Блог
Go to parent page

Куксова вкладка: переваги та недоліки

Inlay Core: advantages and disadvantages

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Куксова вкладка – різновид незнімних протезувальних конструкцій для відновлення зубів. Вкладки потрібні при руйнуванні коронкової частини зуба більше ніж на ½. Вони закріплюються в кореневих каналах і стають основою для реставрації зубів. Основна умова – наявність цілісної кореневої системи. Що таке куксова вкладка, які є переваги та недоліки, коли можливе встановлення, а в яких випадках встановлюють імплант – на ці та інші запитання дадуть відповідь спеціалісти в статті нижче.

Що таке куксова вкладка?

куксова вкладка

Куксова вкладка – опорна конструкція, яка кріпиться в канальній частині зуба на цементний склад. У випадку сильно зруйнованого зуба вона допомагає створити основу для фіксації майбутньої коронки.

Якими бувають вкладки

Якими бувають вкладки

За кількістю коренів у зубі виділяють моно- або багатоканальні вкладки. Вони можуть бути монолітними або розбірними. Штифтова металева вкладка складається з основної частини, яка імітує коронкову частину зуба і штирів для фіксації виробу в зубних каналах. Цільна конструкція використовується при однокореневому зубі або двоканальному при паралельному розміщенні кореневих каналів. Розбірна конструкція може застосовуватися при відновленні повністю зруйнованих багатокореневих зубів. В інших випадках вона не рекомендується.

За матеріалом виготовлення куксові вкладки в зубі можуть бути металевими і безметалевими. Перші виготовляють з кобальто-хромового сплаву чи золота. Безметалеві вкладки виготовляються з кераміки. Найбільшою популярністю користуються цирконієві та керамічні вкладки. Куксові опорні конструкції із діоксиду цирконію мають ряд переваг:

  • висока міцність;
  • гіпоалергенність і біосумісність з організмом людини (біоінертність);
  • достатня естетика – вкладки не просвічуються з під керамічної коронки.

При відновленні зубів по лінії посмішки використовують безметалеві куксові вкладки.

Перед художньою реставрацією лікар оцінює стан ротової порожнини, враховує ступінь жувального навантаження і фінансові можливості пацієнта.

Куксова вкладка під коронку: показання

Куксова вкадка показана у наступних випадках:

  • виражене руйнування зуба при збереженні і стабільності кореневих структур зуба;
  • відсутність можливості фіксації коронки іншим способом;
  • необхідність укріплення зуба перед подальшим протезуванням.