Блог
Перейти на рівень вище

Термін служби реставрації зубів

dentist treats patient's teeth

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Сучасні технології реставрації зубів дозволяють повністю відновити естетику і функціональність різців, ікол і молярів. Показаннями для проведення лікування вважаються:

  • сколи та тріщини;
  • наявність плям, пігментації, борозен, нерівностей, стирання емалі;
  • проміжки між зубами;
  • карієс;
  • потемніння, просідання раніше встановленого пломбувального матеріалу;
  • усунення або поворот зубів навколо осі, неправильна форма або розмір.
Термін служби реставрації зубів

 Для створення ідеальної помішки стоматологи застосовують методи прямої та непрямої реставрації. Прямий метод відновлення виконується за одне відвідування лікаря. За допомогою фотополімерів вдається приховати дрібні дефекти зубного ряду.

При непрямому методі реставрації використовують технології імплантації, протезування, встановлення коронок, вінірів та люмінірів.

За наявності серйозних проблем лікарі поєднують кілька методів реставрації зубів. Для кожного елемента зубного ряду підбирається оптимальний варіант відновлення. При підготовці до реставрації зубів стоматологу доводиться проводити лікування карієсу, пародонтозу, пульпіту та інших захворювань.

Один і той самий дефект зуба можна усунути за допомогою різних методик лікування. Наприклад, скол можна відновити композитними матеріалами або закрити коронкою. Потемніння емалі приховують вінірами або фотополімерами. Вибір оптимального вирішення проблеми залежить від величини та глибини уражених ділянок, загального стану проблемного зуба.

Розглянемо, від чого залежатиме, скільки тримається пломба на передніх зубах або як довго прослужать вініри та імпланти. Дізнаємося, як можна продовжити термін експлуатації відновлених ікол або різців.

Фактори, що впливають на реставраціїю зубів

Фактори, що впливають на термін служби реставрації

  1. Обрана технологія реставрації. Вибір більш швидкого або економічного способу відновлення призводить до зменшення терміну служби відреставрованих зубів.
  2. Якість матеріалів. Виробники пропонують десятки видів і сотні найменувань фотополімерів, керамічних або цирконієвих матеріалів. Зазвичай фотополімерні матеріали служать менше, ніж керамічні. Два вироби з одного матеріалу, наприклад, кераміки, але виконаного різними брендами, відрізняються за показниками надійності і довговічності.
  3. Майстерність стоматолога. Професіоналізм та досвід лікаря відіграють ключову роль в успішному відновленні зубів. Грамотна діагностика, правильно підібрана методика, бездоганно виконана робота гарантують чудовий результат. Важливо, перед проведенням реставрації, вилікувати захворювання ротової порожнини, що існують, провести підготовку зубного ряду до відновлення.
  4. Догляд пацієнта за ротовою порожниною, дотримання рекомендацій лікаря. Ідеальну роботу стоматолога легко зіпсувати, якщо не дотримуватись правил гігієни або піддавати відновлені зуби механічним перенавантаженням.
  5. Фізіологічні особливості будови ротової порожнини пацієнта, загальний стан організму, наявність системних захворювань, ризик травмування.

Більшість чинників, від яких залежить термін служби реставрації зубів, можна контролювати. Стоматолог та пацієнт перед початком лікування обговорюють усі нюанси відновлення зубів.

Сучасна реставрація – один із ключових напрямків роботи Клініки Естетичної Стоматології. У медичному центрі працюють професіонали, які володіють різними методиками відновлення зубів. Лікарі проводять комплексну діагностику, 3D моделювання та на підставі показань обирають ефективний варіант лікування, найкращі матеріали та технології.

Термін служби різних видів реставрацій

Час, впродовж якого оновлені зуби зберігають естетику і функціональність, відрізняється в залежності від декількох факторів. В загальних рисах можна привести усереднену тривалість використання відновлених іколів або різців:

  1. Пломби
    • Композитні – до 10 років.
  2. Вкладки
    • Композитні – до 15 років.
    • Цирконієві та керамічні – до 25 років.
  3. Коронки
    • Металокерамічні – до 20 років.
    • Цирконієві та керамічні – до 25 років.
  4. Вініри
    • Композитні – до 5 років.
    • Керамічні – до 10 років.
Реставрація зубів

Тип використовуваних матеріалів найбільше впливає на термін служби реставрації. Розглянемо, чим вони відрізняються.

Композит складається з полімерної смоли з наповнювачем з кварцового дрібнодисперсного порошку. Склад твердне під дією ультрафіолетових променів або хімічного процесу. Основні недоліки – невисока міцність, схильність до стирання, вбирання харчових барвників (якщо своєчасно не полірувати).

Металокерамічні коронки являють собою металевий каркас з керамічним напиленням. Відрізняються високою міцністю, але можуть викликати алергію на метал.

Коронки і вініри з пресованої кераміки мають прекрасні естетичні якості, хімічно нейтральні, гіпоалергенні, міцні і довговічні. У разі пошкодження ремонт не виконується, потрібна повна заміна виробів. Не використовуються для відновлення молярів, тому що не витримують постійного високого навантаження.

Вироби із діоксиду цирконію міцні, довговічні, виглядають, як природні зуби. Можуть встановлюватись на ікла, різці та моляри. Не вимагають сильного обточування зубів. Гіпоалергенні, повністю біосумісні. Єдиний мінус – відносно висока ціна.

Характеристики однотипних матеріалів, випущених різними виробниками можуть істотно відрізнятись. Варто обирати для лікування продукцію провідних світових брендів із бездоганною репутацією, таких, що надають гарантію на свою продукцію.

При виборі матеріалу для реставрації слід враховувати:

  • стан опорних зубів;
  • їх розташування (передні чи задні);
  • вид дефекту, який потрібно приховати.

Велике значення має загальний стан організму, наявність супутніх захворювань. Варто звернути увагу і на стиль життя пацієнта, можливість професійних травм, дотримання правил гігієни ротової порожнини, наявність шкідливих звичок.

Остаточний вибір методу лікування та матеріалу для відновлення зубів робить стоматолог після проведення діагностики (огляд, рентгенографія, КТ, лабораторні аналізи).

При однакових діагнозах у різних пацієнтів можуть бути рекомендовані різні види реставрації зубів та матеріали для її виконання.

Матеріали для реставрації зубів

Як продовжити термін служби реставрації?

  1. Регулярно відвідувати стоматолога для перевірки здоров’я порожнини рота та стану відновлених зубів, для проведення професійної чистки, полірування, корекції поверхні.
  2. У разі виникнення дискомфорту, болю, появи візуальних ознак деформації, зміни кольору відреставрованих зубів слід якнайшвидше звернутися до лікаря.
  3. Дотримуватись правил гігієни порожнини рота. Використовувати рекомендовану стоматологом зубну пасту з фтором, щітку з м’якою щетиною, зубну нитку, ополіскувач.
  4. Відмовитися від вживання дуже твердих та тягучих продуктів харчування (горіхів та насіння у шкаралупі, м’яса на кістці, цукерок «ірис», льодяників). Уникати вживання фарбувальних напоїв та продуктів (кави, чаю, соку, ягід). Не вживати їжу та напої контрастної температури (холодні, потім гарячі).
  5. Позбутися шкідливих звичок (гризти олівці та ручки, скреготати зубами, перекушувати нитки при шитті, відкорковувати пляшки зубами).
  6. Під час занять травмонебезпечними видами спорту (бокс, карате та інші) захищати зуби спеціальними капами.

Виконання реставрації в надійній, перевіреній клініці та дотримання правил догляду за ротовою порожниною гарантує яскраву посмішку та тривалий термін служби відновлених зубів.

Вже 23 роки працюємо для вас

Клініка Естетичної Стоматології понад 23 роки виконує реставрацію зубів із застосуванням сучасних технологій та матеріалів. У ній працюють досвідчені лікарі, сертифіковані фахівці, які пройшли стажування у найкращих світових стоматологічних центрах та постійно підвищують кваліфікацію. Усе це забезпечує високий результат лікування.