Блог
Перейти на рівень вище

Надкомплектні зуби

Beautiful girl sitting in the dentist's office
Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Поліодонтія, гіпердонтія або надкомплектні зуби – поява у людини зайвих елементів зубного ряду, тобто більше 20 молочних у дітей і більше 32 постійних у дорослих. Найчастіше ця аномалія проявляється на верхній щелепі.

Зайві різці можуть мати неправильну форму (крапчасту, долотоподібну, конусоподібну) і доставляти незручності при прийомі їжі, розмові. Надкомплектні зуби спостерігаються у кількості 1 чи кількох одиниць. Чим їх більше, тим вищий дискомфорт.

Надкомплектні зуби

Вчені називають кілька можливих причин появи надкомплектних зубів:

  1. Наявність в організмі генів, які викликають такий атавізм. Далекі предки сучасної людини мали більшу кількість різців, які в ході еволюції зникли через непотрібність.
  2. Вплив патогенних чинників довкілля на розвиток людського ембріона утробі матері.
  3. Спадкові захворювання різних органів та систем.

Зазвичай зайві елементи зубного ряду – різці чи моляри. Вони розташовуються між центральними зубами або в районі “четвірок”. Іноді вони являють собою зачатки зубів, що не прорізаються, в місці їх утворення часто формуються кісти. Часто ці зуби меншого розміру, неправильної форми, викривлені, зміщені, повернуті навколо своєї осі.

За статистикою, гіпердонтія частіше зустрічається у чоловіків. Нею страждає 2% населення планети. У 70% випадків є 1 непотрібний зуб, у 25% – 2 зуби, у 5% пацієнтів – 3 і більше. Серед відомих людей на поліодонтію страждав Фредді Мерк’юрі (мав 36 зубів).

Надкомплектні зуби

Розрізняють наступні види поліодонтії:

  1. Атипова – надкомплектні різці або моляри знаходяться не в лінії зубного ряду.
  2. Типова – зайвий зуб з’являється як додатковий у зубному ряду, зазвичай він має невеликі розміри.
  3. Хибна – затримка при зміні дитячого прикусу. Постійні різці з’являються коли молочні не випали. Вони розташовуються позаду, попереду чи поза зубним рядом. Так відбувається, якщо у раціоні дитини недостатньо твердої їжі. Необхідно термінове видалення зубів, які не дають постійним елементам зубного ряду стати на правильне місце. У багатьох випадках знадобиться подальша корекція прикусу за допомогою пластинок або брекетів.
  4. Справжня – надкомплектні зуби відносяться до постійних, але розташовуються не обов’язково в зубному ряду.
хибна полідонтія

Чи небезпечна поліодонтія? Іноді люди навіть не підозрюють про наявність зайвих елементів зубного ряду. Їх виявляють за допомогою рентгенографії, під час обстеження та лікування інших зубів. Найчастіше гіпердонтію помітно неозброєним оком. Вона здатна завдати серйозної шкоди здоров’ю та зовнішності людини. Головні наслідки:

  • порушення прикусу, негарна посмішка, деформація рис обличчя;
  • неможливість ретельно пережовувати їжу, труднощі з вимовою;
  • перешкоди при прорізуванні “нормальних” зубів, їх розсування, зміщення;
  • часта та швидка поява карієсу;
  • виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Оптимальним рішенням для лікування гіпердонтії вважається видалення зайвих зубів. Залишити надкомплектні різці або моляри можна тільки, якщо вони розташовані в зубному ряду, не деформують прикус і не заважають пережовуванню їжі та дикції. Для встановлення діагнозу і вибору тактики хірургічного втручання, необхідне повне обстеження ротової порожнини. Стоматолог визначає також доцільність подальшої ортодонтичної корекції.

Чим раніше буде виявлено захворювання та розпочато лікування, тим швидше пройде відновлення та буде менше негативних наслідків для організму.

Що робити, якщо дуже погані зуби?

Багато людей до останнього моменту відкладають візит до стоматолога, незважаючи на явні ознаки захворювань ротової порожнини:

  • кровоточивість ясен;
  • чутливість зубів;
  • розхитування елементів зубного ряду;
  • темні плями на емалі;
  • тріщини та сколи;
  • надкомплектні зуби.

Зневажливе ставлення до свого здоров’я може призвести до необхідності видалення уражених елементів зубного ряду там, де можна було обійтися терапевтичним лікуванням на початкових стадіях хвороби.

У нормі стоматолога необхідно відвідувати щонайменше двічі на рік для профілактичного огляду, проведення професійної чистки зубів. При появі найменших ознак захворювань необхідно терміново вирушати до дантиста.

Якщо у пацієнта поганий стан ротової порожнини, є надкомплектні зуби, лікування потрібно починати негайно. Перед його початком лікар проводить повне обстеження ротової порожнини, призначає низку аналізів. За результатами діагностики обирається стратегія лікування.

Що робити, якщо дуже погані зуби

Навіть при запущених захворюваннях порожнини рота, сучасна стоматологія знаходить рішення для відновлення зубного ряду та функцій жувального апарату (імплантація зубів, знімне та незнімне протезування, ортодонтичне лікування).

Проблеми із зубами викликані безліччю факторів, серед яких:

  • неправильна гігієна ротової порожнини;
  • паління, вживання алкоголю;
  • захворювання внутрішніх органів;
  • раціон харчування, що містить багато цукру, здоби;
  • зниження імунітету;
  • спадкові фактори.

При появі перших ознак захворювань ротової порожнини (біль при прийомі їжі та напоїв, підвищена чутливість елементів зубного ряду, наліт на зубах) слід негайно звернутися до лікаря.