Блог
Перейти на рівень вище

Причини неприємного запаху з рота

Причини неприємного запаху з рота

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Неприємний запах з рота має наукову назву – галітоз. Він виникає через продуковані мікробами ротової порожнини сірчані сполуки (відходи їх життєдіяльності). В результаті дихання стає несвіжим, особливо вранці.

При утворенні зубного каменю збільшується кількість бактерій і як наслідок виділяється більше метаболічних продуктів. Позбутися проблеми можна за допомогою професійної чистки, яку проводить стоматолог-гігієніст.

Існують й інші джерела появи несвіжого дихання. Лікарі називають 5 основних причин неприємного запаху з рота:

  1. Захворювання зубів, ясен та слизових оболонок ротової порожнини.
  2. Вживання тютюну, алкоголю, певних продуктів.
  3. Прояв симптомів гострих та хронічних захворювань.
  4. Порушення гормонального фону.
  5. Прийом певних лікарських засобів.
Галітоз (поганий запах з рота)

Через що неприємний запах з рота?

Оскільки поганий запах з рота має різні причини, усувати його слід у різний спосіб.

Захворювання зубів та порожнини рота

Основні причини неприємного запаху з рота криються у захворюваннях зубів (карієсі та його ускладненнях), а також запальних процесах ясен. Їжа забивається в каріозні порожнини та піддається впливу бактерій. При утворенні бактеріального нальоту на кромці ясен починається запалення, утворюються кровоточивість і набряклість. Стоматит, глосит, грибкові захворювання слизової оболонки також можуть викликати галітоз.

Іноді причиною поганого запаху стає наявність коронок або протезів. Через неправильну установку або недостатню гігієну частинки їжі накопичуються під конструкцією і відбувається процес гниття.

Тільки швидке звернення до стоматолога допоможе усунути неприємний запах, якщо він з’явився через захворювання ротової порожнини або наявність коронок.

Деякі матеріали, з яких виготовляються стоматологічні конструкції, здатні вбирати запахи. Позбутися проблеми вийде лише після їх заміни.

Вживання алкоголю, тютюну, продуктів, що сильно пахнуть

Паління та вживання жувального тютюну не тільки викликає неприємний запах, але й сприяє пожовтінню зубної емалі та розвитку запалення ясен.

Єдиний вихід – кинути вживати тютюн.

Запах сірководню з рота утворюється при вживанні цибулі, часнику, хрону. Різкі аромати мають рибні продукти (особливо консервований тунець). Після вживання подібної їжі потрібно ретельно почистити зуби.

При сидінні на низьковуглеводній дієті внаслідок розщеплення жирів вивільняються кетони, і в людини може виникнути запах ацетону з рота. Усунути його можна, відмовившись від жорстких обмежень у їжі.

Наявність гострих та хронічних захворювань

Запах металу з рота є ознакою хвороб підшлункової залози, дисбактеріозу, серйозних патологій печінки та нирок.

При цукровому діабеті з ротової порожнини пахне ацетоном.

Запах тухлих яєць з рота характерний при гастриті зі зниженою кислотністю та інших проблемах ШКТ. Найчастіше з’являється при переїданні або вживанні жирної «важкої» їжі.

Гнійний запах з рота характерний для гаймориту, фарингіту, бронхіту та інших отоларингологічних захворювань.

Вирішення проблеми: спочатку звернутися до стоматолога. Якщо зуби та порожнина рота гаразд, рекомендується записатися на прийом до терапевта, щоб він призначив обстеження у профільних фахівців.

Захворювання, що викликають неприємний запах

Порушення гормонального фону

Зміни гормонального фону можуть спричинити неприємний запах з рота. У жінок при підвищенні кількості естрогенів починається злущування епітелію, у тому числі в ротовій порожнині. Тому активізуються анаеробні бактерії.

Подібні явища спостерігаються при гормональних порушеннях, вагітності, гінекологічних або ендокринних захворюваннях.

Усувається симптом після відновлення гормонального фону. Для призначення лікування необхідно звернутися до лікаря. При вагітності гормональний баланс може сам стабілізуватися після пологів та закінчення грудного вигодовування.

Прийом медикаментів

Найчастіше викликає галітоз прийом таких ліків:

  1. Антибіотики, гормональні препарати. Впливають на баланс мікрофлори в ротовій порожнині, знижують секреторну функцію слинних залоз. Деякі антибіотичні засоби потрапляють у тканини організму та слину, вони мають специфічний запах.
  2. Транквілізатори, антидепресанти, антигістамінні, снодійні препарати. Викликають сухість у роті. Через нестачу слини анаеробні бактерії не змиваються.

Побічний ефект відбувається після відміни препарату або закінчення курсу лікування. Слід проконсультуватися з лікарем щодо вирішення проблеми, оскільки галітоз може з’явитися через порушення роботи ШКТ на фоні прийому медикаментів. Якщо причина криється в сухості порожнини рота, необхідно вживати більше рідини.

Ліки від запаху з рота

Список засобів, які допомагають усунути галітоз:

  1. Таблетки Septogal. Не лише позбавляють неприємного запаху, а й усувають причину появи: фарингіт, гінгівіт, стоматит. Основні компоненти складу: хлорид бензалконію, олія м’яти перцевої та евкаліптова, ментол.
  2. Спрей Halita. Ефективний при палінні, після вживання спиртних напоїв, після вживання в їжу цибулі, часнику та інших продуктів з різким ароматом. Містить компоненти, що допомагають у профілактиці інфекцій. Інгредієнти складу: хлоргексидин, лактат цинку, діоксид кремнію, сорбітол, ксиліт, цетилпіридинію хлорид.
  3. Краплі Галітокс. Засіб на натуральній рослинній основі, його можна комбінувати з настоями м’яти, ромашки, календули. У складі: прополіс, евкаліпт, чорний горіх, хітозан, кордицепс китайський.
  4. Ополіскувач Philips Sonicare BreathRx. Знищує анаеробні бактерії в ротовій порожнині, освіжає дихання. Має тривалу дію. Компоненти складу: цетилпіридиній хлорид, евкаліптова олія, тимол, хлорид цинку.
  5. Ополіскувач Listerine Total Care. Знищує бактерії, не впливаючи на мікрофлору ротової порожнини, забезпечує комплексний захист. У складі: ментол, евкаліпт, хлорид цинку, бензоат натрію, тимол, бензойна кислота.
  6. Зубна паста Dentaid Halita. Розроблена спеціально для усунення причин галітозу. Зміцнює та захищає ясна, запобігає розвитку карієсу. Активні компоненти: лактат цинку, натрію фторид, цетилпіридину хлорид, ксиліт.
  7. Зубний гель GUM HALICONTROL. Блокує ріст анаеробних мікроорганізмів у ротовій порожнині. Забезпечує ремінералізацію емалі. Речовини у складі: цетилпіридиній хлорид, циклодекстрин, молочнокислий цинк, ефірна олія м’яти, натрію фторид.
  8. Стоматологічний гель Метрогіл Дента. Використовується для лікування захворювань пародонту, через які виникає неприємний запах. Застосовувати за призначенням лікаря. Головні речовини у складі: хлоргексидин і метронідазол.
Причини неприємного запаху з рота Фото 301

Як позбутися неприємного запаху з рота?

Виявити ознаки несвіжого дихання можна самостійно. Для цього потрібно взяти ватний диск і протерти ним слизову оболонку щік, корінь язика. Якщо залишився неприємний запах, необхідно вжити заходів.

Інший спосіб: понюхати після застосування дерев’яну зубочистку або зубну нитку. Важливо перед проведенням процедури не чистити зуби пастою.

Заходи профілактики галітозу:

  1. Чистку зубів проводити 2 рази на день: вранці та перед сном. Бажано застосовувати зубну пасту або гель з вмістом фтору та без відбілюючого ефекту. Щітку потрібно підбирати згідно з рекомендацією стоматолога, щетина не повинна бути надто жорсткою.
  2. Використовувати спеціальні скребки та пристрої для чищення язика, а простір між зубами обробляти за допомогою зубної нитки або спеціальних йоржиків. За можливості застосовувати іригатор.
  3. Відвідувати стоматологічну клініку кожні півроку для проведення профілактичних оглядів та професійної чистки.
  4. Уникати вживання спиртних напоїв, страв з великою кількістю спецій, копченостей, часнику та цибулі, а також їжі, яка погано перетравлюється шлунком. Не сидіти на жорстких дієтах з рідкісними прийомами їжі.
  5. Не палити цигарки, не вживати тютюнових виробів у будь-якому вигляді.
  6. Пити достатньо чистої води без газу. Вона компенсує нестачу слини при пересиханні ротової порожнини, змиває бактерії та клітини відмерлого епітелію, де вони розмножуються.
  7. За наявності хронічних захворювань регулярно відвідувати лікаря та проходити курси терапії.
Причини неприємного запаху з рота Фото 192

За появи галітозу звертайтеся до Клініки естетичної стоматології. Фахівці допоможуть виявити причину запаху з рота, проведуть комплексне лікування і зроблять професійну чистку ротової порожнини.