Блог
Перейти на рівень вище

Чи можна лікувати хрускіт у щелепі?

хрускіт у щелепі

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

За статистикою у 40% жителів Землі періодично хрускає щелепа при відкриванні рота, розмові, позіханні, відкушуванні їжі. Звуки видає скронево-нижньощелепний суглоб (СНЩС). Часто хрускіт супроводжується клацаннями, скрипом, болем, що віддає у вухо, зміщенням щелепи вбік, неможливістю повністю відкрити рота, головними болями, порушеннями сну.

Скронево-нижньощелепний суглоб з’єднує нижню щелепу та скроневу кістку. Він рухливий і зазнає значних навантажень при жуванні, розмові, міміці. Неприємні звуки сигналізують про початок захворювання.

Багато пацієнтів не знають, що робити, якщо хрускає щелепа, чекають поки проблема вирішиться сама собою і втрачають час. За появи перших симптомів варто негайно звернутися до лікаря. Хворобами СНЩС займаються щелепно-лицьовий хірург, ортодонт, гнатолог. Для діагностики захворювань застосовують такі методи як огляд пацієнта, рентгенографія, КТ. Залежно від встановленого діагнозу обирають метод лікування.

Без проведення терапії дискомфорт, біль, клацання та скрегіт можуть тимчасово мимоволі зникати, але потім знову проявлятися з більшою інтенсивністю. З плином часу спостерігається дистрофія хрящової та кісткової тканин, суглоб частково чи повністю перестає виконувати свої функції.

Лице

Захворювання СНЩС успішно лікуються терапевтичними чи хірургічними методами, потрібно лише вчасно звернутися до фахівця. Чим раніше розпочато боротьбу з хворобою, тим швидше і легше проходить одужання.

Що робити, якщо при відкриванні рота хрускає щелепа?

Якщо при відкриванні рота, позіханні, жуванні хрускає щелепа, слід дотримуватися такого порядку дій:

  1. Записатися на прийом до лікаря (стоматолога-ортодонта, гнатолога).
  2. Пройти запропоновану діагностику (рентген, КТ, МРТ, УЗД, гнатодинамометрія, артрографія, візуальний огляд, консультації суміжних фахівців, наприклад, ЛОРа, невролога, ревматолога, лабораторні аналізи).
  3. Отримати діагноз.
  4. Почати лікування згідно з планом, складеним лікарем.
  5. Під час терапії дотримуватися щадного режиму (не вживати тверду їжу, не використовувати жувальну гумку, не займатися деякими видами спорту (єдиноборства), вокалом), уникати стресів.
  6. Після одужання дотримуватись рекомендацій фахівця для недопущення рецидивів хвороби.

Часто проблема з хрускотом СНЩС вирішується усуненням причини захворювання: грамотним протезуванням зубів, лікуванням травм та запалень, усуненням стресових станів.

Якщо дисфункція суглоба спричинена неправильним прикусом, виправити його допоможуть брекети. Іноді, щоб хвороба відступила, достатньо скоригувати спосіб життя, звички.

Як лікувати хрускіт у щелепі?

Серед терапевтичних методів лікування виділяють:

  1. Сплінт-терапію – носіння спеціальних шин, що коригують положення елементів суглоба та нормалізують його функцію. Шина являє собою капу, яка фіксує щелепи в нормальному положенні.
  2. TENS-терапія – електростимуляція м’язів для усунення гіпертонусу та профілактики атрофії м’язів, знерухомлення щелепи. Впливу піддають не лише лицьову область, а і зону шиї, плечей, спини.
  3. Ботулінотерапія – ін’єкції нейропротеїнів, які блокують передачу нервових імпульсів до м’язів, що сприяють розслабленню та зняттю напруги.
  4. Корекція прикусу, протезування зубів – включає різні методи відновлення нормального взаєморозташування щелеп. Для реконструкції відсутніх зубів використовують імпланти, коронки, бюгельні протези. Для виправлення прикусу застосовують брекети, капи, пластинки.
  5. Медикаментозна терапія запальних процесів.

Вибір методу терапії виконує лікар виходячи з поставленого діагнозу, оцінки стану здоров’я пацієнта, його образу життя. Нерідко, якщо хрускає щелепа, використовують комплексне лікування, що включає одночасно кілька методик, доповнене засобами фізіотерапії, гімнастики, масажу, психотерапії.

метод терапії

Часто для успішного усунення проблеми необхідне паралельне лікування ЛОР-захворювань, збоїв у роботі ендокринної системи, які проводять профільні фахівці. Лікування дисфункції СНЩС – тривалий процес, що проходить під постійним контролем лікаря і вимагає зусиль від пацієнта.

Терапевтичні методи ефективні на 1-2 стадії хвороби. Зазвичай проблема ефективно вирішується у 90% пацієнтів. У деяких випадках, при виражених морфологічних змінах у суглобі, знадобиться хірургічне втручання (остеопластика, заміщення суглобового диска).

Що означає, коли хрускає щелепа?

Причини тріску, клацань та скреготу у СНЩС:

  • початок захворювання під назвою «дисфункція СНЩС»;
  • артроз суглоба;
  • зміщення щелепного диска внаслідок травми або запального процесу;
  • вихід газів, розчинених у рідині, що оточує суглоб (вважається безпечним явищем, що не вимагає лікування);
  • отит (запалення середнього вуха);
  • неправильний прикус, неякісне протезування, відсутність кількох зубів, звичка жувати їжу з однієї сторони щелепи, прикушувати ручки та олівці;
  • порушення постави;
  • вроджені аномалії розвитку СНЩС;
  • спазми, стрес, надмірно сильне змикання щелеп, бруксизм, особливості роботи людей деяких професій (співаки, педагоги, актори, лектори).

Всі ці захворювання викликаються різними причинами та потребують особливого підходу. Самостійно визначити, чому хрускає щелепа, неможливо. При виникненні проблеми слід негайно записатися на прийом до лікаря для проведення діагностики та призначення відповідного лікування.

За спостереженнями стоматологів, 65% випадків неприємних звуків (хрускіт, скрип, клацання) пов’язані з дисфункцією суглоба. Це захворювання являє собою проблеми в роботі СНЩС через порушення оклюзії (змикання зубів), функції м’язів і зв’язок, взаємного розташування елементів. Терміном «дисфункція СНЩС» позначають кілька хвороб: артрит, артроз, синдром Костена, підвивих щелепи, міофасціальний синдром).

Артрит є групою захворювань запальної природи. Його причинами стають інфекції (туберкульоз, бруцельоз), травми, порушення обміну речовин, аутоімунні хвороби.

Артроз – дегенеративно-дистрофічне захворювання суглобів, що веде до поступового руйнування хрящової тканини та розростання кісткової. Виникає внаслідок особливостей способу життя та професійної діяльності, генетичної схильності, як ускладнення деяких захворювань.

Артроз

Чи можна запобігти хрускоту в щелепі? Для недопущення розвитку СНЩС слід дотримуватися простих запобіжних заходів:

  • уникати травм та надмірних фізичних навантажень;
  • не намагатися розгризати кістки, горіхи в шкаралупі, льодяники;
  • намагатися надто широко не відкривати рота при позіханні, відкушуванні їжі;
  • стежити за поставою;
  • у разі неправильного прикусу, відсутності елементів зубного ряду негайно виконати протезування, корекцію взаємного розташування зубів;
  • за наявності системних захворювань (цукровий діабет, дисфункція щитоподібної залози та інших) вчасно проходити лікування.

Часті причини хрускоту щелепи

причини хрускоту щелепи

Стоматологи зазначають, що 90% населення має неправильний прикус (дистальний, мезіальний, глибокий чи відкритий). Неправильне взаємне розташування щелеп веде до нерівномірного навантаження на жувальний апарат і майже в 100% випадків з часом викликає дисфункцію СНЩС. Визначити патологію та зайнятися її лікуванням варто вже у дитячому віці, коли прикус лише формується.

При неякісному протезуванні або пломбуванні, тривалій відсутності одного або декількох зубів також спостерігається неправильне змикання щелеп, що веде до дисфункції СНЩС. Якщо пацієнт після встановлення коронки або імплантату відчуває дискомфорт, варто негайно звернутися до лікаря для усунення причини.

Часта причина захворювань скронево-нижньощелепного суглоба – неправильне лікування травм (вивихів, переломів), отриманих під час занять спортом, професійною діяльністю. В результаті порушується нормальне змикання щелеп і поступово розвивається дисфункція СНЩС. Лікування таких патологій часто виконується хірургічним шляхом.

Бруксизм – скрегіт зубами в результаті спазму лицьових м’язів – ще одна поширена причина захворювань СНЩС. Хворобу складно діагностувати, оскільки пацієнт часто не усвідомлює проблему. Скрегіт зубами може відбуватися вночі, уві сні, під час сильного стресу.

Запідозрити захворювання можна за такими ознаками, як:

  • стирання різців;
  • сколи на зубах;
  • їх підвищена чутливість;
  • сильна напруга жувальних м’язів;
  • біль при дотику до суглоба;
  • ранковий головний біль.

Причинами цього стану бувають стреси, нервова напруга, неврологічні та психічні захворювання, прийом деяких лікарських препаратів. Лікування потребує спільних зусиль стоматолога, невролога, психолога.

Порушення постави також може призвести до розвитку СНЩС. Малорухливий спосіб життя, сидяча робота (програміст, швачка, чоботар, дизайнер, майстер манікюру), звичка сутулитися при ходьбі, спати на надто м’якому ліжку, з високою подушкою, підняття важких речей – все це веде до деформації хребта, надмірної напруги м’язів шиї, спини, плечей, обличчя.

Своєчасне звернення до лікаря, визначення причин хрускоту щелеп допоможе вилікувати захворювання на ранній стадії.