Блог
Перейти на рівень вище

Лікування пародонтозу: сучасні методи

Лікування пародонтозу: сучасні методи

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Пародонтоз – хронічне захворювання тканин, що оточують зуб (ясен, кісткової тканини, зв’язок, цементу). За оцінками ВОЗ, половина населення планети, приблизно 3,5 мільярда людей, страждає на захворювання пародонту. Тому важливе своєчасне та правильне лікування.

Причини пародонтозу

Головна причина захворювання – порушення живлення тканин пародонту. Його можуть викликати:

  • гормональні розлади (у тому числі діабет);
  • порушення обміну речовин;
  • проблеми зі ШКТ, аутоімунні, неврологічні захворювання;
  • ослаблення імунітету;
  • неправильне харчування (нестача в організмі фтору, вітамінів, мікроелементів);
  • шкідливі звички (серед курців кількість хворих на пародонтоз доходить до 90%);
  • нехтування гігієною ротової порожнини;
  • карієс, порушення прикусу та інші захворювання зубів.

Потрібно стежити за своїм здоров’ям та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Лікування пародонтозу

Стадії пародонтозу

Пародонтоз – запальне захворювання, що руйнує тканини навколо зуба і призводить до втрати зубів. Захворювання має три стадії. Від початку захворювання до втрати зуба проходить кілька років, іноді – до 20. Цей період залежить від своєчасності звернення до лікаря, індивідуальних характеристик організму, наявності та ефективності лікування.

Перша стадія

Характеризується набуханням, почервонінням та кровоточивістю ясен. Присутній сильний неприємний запах з рота. На цьому етапі багато пацієнтів не надають значення симптомам і не лікують хворобу.

Друга стадія

Має більш виражені прояви. Оголюються шийки зубів, утворюються глибокі ясенові кишені. На рентгені помітний значний спад кісткової тканини. Зуби стають рухливими, можуть зміщуватись, повертатися навколо своєї осі.

Третя стадія

Кісткова тканина повністю руйнується, зуби утримуються тільки м’якими тканинами. Слизова оболонка ясен стає червоною або, навпаки, блідою, синюшною. Постійно виникають запалення, гнійні процеси. Елементи зубного ряду рухливі, сильно зміщені, порушується прикус. У результаті відбувається випадіння зубів.

Сучасна стоматологія проводить лікування пародонтозу на будь-якому етапі захворювання. Методи, що застосовуються, залежать від ступеню ураження тканин.

На початковому етапі зупинити хворобу допомагає професійна гігієна ротової порожнини, аплікації лікарськими препаратами, прийом вітамінів, полоскання, зрошення, масаж.

На другій стадії призначають ін’єкції, прийом медикаментів.

На третій стадії застосовують шинування, корекцію прикусу, гінгівектомію, протезування зубів. Часто необхідно проводити лікування захворювань, що спричинили пародонтоз (діабет, хвороби органів кровоносної системи, аутоімунні патології).

У кожного пацієнта швидкість розвитку захворювання індивідуальна. Вона залежить від загального стану організму, супутніх захворювань, наявності шкідливих звичок, гігієни ротової порожнини, способу життя, режиму харчування.

Хвороба може розвиватися роками чи досягти 2-3 стадії за декілька місяців. Перебіг пародонтозу пришвидшується за наявності таких супутніх захворювань як цукровий діабет, патології щитовидної залози, органів шлунково-кишкового тракту. Поставити точний діагноз, визначити стадію хвороби та ступінь ураження тканин, обрати методику лікування може стоматолог-парадонтолог.

Профілактика пародонтозу дозволяє не допустити розвитку захворювання. Необхідно дотримуватись гігієни порожнини рота, відмовитися від шкідливих звичок, своєчасно лікувати захворювання зубів, регулярно відвідувати стоматолога для огляду та професійної чистки зубів.

Профілактика пародонтоз

У Клініці Естетичної Стоматології лікування пародонтозу проводять досвідчені фахівці, які застосовують новітні методики, сучасне обладнання та матеріали. Пародонтологам медичного центру вдається досягти відмінних результатів у боротьбі з хворобами ясен.

Методи лікування пародонтозу

Лікування пародонтозу починають із повної діагностики, визначення причин захворювання, його стадії, стану тканин пародонту.

Для діагностики застосовують: рентгенографію, КТ, лабораторні аналізи, огляд ротової порожнини, реопародонтографію, капіляроскопію, pH-метрію та інші дослідження.

Для боротьби з пародонтозом використовують такі методи лікування:

1. Консервативні (терапевтичні):

  1. Професійна гігієна ротової порожнини (видалення нальоту, зубного каменю, полірування поверхні зубів).
  2. Медикаментозні засоби (пероральний прийом ліків, аплікації на ясна, ін’єкції лікарських засобів, що пригнічують розвиток патогенної мікрофлори та сприяють регенерації тканин, антибактеріальна та антисептична обробка ясен).
  3. Фізіотерапевтичні (гальванотерапія, ультразвуковий вплив, масаж, дарсонвалізація, вакуумний вплив).
  4. d) Плазмотерапія (лікування препаратами на основі власної плазми крові пацієнта).

2. Хірургічні:

  1. Кюретаж (видалення зубного каменю з пародонтальних кишень).
  2. Гінгівектомія (резекція частини ясен для усунення пародонтальних кишень).
  3. Клаптеві операції (відновлення краю ясен).

3. Ортопедичні:

  1. Шинування (зміцнення рухомих зубів).
  2. Протезування (відновлення функцій та естетики втрачених зубів протезами).

Сучасне лікування пародонтозу проводять з використанням лазерних технологій. Ця методика знижує болючість операцій та дозволяє обійтися без анестезії.

Методи лікування пародонтозу

На першій стадії захворювання лікування проводять терапевтичними методами. Чим раніше пацієнт звернувся до лікаря, тим швидше, простіше та ефективніше буде лікування.

На пізніх стадіях хвороби до консервативних методів додаються хірургічні та ортопедичні. Лікування відбувається впродовж тривалого часу.

Після одужання пацієнт повинен виконувати рекомендації лікаря, перебувати під його постійним наглядом для усунення ризику рецидивів, ретельно стежити за гігієною порожнини рота.

У Клініці Естетичної Стоматології застосовують новітні технології та сучасне обладнання для лікування пародонтозу. У медичному центрі використовують неодимовий лазер, плазмотерапію, сучасні медикаменти, кюретаж методом Deep Scaling.

Нові методи терапії та хірургії гарантують позбавлення від пародонтозу на будь-якій стадії захворювання, відновлення функцій зубів та гарної усмішки.

Важливість своєчасного лікування

Сучасні методи лікування пародонтозу на ранніх стадіях дозволяють повністю позбутися хвороби, зміцнити ясна, запобігти руйнування тканин, що оточують зуб. Важливо за перших ознак захворювання звернутися до стоматолога, поставити діагноз, виявити причину розвитку хвороби.

Захворювання розвивається у кістковій тканині, яку не видно без спеціальних методів діагностики (рентген). Хвороба не має вираженого больового синдрому на ранній стадії. Все це призводить до того, що пацієнти звертаються до стоматолога вже на 2-3 стадії пародонтозу.

Пацієнти, які займаються самолікуванням і не звертаються до лікаря марно втрачають час і ризикують отримати ускладнення. Не дочекавшись позитивного результату, вони потрапляють на прийом до фахівця вже на 2-3 стадії захворювання.

Якщо хвороба набула занедбаного характеру, лікування буде більш складним і тривалим. Навіть на третій стадії можна зупинити хворобу, уникнути втрати зубів, покращити стан тканин, провести їх регенерацію.

Для успішної боротьби із захворюванням пацієнт повинен чітко виконувати рекомендації стоматолога:

  • дотримуватись правил догляду за порожниною рота;
  • проходити призначені курси лікування;
  • відмовитись від шкідливих звичок;
  • переглянути раціон харчування.
Лікування парадонтозу в Клініці Естетичної Стоматології

Здоровим людям слід як мінімум двічі на рік проходити профілактичний огляд у стоматолога, виконувати професійну чистку зубів з видаленням зубних відкладень. Це знижує ризик розвитку захворювань ясен.

Фахівці Клініки Естетичної Стоматології мають великий досвід лікування пародонтозу. Вони застосовують сучасні методики терапії, хірургії, протезування для відновлення ідеальної посмішки пацієнта. Лікування проводиться з використанням сучасного обладнання та матеріалів.