Блог
Go to parent page

Скейлінг як вид професійної ультразвукової чистки зубів

Скейлінг як вид професійної ультразвукової чистки зубів

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Ультразвуковий скейлінг є найбільш ефективним методом боротьби з надясеневими і підясеневими зубними каменями. Зубний камінь утворюється практично у всіх людей, незалежно від якості гігієни порожнини рота та становить серйозну загрозу для здоров’я всієї ротової порожнини. Бактерії, що рясно населяють її, є основною причиною розвитку гінгівіту. За відсутності своєчасного лікування розвивається пародонтит, який неминуче призводить до передчасного розхитування і втрати зубів. Уникнути цього допоможе проста і безболісна процедура – ультразвуковий скейлінг.

Навіщо потрібна ультразвукова чистка зубів?

Ультразвукова чистка – невід’ємний елемент професійної гігієни порожнини рота. Робити це потрібно не рідше одного разу на рік. Також ця процедура показана в період підготовки до вагітності, ортодонтичного лікування, імплантації та протезування. 

Ультразвукова чистка – ефективний засіб профілактики карієсу та захворювань ясен. Запобігти їх легше, ніж лікувати. Регулярна професійна гігієна порожнини рота – найкращий спосіб подбати про здоров’я зубів. 

Ультразвукова чистка проводиться на спеціальному сучасному обладнанні. Накінечник приладу, зрошуваний дистильованою водою або дезинфікуючим розчином, виробляє ультразвукові коливання певної частоти. Під їх впливом рідина розпорошується, утворюються дрібні крапельки. При цьому пацієнт не відчуває болю, емалевий шар зубів не пошкоджується.

Зубний наліт

Зубний наліт являє собою м’яку речовину жовтувато-сірого кольору, яка прилипає до поверхні зубів, включаючи знімні та незнімні реставрації. У той час як всі люди схильні накопичувати зубний наліт, регулярне чищення зубів щіткою і зубною ниткою руйнує ці колонії бактерій, видаляючи їх з рота. В цілому, чим ефективніше людина чистить зуби щіткою, зубною ниткою та використовує інші домашні методи догляду за порожниною рота, тим менше нальоту накопичується на зубах.

Однак через 24 години в порожнині рота, якщо залишити її недоторканою при чищенні щіткою або зубною ниткою, біоплівка починає поглинати мінеральний вміст слини.

Зубний камінь

Зубний камінь – це твердий наліт, який утворюється на коронці зуба і під яснами. Кожен раз після харчування на зубах залишаються часточки їжі, і якщо їх не чистити хоча б два рази на день, вони поступово накопичуються і утворюють наліт. Згодом м’який наліт стає твердіше і до його жорсткої поверхні налипає все більше органічних елементів, таких як:

  • залишки їжі,
  • відмерлі клітини слизової оболонки,
  • солі кальцію і фосфору зі слини, які поступово мінералізуються.

У затверділих відкладеннях на зубах активно розмножуються бактерії, що призводить до розвитку запальних захворювань, неприємного запаху з рота та інших наслідків.

Як бачите, причини утворення нальоту на зубах і під яснами цілком природні. Однак існує ряд факторів, що сприяють активізації процесу:

  • Недбале ставлення до гігієнічного чищення зубів, особливо в нічний час. Під час сну майже не виділяється слина, людина не ковтає, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій і утворення зубного нальоту.
  • Неправильний механізм чищення: якщо рухати щітку горизонтально, щетинки не проникають в міжзубні проміжки.
  • Продукти, шкідливі для зубів. Вживання занадто солодкої і борошняної їжі призводить до налипання вуглеводів до емалі та активного розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Набагато корисніше їсти тверді фрукти і овочі – їх волокниста структура сприяє частковому видаленню нальоту з зубів.
  • Патологія прикусу. Занадто скучені зуби, неправильний прикус ускладнюють повноцінну гігієну порожнини рота.
  • Цигарки. Липкі смоли осідають на зубах, сприяючи утворенню нальоту і бактеріальної плівки.

Професійна чистка в стоматологічному кабінеті дозволяє оперативно видалити зубний камінь, джерело бактеріального нальоту. Процедура проводиться за допомогою ультразвуку, що сприяє усуненню найдрібніших частинок їжі з ротової порожнини, видалення твердого нальоту.

Процедура є гарною профілактикою для запобігання різних проблем, таких як:

  • розвиток карієсу;
  • запалення ясен, кровоточивість;
  • поява неприємного запаху з рота;
  • зростання бактерій в зубному нальоті.

Крім того, чистка допомагає освітлити зуби на 2-3 тони, повертає емалі здоровий блиск і природний колір.

Фото емалі зубів до чишення
Фото емалі зубів після чішєння

Зміна кольору зубної емалі

Цей стан вивчено недостатньо, тому лікарю досить складно підібрати правильний метод лікування і профілактики.

Зазвичай пігментація зубів пов’язана з неправильним харчуванням, шкідливими звичками і травмами. Насправді причин набагато більше. Лікарі ділять їх на зовнішні і внутрішні.

Зовнішніми причинами пігментації зубів є:

  • Куріння або нікотинова смола, що міститься в тютюні. Він проникає глибоко в зубну емаль, викликаючи потемніння поверхні зуба.
  • М’який наліт і зубний камінь. Вони є джерелами інфекції. Наліт видно неозброєним оком. Він розташовується над яснами, має пухку текстуру і жовтуватий колір.
  •  Вживання в їжу продуктів, що містять сильний пігмент, який може фарбувати зуби, наприклад, пігменти в каві, чаї і червоному вині. Крім того, частота вживання «фарбувальних» засобів безпосередньо впливає на швидкість і ступінь пігментації зубів: чим частіше людина п’є міцну каву, тим темніше стають її зуби.

Ультразвукова чистка зубів – здоров’я зубів, чому?

Всім хочеться мати красиву посмішку і якомога менше проблем із зубами і яснами. На жаль, більшість людей звертаються за професійною допомогою вже на пізніх стадіях захворювання. Відомо, що будь-яке захворювання легше запобігти, ніж лікувати. Сучасні стоматологічні технології досягли того рівня, коли можна проводити комфортну і якісну профілактику проблем. Однією з таких технологій є ультразвукове очищення.

Ультразвукова чистка проводиться з метою очищення поверхні зуба від зубного каменю і нальоту. Мета обробки та ж, що і при механічному очищенні. Але головною відмінністю ультразвукової процедури є максимальний рівень безпеки.

Ультразвук не може пошкодити зуби навіть при видаленні таких твердих налипів. Ультразвукова чистка зубів проходить в максимально комфортних для пацієнта умовах і зазвичай не викликає больових відчуттів.

Завдяки доступній ціні ультразвукової чистки її може собі дозволити більшість пацієнтів. Наші фахівці рекомендують робити це раз на півроку-рік. Завдяки регулярній процедурі можливо:

  • звільнити зуби від нальоту;
  • видалити зубний камінь;
  • очистити пародонтальні кишені.

Переваги ультразвукової чистки зубів

Ультразвукова чистка зубів має довгий список переваг:

Процедура очищає навіть камінь, що накопичується під яснами. Доступ до нього за допомогою звичайних інструментів ускладнений. Для очищення прикореневої зони фахівець відтягує ясна, після чого приступає до роботи з шийкою і коренем зуба.

Простір очищається від шкідливих відкладень навіть між зубами, які знаходяться дуже близько один до одного.

Тривалість процедури всього близько 15-30 хвилин.

Болю при чищенні немає.

Протипоказання для скейлінгу

Ультразвукова чистка абсолютно безпечна і навіть корисна для зубів. Але в деяких випадках наші фахівці можуть порекомендувати відкласти її на деякий час або навіть розглянути інші методи профілактики захворювань. Такими протипоказаннями можуть бути:

  • 1-й триместр вагітності;
  • Дитинство або підлітковий вік, протягом якого прикус ще змінюється;
  • Пацієнт має імпланти або проходить курс по зміні прикусу ортопедичними конструкціями;
  • Підвищена чутливість зубів.

Методи проведення ультразвукового чищення

Методи проведення ультразвукового чищення

Як випливає з назви методу, очищення відбувається за допомогою ультразвукових хвиль, які випромінює спеціальний прилад. Цей метод дозволяє ефективно, дбайливо і безболісно видалити навіть щільні зубні відкладення з поверхні зуба та повернути емалі пацієнта її природну білизну. 

Однак ультразвукова чистка може викликати деякий дискомфорт при підвищеній чутливості зубів. Не рекомендується використовувати ультразвук для чищення коронок і імплантатів, але він відмінно підходить для видалення зубного каменю під яснами. Запишіться на процедуру ультразвукового чищення і будьте впевнені, ви залишитеся задоволені результатом.

Як проходить професійне чищення зубів?

Перш ніж приступити до ультразвукової чистки, стоматолог уважно оглядає ротову порожнину на наявність зубних відкладень. За цей час він також оцінює щільність нальоту і вибирає потрібний режим очищення. Потім починається процес ультразвукового очищення:

  1. Скейлер. Це пристрій, що генерує ультразвукові коливання. Має спеціальну вузьку насадку. Через нього подається спеціальна рідина з розчину антисептика і повітря. З його допомогою зуби охолоджуються і змивається наліт. Ультразвукова хвиля руйнує наліт, який легко відділяється слиновідсмоктувачем.
  2. Полірування. Зуби стають шорсткими після чищення. На такій поверхні набагато швидше накопичуються залишки їжі і бактерії.
  3. Фторування. Цей етап виконується для зниження рівня чутливості зубів і зміцнення емалі. Для цього глазур сушать теплим повітрям, покривають фторвмісним складом і знову сушать.

Догляд після ультразвукового чищення зубів

Догляд після ультразвукового чищення зубів

Після проведення ультразвукової чистки слід дотримуватися рекомендацій лікаря. У цей період не рекомендується приймати їжу протягом наступних 2 годин. За цей час фторований матеріал завершує фіксацію. 

У перший день після кожного прийому їжі потрібно полоскати рот водою. Також необхідно не приймати засоби, що фарбують і кинути палити. При травмі слизової лікар призначить антисептичні препарати, які необхідно використовувати під час чищення.

Скейлінг зубів: боляче чи ні? Відгуки пацієнтів

Ультразвукова чистка зубів найчастіше проходить без будь-якого дискомфорту. Але іноді через тонку або чутливу емаль пацієнт може відчувати тиск. Якщо в підясеневій ділянці накопичилося багато зубного каменю, час процедури очищення збільшиться. Це також може призвести до болю.

Бажаєте записатись? Зателефонуйте нам і ми підберемо зручний для Вас час!