Блог
Перейти на рівень вище

Рекомендації після видалення зуба: все, що потрібно знати

рекомендації після видалення зуба

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Загоєння рани в місці видаленого зуба займає в середньому 4-6 тижнів. Для заповнення лунки кісткою та повної регенерації тканин знадобиться близько 4-5 місяців. Терміни можуть змінюватися залежно від типу екстракції, стану ротової порожнини, індивідуальних особливостей організму пацієнта. Щоб період відновлення пройшов максимально швидко і без неприємних наслідків, після видалення зуба потрібно слідувати всім порадам свого стоматолога.

видалення зуба

Перші кроки після видалення зуба

Після завершення процедури лікар надає рекомендації для реабілітаційного періоду, після чого пацієнт може вирушати додому. Лікар обов’язково призначить ліки для обробки ротової порожнини та дасть рецепт на антибіотик, який потрібно буде відразу придбати та почати приймати цього ж дня.

Що робити одразу після видалення?

У перші години після процедури необхідно:

  • прибрати ватний тампон з рани через 15-20 хвилин;
  • прикладати лід до щоки через рушник або серветку (по 15 хвилин з перервами протягом 1 години);
  • посидіти чи полежати, відпочити у спокійній обстановці.

Працюючим людям у день видалення зуба варто взяти вихідний. Пацієнти по-різному реагують на процедуру, тому навіть після нескладної екстракції бажано дати собі час на відновлення. Після складних хірургічних маніпуляцій, наприклад, при видаленні ретинованих вісімок, може знадобитися кілька днів на реабілітацію.

Що не можна робити після процедури?

Відразу після видалення зуба категорично заборонено:

  • спльовувати слину та кров’яний згусток;
  • їсти та пити;
  • полоскати рот;
  • чіпати рану язиком;
  • палити;
  • виконувати фізичну роботу.
що не можна робити після видалення зуба

Якщо на слизову накладені шви, потрібно уникати активного використання міміки та артикуляції. Коли і навіщо зашивають ясна після видалення зуба? Це може знадобитися при складній екстракції вісімок, для профілактики кровотечі у пацієнтів з гінгівітом і пародонтитом, при проведенні одномоментної імплантації.

Догляд за ротовою порожниною для швидкого загоєння

Після хірургічної маніпуляції у лунці утворюється кров’яний згусток. Він запобігає подальшій кровотечі з рани, захищає її від потрапляння інфекції, сприяє швидкому загоєнню. Згусток в жодному разі не можна видаляти чи травмувати. Перші кілька тижнів після візиту до стоматолога потрібно проводити ретельну, але акуратну і щадну гігієну ротової порожнини.

Чим полоскати рот для запобігання інфекції?

Головне правило – полоскання ротової порожнини заборонено. Активне переміщення рідини сприяє вимиванню кров’яного згустку та ліків, які лікар використовував після видалення зуба. Така процедура сповільнює загоєння.

Для знищення патогенних мікроорганізмів рекомендують робити ротові ванни. Необхідно набрати до рота невелику кількість антисептика і потримати його протягом 30-60 секунд, після чого акуратно виплюнути. Процедуру варто проводити як мінімум двічі на день або після кожного прийому їжі. Для антисептичної обробки можна використовувати хлоргексидин.

Після видалення зуба стоматолог скаже, який препарат потрібно застосовувати. Необхідно чітко дотримуватися порад свого лікаря і не займатися самолікуванням. Категорично заборонено застосовувати для ротових ванн трав’яні розчини та інші засоби «народної медицини».

Як проводити гігієну ротової порожнини?

Видалення зуба – не привід відмовлятися від регулярного очищення ротової порожнини. Навпаки, скупчення нальоту та бактерій становить небезпеку, оскільки у пошкоджених тканинах запалення розвивається набагато швидше. Лікарі рекомендують ретельно очищати всі зуби та язик, уникаючи зубної лунки.

Як чистити зуби після видалення зуба:

  • проводити гігієну 2 рази на день, використовуючи м’яку зубну щітку та рекомендовану лікарем пасту;
  • робити акуратні «вимітаючі» рухи;
  • не забувати про чистку язика;
  • відмовитися від відбілюючих та абразивних паст.
Як чистити зуби після видалення зуба

Харчування та спосіб життя після операції

Після видалення зуба мудрості чи зуба будь-якої іншої локалізації пацієнт швидко повертається до звичного життя. Завдяки знеболюючим препаратам людина почуватиметься задовільно, зможе займатися справами. Однак у періоді реабілітації рекомендується дотримуватися деяких обмежень:

  • відмовитися від відвідування лазні та сауни, прийняття гарячої ванни, оскільки нагрівання сприяє набряку тканин, сповільнює загоєння, може спровокувати кровотечу; 
  • намагатися якомога менше торкатися щоки на стороні видалення, спати на спині або на іншому боці;
  • обмежити фізичні навантаження, відкласти спортивні тренування чи робити лише легкі вправи (розтяжка, йога); 
  • відмовитися від алкоголю та паління або хоча б максимально обмежити кількість цигарок на день.

Коли можна їсти та пити після видалення зуба?

Приймати їжу можна не раніше, ніж через 2 години після видалення зуба. Цього інтервалу потрібно дотримуватися завжди. Він не залежить від способу екстракції, локалізації видаленого зуба, складності маніпуляції. 

Така рекомендація викликана ймовірністю травмувати лунку і кров’яний згусток, що сформувався в ній, а також продовженням дії анестезії. При зниженій чутливості людина може випадково прикусити щоку при жуванні чи ковтанні, після чого утворюється виразка. Навіть невелике пошкодження слизової зазвичай довго загоюється, викликає біль і дискомфорт, тому ускладнюватиме період реабілітації.

Рекомендації щодо харчування для прискорення відновлення

Для швидкого загоєння зубної лунки варто дотримуватися таких правил:

  • у першу добу приймати напіврідку чи м’яку їжу комфортної температури;
  • пити дрібними ковтками, щоб не пошкодити цілісність кров’яного згустку;
  • жувати протилежною стороною щелепи;
  • обмежити прийом солодкої їжі та напоїв – ідеального середовища для розмноження бактерій;
  • протягом 10-14 днів відмовитися від споживання твердих сирих овочів та фруктів, горішків, насіння, тягучих та липких продуктів;
  • не вживати їжу, що дратує: занадто гарячу, гостру, солону.

Ускладнення та як їх уникнути

Як і будь-яка хірургічна маніпуляція, видалення зуба іноді спричиняє небажані наслідки. Вони можуть бути пов’язані із супутніми стоматологічними проблемами, загальними захворюваннями у пацієнта, порушеннями техніки проведення екстракції. Однак найчастішою причиною вважається недотримання лікарських рекомендацій після процедури.

Головні помилки після видалення зуба

  • Відмова від антибіотикотерапії. Деякі люди не хочуть пити антибіотики або кидають їх прийом занадто рано. Це загрожує розвитком інфекції в рані, запаленням м’яких тканин ротової порожнини і навіть генералізацією інфекційного процесу.
  • Прийом аспірину. Спроба зняти біль за допомогою ацетилсаліцилової кислоти може призвести до сильної кровотечі із зубної лунки, оскільки аспірин має додатковий ефект розрідження крові.
  • Травмування зубної лунки. Нав’язлива звичка чіпати місце видалення язиком, неакуратне чищення зубів або споживання твердої їжі в перші дні після видалення – все це сповільнює загоєння, може спровокувати сильний біль та кровотечу.
  • Відмова від знеболювальних. Прийом ібупрофену або інших НПЗЗ за призначенням лікаря –  гарний спосіб позбутися неприємних відчуттів та полегшити період реабілітації. Препарати безпечні при прийомі у стандартних терапевтичних дозах, тому немає жодних причин від них відмовлятися.

Якщо кровоточивість не проходить: перша допомога

Незначне виділення крові протягом 1-2 днів після видалення – нормальна реакція. Якщо кровотеча посилюється або продовжується більше 20-30 хвилин, потрібно якнайшвидше звернутися за допомогою до стоматолога. Перша допомога в домашніх умовах:

  • прикласти холодний компрес до щоки;
  • прикласти до зубної лунки ватний тампон, просочений перекисом водню або хлоргексидином;
  • використовувати гемостатичну губку;
  • зробити ротову ванну з розчином амінокапронової кислоти.

Рекомендації стоматологів щодо догляду за ротовою порожниною

Щоб зберегти здоров’я зубів, що залишилися, потрібно ретельно стежити за гігієною ротової порожнини. Для якісного очищення зубної пасти та щітки буде недостатньо, тому рекомендується використовувати зубну нитку, йоржики для міжзубних проміжків, ополіскувачі. Також варто придбати іригатор, який за допомогою струменя води видаляє залишки їжі та бактерій з важкодоступних місць.

Однак, навіть ретельна та регулярна домашня гігієна не може повністю прибрати наліт між зубами, в ясеневих кишенях, на крайніх зубах. Для видалення зубних відкладень слід кожні 6 місяців приходити до стоматолога для проведення професійної гігієни з використанням ультразвуку, полірувальних паст та порошків. Дотримання цієї рекомендації допоможе запобігти багатьом стоматологічним хворобам або виявити їх на ранньому етапі та успішно вилікувати.