Також не рекомендують вживати тягучі цукерки, нугу та інші липкі вироби.

Догляд за ротовою порожниною після пломбування

Догляд після встановлення пломби не має відмінностей від звичної домашньої гігієни. Сучасні матеріали для пломбування стійкі до механічних впливів, тому звичайне чищення не завдасть їм жодної шкоди. Для щоденного догляду за ротовою порожниною рекомендують вибирати щітки м’якої або середньої жорсткості, які добре очищають і при цьому не травмують ясна.

Вибір зубної пасти краще довірити своєму стоматологу, який порадить оптимальний варіант з урахуванням стану емалі та ясен. Не варто зловживати відбілюючими та високо абразивними пастами, які дряпають пломби та натуральну зубну емаль, підвищують чутливість зубів.

Як правильно проводити гігієнічні процедури?

Для підтримки здоров’я зубів важлива не тільки регулярність домашньої гігієни, а й правильність виконання всіх її етапів. Як показує практика, більшість людей чистять зуби одноманітними горизонтальними рухами, не приділяють достатньо уваги міжзубним проміжкам та важкодоступним місцям, де накопичується наліт. Через це швидко виникає карієс та запалення ясен.

Щоб зберегти здоров’я зубів та продовжити термін служби пломби, необхідно:

  • чистити зуби щонайменше 3 хвилини;
  • очищати не тільки передню та жувальну поверхню, а й внутрішню (язичну);
  • робити «вимітаючі» рухи від ясен до вільного краю зубів;
  • очищати простір між зубами за допомогою флосу (зубної нитки);
  • використовувати ополіскувач для ротової порожнини;
  • застосовувати іригатор для більш ретельного видалення залишків їжі з важкодоступних місць.
чищення зубів

Ще один важливий момент – регулярні профілактичні відвідування стоматолога. Навіть якщо нічого не турбує, потрібно приходити до лікаря кожні 6 місяців для огляду ротової порожнини. Під час цих візитів бажано робити професійну гігієну зубів: за допомогою ультразвуку та Air Flow лікар видаляє зубні відкладення, які неможливо прибрати при домашньому чищенні. Після процедури усмішка виглядає більш білою та привабливою, а ризик розвитку карієсу знижується.