Блог
Go to parent page

Причини жовтизни зубів

Causes of Yellow Teeth Photo 563

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Жовтизна зубів – це дисколорація емалі поліетіологічного характеру. Розвивається в результаті тривалого впливу шкідливих звичок, погрішностей в харчуванні, медикаментозної терапії, порушенні функції внутрішніх органів, систем та іншого.

Сьогодні вирішити проблему набутого дефекту відтінку зубної емалі достатньо просто – необхідно відвідувати лікаря, пройти курс професійної гігієнічної чистки, використовувати якісні засоби догляду за ротовою порожниною. Вроджені особливості емалі і фонові захворювання, що призводять до зміни кольору зубів потребують більше часу та індивідуального підходу.

В чому причина жовтизни зубів і як з нею боротись?

В чому причина жовтизни зубів і як з нею боротись

Визначити характер пожовтіння емалі при огляді ротової порожнини достовірно неможливо. Можна лише припустити можливу причину розвитку патологічних відхилень. За необхідності показана розгорнута діагностика для вивчення структури зубних тканин, оцінки стану дентину.

Наприклад при жовтизні прикореневої частини ділянки зуба з напівпрозорим відтінком можна підозрювати попередню медикаментозну терапію. Грубий темний жовтий наліт говорить про паління, перенесені інфекції, наприклад туберкульоз легень, зловживання алкогольними напоями. Якщо раніше зуби були білими, то поява жовтизни носить набутий вторинний характер. Якщо ж жовтувата емаль була все життя, то мова йде про вроджені зміни.

Генетика

Спадкова схильність до жовтих зубів – основний аспект розвитку вроджених форм неестетичного відтінку. Закладка зачатків зубів у плода відбувається в перинатальний період і визначає структуру та колір дентину. У нормі відтінок здорової емалі кольору слонової кістки, а не білосніжний, як показано в рекламних роликах.

Чим товстіша і щільніша структура дентину, тим більш бежевим буде шар емалі. Такі зуби можуть здаватись жовтими при деяких варіантах освітлення. Стоматологи запевняють, що жовтизна свідчить тільки про здоров’я зубів. Щільний дентин менш схильний до каріозних уражень.

Їжа і напої

Харчові фактори грають важливу роль у зміні природного відтінку емалі. Деякі харчові звички і вподобання в їжі можуть призвести до стоншення емалі, зміни кольору, крихкості зубів. У цьому випадку з раціону виключають:

  • Алкогольні напої;
  • Солодку газовану воду;
  • Забарвлювальні продукти: червоне вино, чорний чай, міцну каву;
  • Сухарі або насіння – регулярне пошкодження емалі призводить до її стоншення і погіршення відтінку.

Системне вживання алкогольних або дуже кислих напоїв призводить до демінералізації емалі, стає причиною патологічних змін структури зубів (дентину, кореневої системи, з’єднувально-тканинних елементів).

Ліки і пломби

Тривала медикаментозна терапія – одна із основних причин зафарбовування зубів в жовтий або сірий колір. Частіше за все такі зміни спостерігаються на молочних зубах у дітей раннього віку. В дитячій стоматології існує окремий термін – «тетрациклінові зуби». Антибіотики широкого спектру і для лікування специфічних інфекцій достатньо часто провокують потемніння шару емалі. До таких відносяться фторхінолони, цефалоспорини, макроліди.

Тривала антибіотикотерапія призводить до зміни відтінку емалі через порушення синтезу пігменту. Іноді жовтизна проходить самостійно, але частіше за все зубам необхідна додаткова стоматологічна підтримка. Поява блакитних, жовтих, сірих і навіть зеленкуватих відблисків на зубній емалі обумовлена не тільки антибіотикотерапією, але й тривалим курсом гормональних препаратів, психотропних речовин, антидепресантів, заспокійливих засобів.

Ліки, які вживає жінка під час вагітності, впливають на відтінок майбутніх зубів у дітей. Така жовтизна складно піддається корекції і потребує радикальних методів усунення, наприклад, встановлення вінірів.

Викликати жовтизну власного зуба може стара пломба або невірно підібраний відтінок пломбувального матеріалу під час лікування. Вирішення проблеми полягає у відкритті зони препарування, вичищенні змінених тканин і накладенні нової пломбувальної маси.

Старіння і недостатній догляд

Вікові зміни негативно позначаються на стані шкіри, зубів, нігтів. Це пов’язано зі зниженням рівня органічних речовин, послабленням синтезу власного колагену, збіднінням судинного компоненту, стоншенням емалевого шару. В групі особливого ризику курці з тривалим стажем. Крім того, у літніх людей з’являється все більше хронічних захворювань, які негативно позначаються на стані зубів і зубощелепної системи в цілому.

В зрілому віці відновити білизну емалі неможливо, тому вдаються до радикальних методів корекції: протезування коронками, встановлення імплантаційних систем, вініри.

Жовтизна буває результатом неякісного очищення зубної емалі. Наліт і бактеріальна плівка ущільнюється, твердіє і в подальшому складно піддається видалення в домашніх умовах.

Системні патології

Хронічні захворювання органів травлення негативно впливають на стан зубів, ясен і порожнини рота в цілому. Так, хронічний гастрит, виразка шлунку і кишечника, закрепи, хронічні інтоксикації призводять до погіршення всмоктуваності вітамінів і мінералів з їжею.

Є й інші хвороби, пов’язані з пожовтінням емалевого шару:

  • Ендокринні патології, наприклад, цукровий діабет знижує рівень білизни зубів;
  • Онкологічний процес і його супутнє лікування;
  • Метаболічні порушення;
  • Аутоімунні патології;
  • Порушення остеогенезу, остеопорозу;
  • Хвороби печінки, жовчного міхура і гепатобіліарних відділів – жовтіють не тільки зуби, але і язик, шкіра, склери.

Всі біохімічні процеси в організмі взаємопов’язані. Пожовтіння зубної емалі потребує ретельної і розгорнутої діагностики, щоб виключити серйозні хвороби.

Зміна складу слини

Структура і в’язкість слини змінюється при хронічних захворюваннях лор-органів інфекційно-запальної природи. Респіраторні інфекції знижують функцію слини, затрудняють процес очищення порожнини рота від щоденних забруднень. Густа слина призводить до скупчення нальоту і розвитку каріозного процесу. Склад слини змінюється і з віком, а також при різних патологіях залозистих структур.

Дієти і голодування

Жорсткі обмеження в харчуванні призводять до збідніння раціону, різкого зниження концентрації вітамінно-мінеральних комплексів, які потрапляють в організм з їжею. Щоб покращити стан зубів і твердих тканин, рекомендований збалансований раціон, збагачення харчування біологічно активними добавками, полівітамінами.

Пожовтіння після стоматологічного лікування

Пожовтіння після стоматологічного лікування

Частіше за все відтінок емалі змінюється після лікування глибокого карієсу або пульпіту. Це пов’язано з погіршенням живлення тканин зуба і припиненням метаболізму в осередках видалення нервово-судинного пучка. Частіше це помітно на різцях та іклах.

Жовтизна на зубах з’являється з ряду причин, а тому потребує особливої уваги. Стан може бути причиною погрішності в дієті чи симптомом важкої патології печінки, щитовидної залози та інших органів. Емаль може пожовтіти і в ділянці фіксації брекетів. Тривале ортодонтичне лікування провокує зміну відтінку емалі, особливо при чутливих зубах. Зміна відтінку зубів може бути викликана несприятливою екологією, низькою якістю життя і соціальним неблагополуччям.

Як уникнути пожовтіння?

Уникнути жовтизни зубів допомагає щоденна гігієна порожнини рота. Застосування електричної зубної щітки, зубної нитки, ополіскувачів, а також регулярне відвідування лікаря-стоматолога з метою санації порожнини рота покращує прогноз збереження здоров’я зубів у майбутньому.

Основні принципи збереження білизни зубів:

  • Гігієнічна чистка – при швидкому скупченні нальоту рекомендована професійна чистка не рідше 2 разів на рік;
  • Відмова від паління;
  • Обмеження солодощів, газованої води з барвниками, забарвлювальної їжі (кави, вина, чаю);
  • Корекція харчування;
  • Своєчасне лікування карієсу та інших патологічних осередків в ротовій порожнині;
  • Самостійний повноцінний догляд за зубами.

За наявності супутніх захворювань органів або систем, які призводять до погіршення посмішки, важливо контролювати протікання фонових патологій.

Як усунути недоліки емалі?

Як усунути недоліки емалі

Якщо мова йде про патологічну жовтизну емалевого шару, то одних тільки стоматологічних методів недостатньо. При неефективності відомих процедур вдаються до протезування.

Популярні методи відбілювання зубів при жовтизні непатологічної природи:

  • Професійна чистка;
  • Відбілювання зубів в клініці;
  • Домашнє відбілювання за допомогою індивідуальних кап та спеціального гелю.

Спеціалісти клініки естетичної стоматології пропонують широкий вибір різноманітних способів відбілювання зубів. Вже за одне відвідування можна досягти красивої і білосніжної посмішки та зберегти результат надовго. Процедура гігієнічної чистки і відбілювання доступні кожному пацієнту, входять в перелік заходів санації порожнини рота.