Блог
Перейти на рівень вище

Ясенева посмішка та способи її корекції

ясенева посмішка головне зображення

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

У 15% людей при посмішці видно не лише верхні зуби повністю, а й значну частину ясен над ними. Це називається ясенева (гінгівальна) усмішка, або gummy smile. У стоматології така ситуація не вважається патологією, оскільки вона зазвичай не впливає на здоров’я зубів та навколишніх тканин.

Одні люди сприймають це як свою особливість, а в інших усмішка яснами викликає комплекси та дискомфорт під час спілкування. Сьогодні ви дізнаєтесь, яким чином можна ефективно вирішити цю проблему у Клініці Естетичної Стоматології у Києві.

ясенева посмішка

Що таке ясенева посмішка?

З медичної точки зору до гінгівальної усмішки відносять усі випадки, коли видно понад 2 мм ясен над верхніми зубами. Найчастіше люди скаржаться на косметичний дефект. Вони соромляться своєї особливості, намагаються не посміхатися під час розмови і на фотографіях. Найбільш важко з такою ситуацією справляються публічні особи, які завжди на виду, і представники професій, що передбачають постійне спілкування з людьми.

Якщо gummy smile супроводжується аномаліями розвитку ясен чи неправильним прикусом, вона стає медичною проблемою. У пацієнтів може бути кровоточивість та запалення ясен, підвищений ризик пародонтиту та розхитування зубів.

Причини ясеневої усмішки у дорослих і дітей

Надмірному оголенню ясен сприяють такі фактори:

  • надто сильний розвиток кістки верхньої щелепи, через що верхня губа виявляється відносно короткою і не може повністю прикривати тканини ясен;
  • неправильний прикус, висування вперед верхніх різців;
  • патологічне стирання та зменшення висоти верхнього ряду зубів;
  • надмірний розвиток слизової оболонки, при якому ясна закривають велику площу коронок передніх зубів;
  • гіпертонус кругового м’яза рота, через який губа піднімається вище, ніж зазвичай;
  • недорозвинена та коротка верхня губа.

Оскільки багато випадків гінгівальної усмішки пов’язані з анатомічними особливостями, нерідко gummy smile проявляється вже в дитячому віці після зміни прикусу і залишається на все життя. Однак ситуація може вперше виникнути і у дорослому віці – при зміні тонусу м’язів, стоматологічних проблемах, вікових змінах.

Діагностика при ясеневій усмішці

Гінгівальна усмішка визначається під час огляду у стоматолога. На консультації роблять фотографії з різних ракурсів для фіксації вихідних даних. Додаткові методи обстеження призначають для вибору способу лікування. Щоб оцінити стан зубощелепної системи, проводять панорамний знімок зубів та КТ щелепи. Перед проведенням інвазивних маніпуляцій та операцій потрібно буде здати аналізи зі стандартного списку.

Методи корекції ясеневої усмішки

У сучасній медицині є різні підходи, як прибрати ясеневу усмішку: від швидких та мінімально інвазивних методів косметології до стоматологічних операцій.

Вони в основному проводяться за естетичними показаннями, якщо людина незадоволена своєю зовнішністю і хоче змінити нюанс, що її турбує. Нерідко з подібним запитом звертаються люди, яким було виконано художню реставрацію зубів у Києві або інші процедури естетичної стоматології. Такі пацієнти мають гарний зубний ряд, але загальне враження не відповідає бажаному, оскільки при усмішці дуже помітні ясна.

Ортодонтичне лікування

Корекція за медичними показаннями проводиться лише за наявності аномалій прикусу та інших стоматологічних проблем. У цьому випадку основні зусилля лікарів спрямовані на відновлення правильного положення та форми зубів, після чого також зникає косметичний дефект.

Щоб поставити зуби у правильне положення, використовуються брекети чи елайнери. Тривалість та особливості лікування залежать від ступеня дефекту, розміру щелепної кістки, віку пацієнта та інших факторів. При складних аномаліях можуть знадобитися ортодонтичні операції.

Після закінчення лікування пацієнт отримує рівний зубний ряд. При цьому передні зуби не виступають уперед, тому зменшується видимість ясен при усмішці.

Встановлення вінірів

Керамічні накладки не лише покращують загальну естетику зубного ряду, а й коригують форму передніх різців, щоб приховати гінгівальну усмішку. Вініри використовують як самостійний метод корекції при незначних проявах gummy smile. У більшості випадків їх комбінують з ортодонтичними або хірургічними процедурами.

Встановлення вінірів

Хірургічні маніпуляції

Стоматологічна операція – спосіб радикального вирішення проблеми ясеневої усмішки. Такий метод рекомендований пацієнтам, у яких діагностовано гіперплазію слизової або кісткові аномалії щелепи.

Ясенева пластика

Стандартом лікування визнано гінгівектомію – видалення надлишку ясеневої тканини. Під час операції хірург акуратно прибирає зайві м’які тканини. Процедура підвищує естетику зубного ряду, дозволяє раз і назавжди позбавитися гінгівальної усмішки.

У сучасній стоматології таке лікування проводять і за допомогою лазера. Лазерна пластика –безшовний та малотравматичний спосіб операції. Період реабілітації становить лише 7 днів.

Підрізання вуздечки під верхньою губою

Вуздечка – складка слизової оболонки в ротовій порожнині. Вона розташована посередині верхньої губи та бере участь у її прикріпленні до щелепної кістки. При вкороченні вуздечки губа надто сильно піднімається вгору, що викликає дискомфорт, заважає при жуванні та усмішці.

Для корекції аномалії показано швидку та нескладну операцію. Вона займає кілька хвилин, проводиться під місцевим знеболенням. Після підрізання вуздечки верхня губа займає анатомічно правильне положення та прикриває ясна під час усмішки.

Реконструктивна пластика

Щелепно-лицьові пластичні операції назначають при деформації кісток, що спостерігається від народження або з’явилася після травми. Методику використовують у складних випадках, якщо інші хірургічні маніпуляції не дозволяють виправити недолік. При реконструктивній пластиці лікар формує правильну лінію щелепної кістки, коригує аномалії прикусу.

Реконструктивна пластика

Косметологічні процедури – альтернативні методи виправлення «gummy smile»

Прикриття ясен при усмішці залежить не тільки від положення зубів та щелепної кістки, а й від розмірів верхньої губи. Якщо не потрібне ортодонтичне лікування, і пацієнт не хоче робити операцію, можна звернутися до косметології. Малоінвазивні ін’єкційні методики дають миттєвий результат. Вони мають мінімум протипоказань, не потребують складної реабілітації. Проте ефект від процедур короткочасний – у середньому близько шести місяців, тому їх доведеться часто повторювати.

Корекція ясеневої усмішки ботоксом

Ботулінотерапія використовується при м’язовому гіпертонусі. Після введення препарату мімічна мускулатура розслаблюється, тому верхня губа стає менш рухливою. Ботокс також розгладжує зморшки навколо рота та перешкоджає появі нових заломів.

Збільшення об’єму губ

Після контурної пластики верхня губа стає більшою і добре прикриває ясна під час усмішки. Для процедури використовують щільні та в’язкі гелі з гіалуроновою кислотою – природним компонентом міжклітинної речовини в шкірі. Препарат додає необхідний об’єм і допомагає скоригувати асиметрію губ, якщо вона є.

Збільшення об’єму губ

Протипоказання при корекції ясеневої усмішки

Планові операції для виправлення gummy smile не призначають у таких ситуаціях:

  • період загострення захворювань внутрішніх органів;
  • гострі інфекційні хвороби, пропасниця;
  • запальні чи гнійні процеси у місці проведення маніпуляцій;
  • порушення згортання крові;
  • тяжкі імунодефіцитні стани.

Тимчасовим обмеженням до корекції гінгівальної усмішки є стоматологічні хвороби: карієс, гінгівіт, пародонтит, стоматит. Спочатку необхідне лікування та санація ротової порожнини, а потім проводяться естетичні операції.

Як вибрати вид корекції ясеневої усмішки?

Вибір оптимального методу виправлення gummy smile залежить від:

  • причини появи дефекту;
  • ступеня його вираженості;
  • наявності аномалій прикусу;
  • патології будови щелепної кістки.

В одних випадках достатньо походу до лікаря-косметолога або одноразової гінгівопластики, а в інших знадобиться тривале та комплексне лікування. При підборі терапії враховуються побажання пацієнта, стиль життя, вимоги до естетики усмішки, фінансові можливості.

Першим кроком до успішної корекції гінгівальної усмішки є відвідування стоматолога клініки КЕС. На консультації лікар оцінить стан зубощелепної системи, призначить необхідне обстеження та проаналізує результати. До лікування можуть залучати лікаря-ортодонта, стоматолога-ортопеда, гнатолога, щелепно-лицьового хірурга.

Щоб розробити план корекції, використовуються нові комп’ютерні технології та методи 3D реконструкції. У стоматологічній клініці виконуються різні види ортодонтичних та хірургічних маніпуляцій, які дозволяють сформувати ідеальну усмішку.