Блог
Перейти на рівень вище

Як зробити усмішку більш привабливою?

Зробіть посмішку більш привабливою

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Клініка естетичної стоматології спеціалізується на створенні чудових усмішок. У цій статті ми розповімо, як правильно доглядати ротову порожнину і які способи застосовують стоматологи для виправлення недоліків зубів.

Як зробити усмішку більш привабливою

Основні етапи створення ідеальної посмішки

Стоматологи не мають універсального рецепта створення усмішки мрії. Один і той самий дефект можна виправити по-різному. План та обсяг робіт залежать від вихідного стану порожнини рота, побажань та фінансових можливостей.

Стандартний план дій має такий вигляд:

  1. Консультація лікаря. На першому прийомі стоматолог дізнається ваші потреби та побажання, оцінить стан зубощелепної системи, розпитає про загальний стан здоров’я, алергічні реакції та інші важливі медичні нюанси.
  2. Діагностика. Для обстеження використовують панорамний рентгенівський знімок, КТ щелеп, T-scan та інші методи. Вони дозволяють точно визначити наявність аномалій прикусу, стан зубних коренів та навколишніх тканин.
  3. Професійна гігієна. Чистка у стоматолога виконується як перший етап перед будь-яким лікуванням та естетичною реставрацією. Видалення нальоту допомагає лікареві побачити приховані осередки ураження емалі, полегшує проведення інших процедур.
  4. Лікування. Красива усмішка – це насамперед здорові зуби. Спочатку потрібно вилікувати вогнища карієсу, гінгівіту та інші захворювання ротової порожнини. Це займе від одного відвідування до кількох місяців.
  5. Ортодонтія. У більшості людей зубний ряд нерівний, тому потрібна корекція прикусу. Для цього стоматолог-ортодонт встановлює брекети, які носять в середньому 1-1,5 роки.
  6. Відбілювання. Якщо є показання до професійного відбілювання, а загалом форма та розмір зубів влаштовують пацієнта, на цьому можна завершити формування естетичної усмішки.
  7. Естетична реставрація. Якщо після ортодонтії залишилися недосконалості зубного ряду, відбілювання буде недостатньо. Створення красивої усмішки передбачає реставрацію композитними матеріалами, композитними або керамічними вкладками, коронками чи вінірами.

Естетична реставрація зубів: як досягти ідеальної усмішки

В сучасній стоматології застосовують керамічні реставрації за допомогою коронок, які повністю закривають власний зуб пацієнта, або вінірів – накладок на передню поверхню зуба. Для їх виготовлення використовують міцну пресовану кераміку або склокераміку. Матеріали гіпоалергенні та безпечні, а за фізико-хімічними характеристиками схожі на природну емаль.

Керамічні реставрації слугують 10-20 років при виборі надійних матеріалів та правильному догляді. Після закінчення терміну служби їх змінюють на аналогічні конструкції.

Естетична реставрація зубів

При невеликих дефектах та бажанні пацієнта заощадити застосовують пряму реставрацію композитними матеріалами. Її проводять за одне відвідування. Фотополімери пошарово наносять на зуб, щоб замаскувати сколи, тріщини та інші дрібні недоліки.

Здорові зуби та ясна – запорука ідеальної усмішки

Багато пацієнтів приходять до стоматолога із запитом на естетичну реставрацію у зоні усмішки, ігноруючи захворювання ротової порожнини. Бажання швидше зробити зуби білими і рівними, щоб позбутись комплексів, цілком зрозуміле. Однак з медичного погляду такий підхід не виправданий.

Для встановлення вінірів або коронок власні зуби та ясна повинні бути здоровими. Інакше є ризик ускладнень чи неправильного підбору протезів.

Перед реставрацією стоматологи завжди проводять повну санацію ротової порожнини. Це комплекс процедур з виявлення та усунення запальних та каріозних вогнищ. Після санації зуби не болять, ясна виглядають природно і не набрякають.

Здорові зуби та ясна - запорука ідеальної усмішки

Як позбутися проблем із прикусом?

Ознаки правильного (ортогнатичного) прикусу:

  • симетричне та щільне змикання зубних рядів;
  • перекриття нижніх різців верхніми на ⅓ висоти;
  • відсутність широких міжзубних проміжків та щілин;
  • відсутність проблем із жуванням та дикцією.

Якщо виявлені порушення прикусу, рекомендують встановлення брекетів. Ортодонтичні конструкції переміщують зуби у правильне положення та вирівнюють їх, забезпечуючи здоров’я та естетику усмішки. Брекет-системи використовують не тільки для дітей, а й для дорослих. Щоб вироби були не такі помітні, рекомендують обрати варіанти з кераміки.

У деяких випадках можна переходити до естетичної реставрації без носіння брекетів. Протезування пацієнта з патологією прикусу – завдання, яке потребує цифрового планування та ретельного підбору протезів. Якісна робота дозволяє створити естетичну усмішку лише за кілька тижнів. Показання та протипоказання до такого способу реставрації визначаються індивідуально на консультації.

Як позбутися проблем із прикусом

Як підібрати ідеальний колір зубів?

Вибір відтінку залежить від вихідного кольору емалі та обсягу реставрації. Якщо передбачається установка вінірів або коронок на всі зуби, можна вибрати будь-який колір – від сліпучо-білого, як у голлівудських зірок, до натурального з кремовим відтінком. При виборі враховують відтінок білків очей, колір шкіри та волосся, щоб зовнішність виглядала гармонійно.

При реставрації фронтальної зони усмішки чи окремих зубних одиниць їх відтінок зіставляють із кольором всього зубного ряду. Якщо пацієнт попередньо хоче зробити відбілювання, спочатку проводять цю процедуру, а потім вибирають відтінок відповідно до оновленого тону емалі.

Як підібрати ідеальний колір зубів

Для об’єктивного визначення вихідного відтінку зубів стоматологи використовують спеціальні розкольоровки. Потім проводиться комп’ютерне моделювання майбутньої усмішки, щоб ви могли оцінити колір, форму та розмір кожного зуба. Віртуальна примірка дозволяє побачити фінальний результат та загальний вигляд зовнішності, щоб ефект точно відповідав очікуванням.

Як зберегти ідеальну посмішку на довгі роки?

Кераміка та інші стоматологічні матеріали для реставрації відрізняються високою міцністю, але до них потрібно дбайливо ставитись. Щоб мінімізувати ризик появи тріщин, сколів та інших неприємностей, лікарі рекомендують дотримуватися таких правил:

  • позбутися звички гризти ручку або олівець, відкривати пакети зубами, розгризати льодяники та горіхи;
  • відмовитися від в’язких та тягучих солодощів, які налипають на зуби та погано очищаються;
  • тверді фрукти та овочі перед вживанням нарізати на шматочки;
  • не вживати холодну їжу відразу після гарячої та навпаки;
  • по можливості відмовитися від паління або скоротити кількість цигарок, що випалюються;
  • при заняттях контактними видами спорту використовувати спеціальну капу для захисту зубів від травм.

Також потрібно стежити за своїм здоров’ям загалом, оскільки патології внутрішніх органів позначаються на стані зубощелепної системи, викликають запальні процеси та руйнування емалі. Не менш важливим є збалансоване харчування, яке забезпечує організм вітамінами та мінералами.

Правильна гігієна порожнини рота

Скупчення нальоту та розмноження бактерій у ротовій порожнині – основна причина стоматологічних хвороб. Щоб цього уникнути, потрібно ретельно стежити за гігієною:

  • чистити зуби двічі на день впродовж як мінімум 2 хвилин;
  • ретельно очищати зовнішню, жувальну та внутрішню сторону зубів;
  • чистити зуби вимітальними рухами зверху вниз або знизу вгору;
  • використовувати рекомендовані стоматологом зубні пасти та м’які щітки, які не пошкоджують поверхню керамічних протезів;
  • відмовитися від абразивних відбілюючих паст, які можуть подряпати керамічні накладки та композитні реставрації;
  • використовувати ополіскувач для ротової порожнини та/або іригатор, щоб видалити залишки зубного нальоту та їжі.

Домашня гігієна ротової порожнини не замінює професійну чистку у стоматолога. Під час процедури лікар видаляє наліт із важкодоступних місць ротової порожнини, очищає міжзубні проміжки та внутрішню поверхню зубів, яку складно обробити звичайною зубною щіткою.

Профгігієну рекомендують проводити двічі на рік. Візити до лікаря зручно поєднувати із плановим оглядом. Дотримуючись таких рекомендацій, ви збережете усмішку на довгі роки і щодня радітимете своєму відображенню в дзеркалі.