Блог
Перейти на рівень вище

Заміна вінірів – як часто міняють вініри

Smiling woman is choosing veneers

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Незважаючи на довгий термін служби вінірів, періодично їх потрібно заміняти. Це може бути пов`язано як з недовговічністю матеріалу, так і з неправильним доглядом, травмами і т.д. Якщо зуб під вініром уражується карієсом, то реставрацію необхідно зняти, а зуб пролікувати. Давайте дізнаємось, що таке вініри і як вони встановлюються.

Заміна вінірів

Що таке вініри?

Вініри – це тонкі керамічні пластини, що встановлюються на передню частину зубів, щоб покращити їх зовнішній вигляд, захистити від пошкоджень і створити красиву посмішку. Ці накладки виготовляються індивідуально, і за бажанням можна підібрати їх довжину, розмір, колір, форму і функцію.

Вініри – це косметичне лікування зубів, тому що вони встановлюються більше з естетичних міркувань. Вініри також виконують відновлювальні функції і захищають поверхню зуба від пошкоджень. Вони є відмінним варіантом для пацієнтів, у яких є сколи або плями на зубах.

Процедура відносно швидка і малоінвазивна. В залежності від кольору Ваших зубів і бажаного результату, накладки доступні в найрізноманітніших відтінках.

Після встановлення, поговоріть зі своїм лікарем про зубну щітку і зубну пасту, щоб впевнитись, що вони сумісні з вашими вінірами. Варто уникати абразивної зубної пасти, так як вона може пошкодити вініри. Також важливо користуватись зубною ниткою і засобом для полоскання рота, коли Ви не можете почистити зуби після їжі.

В додаток до щоденного догляду за порожниною рота регулярні огляди є невід’ємною частиною гігієни. Це також корисно, так як може гарантувати, що стоматолог знає про стан ваших вінірів, якщо виникнуть якісь проблеми.

Є певні фактори, що не залежать від вас, через які вініри можуть бути пошкоджені. Нещасні випадки і травми можуть вплинути на цілісність ваших вінірів – вони достатньо міцні, так все ж можуть бути пошкоджені. Будьте обережні під час занять активними видами спорту, щоб не пошкодити вініри.

Існує декілька розповсюджених типів матеріалів, що використовуються для виготовлення зубних вінірів, в тому числі:

1.Порцелянові вініри

Порцеляна є найбільш розповсюдженим матеріалом, що використовується для виготовлення вінірів. Вони зафарбовані в колір зуба, універсальні і слугують від 10 до 15 років.

Порцелянові вініри виготовляються з керамічних матеріалів і більш стійкі до плям, ніж композитні вініри. При встановленні порцелянових вінірів головною перевагою завжди був консервативний і мінімально інвазивний характер процедури.

Це пов’язано з тим, що для успішного роміщення вініра необхідне мінімальне препарування. Встановлення вінірів не відноситься до повністю відновлювальних процедур, таких як зубні коронки чи мости, тому вони є достатньо популярним рішенням в естетичній стоматології.

2.Композитні вініри

Композитні вініри є косметичною альтернативою порцеляновим вінірам. Вони виготовлені з того ж матеріалу, що і пломби. Композитні вініри трохи дешевші, ніж порцелянові. Як правило, вони виготовляються швидко і є варіантом лікування в той же день.

Прямі композитні вініри (композит) виготовляються на зубах, а не в зуботехнічній лабораторії. Як і порцелянові білі вініри, композитні вініри потребують обробки зубів перед встановленням. Зазвичай вони слугують від 5 до 7 років, в порівнянні з 15-ма роками для порцелянових вінірів.

Композит міцніший, ніж порцеляна. Коли композит має сколи, сколоту діляку можна відремонтувати. Коли порцеляна ламається – вінір має бути замінений.

3.Піднебінні

Накладки зазвичай використовуються для відновлення жувальних зубів. Тим не меш, піднебінні вініри являють собою особливий тип накладок, що використовуються для відновлення передніх зубів. До причин піднебінного пошкодження передніх зубів відносять глибокий прикус, бруксизм і ерозію зубів.

 відновлення жувальних зубів

Ерозія може бути викликана хронічним блюванням і вираженим кислотним рефлексом.

Який термін служби у вінірів?

Вініри – дуже популярний варіант лікування, якщо ви хочете покращити свою посмішку. Вони можуть усунути дисколорит, пошкодження зубів і навіть змінити розмір ваших зубів, щоб створити однорідний зовнішній вигляд і яскраву посмішку. Вам може бути цікаво, наскільки довговічні порцелянові вініри? Коли справа доходить до накладок з порцеляни, є багато переваг, включаючи довговічність. Нижче Ви знайдете корисну інформацію про вініри і про те, чому вони можуть підійти саме Вам.

Термін служби вінірів при дотриманні всіх процедур і правильному догляді складає не мешне 10 років. Вініри не тільки естетично гарні, але і міцні. І це незважаючи на те, що порцелянові вініри дуже тонкі. Вініри виготовлені з високоякісної порцеляни, міцної і стійкої до повсякденного зносу, пов’язаного з жуванням і кусанням. Завдяки цьому вініри можуть слугувати від десяти до п’ятнадцяти років. Пацієнти повідомляють, що вініри слугують ще довше, тому що хороший догляд може збільшити їх довговічність.

Хоча вініри міцні та довговічні, існують певні обмеження. Підтримка здоров’я ротової порожнини може продовжити термін служби вінірів, та потребує постійного щоденного догляду. Незважаючи на те, що ваші вініри виготовлені з порцеляни, за ними потрібно доглядати так само, як і за природними зубами. Це включає чистку зубів дві хвилини не менше двох разів на день.

Що буде з вінірами через 10 років?

Типи зубних вінірів бувають у вигляді порцелянових вінірів на металевій основі, вінірів з діоксиду цирконію, порцелянових вінірів та ламінованих вінірів. Коли справа доходить до оцінки стану вінірів через 10 років, навіть якщо у вас найкращі і дорогі накладки, часто є сенс їх все ж таки замінити.

Час та навантаження на зуби поступово руйнують та знебарвлюють покриття. Неможливо гарантувати встановлення вінірів при проблемах із зубами або яснами. Коли стоматологи видаляють старі зубні вініри, якщо зуби під ними перебувають у хорошому стані, то можна встановити нові зубні вініри, які прослугують ще не менше 10 років.

Дуже важливо визначити правильний час для заміни старих вінірів. Візит до стоматолога на регулярний огляд допоможе зрозуміти стан вінірів та розрахувати момент, коли їх потрібно міняти.

Стоматологам часто доводиться знімати старі вініри через проблеми з яснами. Ще одна поширена недуга – руйнування зуба під вініром. Кровоточивість ясен та неприємний запах із рота є попередженням для пацієнта про те, що почалися проблеми з вінірами. Навіть якщо немає зубного болю, старі зубні вініри, можливо, доведеться замінити, доки не стало занадто пізно.

Що відбувається із зубом під вініром?

Багато пацієнтів задаються подібними питаннями. Зуб продовжує виконувати свої функції. Але, за вініром важливо слідкувати. Наприклад, якщо ви не користуєтеся зубною ниткою регулярно, між зубами можуть накопичуватися бактерії, які викликають карієс. В цьому випадку вони можуть пошкодити природну зубну емаль на кінцях вініра. Якщо це станеться, бактерії можуть почати руйнувати зубну емаль та викликати карієс.

Що відбувається із зубом під вініром

Скільки разів потрібно міняти вініри?

Це правда, що вініри є постійним косметичним рішенням. Але реальність така, що, як і зубні коронки, пломби, мости та інші реставрації, з часом вам знадобиться заміна на нові. Залежно від того, наскільки добре ви за ними доглядаєте, вони можуть прослужити 10 і більше років. Але, зрештою, заміна вінірів необхідна, якщо ви хочете, щоб ваші зуби виглядали красиво та ідеально.