Блог
Перейти на рівень вище

Імплантація верхньої щелепи

The Upper Jaw Implant Procedure

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед

Процедура відновлення зубного ряду на верхній щелепі є трудомістким процесом, так як ця зона відрізняється анатомічними особливостями, багатим кровопостачанням, великою кількістю нервових закінчень. Сучасна естетична стоматологія розробила унікальні методики, що дозволяють відновлювати зуби на верхній щелепі максимально безпечно та естетично. На верхній щелепі проводиться імплантація зубів зони посмішки, а також жувальних зубів.

Будова верхньої щелепи

Будова верхньої щелепи

Ця парна анатомічна структура відноситься до лицьового відділу черепу. Верхня щелепа складається із тіла, лобового, виличного, піднебінного і альвеолярного відростків. В ділянці тіла розташована гайморова (верхньощелепна) пазуха. На передній поверхні тіла верхньої щелепи розташована іклова ямка і підочноямковий отвір. Лобовий відросток направляється вверх і зростається з лобовою кісткою. Піднебінний відросток направлений ближче до середини і бере участь у формуванні кісткової частини твердого піднебіння.

Кровопостачання зубів верхньої щелепи відбувається із задньої верхньої і передньої верхньої альвеолярних артерій, які беруть свій початок з верхньощелепної і підочноямкової артерій. Іннервація зубів в цій ділянці здійснюється гілками підочноямкового нерву, який бере свій початок у верхньощелепному нерві. Ще однією анатомічною особливістю цієї зони є відносно низька щільність кісткової тканини і її пористість.

Саме тому, після вживлення штучних зубних коренів період їх приживання може розтягнутись на довгий час. Близьке розташування гайморових пазух збільшує ризик їх травматичного пошкодження (перфорації) при встановленні імплантата. Для профілактики цього ускладнення, перед встановленням штучного зубного кореня виконується процедура синусліфтингу, мета якої – нарощування об’єму кісткової тканини.

Імплантація передніх зубів

Імплантація передніх зубів

В цій процедурі важливу роль грають два фактори: естетика і функціональність зубних одиниць. На відміну від нижньої щелепи, на верхній щелепі використовуються імплантати, які мають менший діаметр і особливу різьбу. Такі конструкції не пошкоджують рихлу кісткову тканину верхньої щелепи і відносно швидко приживаються.

Для того, щоб уникнути просвічування металевих імплантатів через ясна, їх можна замінити альтернативою із діоксиду цирконію. Клініка естетичної стоматології в Києві проводить імплантацію зубів на верхній щелепі з використанням новітніх методик і професійного обладнання.

Імплантація жувальних зубів

За необхідності відновлення жувальних одиниць на верхній щелепі, важливо враховувати, що ці структури несуть не менше жувальне навантаження, ніж жувальні зуби, розташовані на нижній щелепі. Для того, щоб уникнути ускладнень, частіше за все віддають перевагу двоетапній імплантації. На першому етапі виконується встановлення штучного зубного кореня (імплантата), після чого дається час на його приживляння. Впевнившись, що імплантат повністю прижився, виконується встановлення коронкової частини зуба.

Імплантація при повній адентії

Імплантація при повній адентії

При окремих захворюваннях ясен або в результаті травматичного пошкодження може спостерігатись відсутність зубів на верхній щелепі (тотальна адентія). Якщо встановлювати відсутні зуби по одному, то це може негативно відобразитись на стані кісткової тканини. Крім того, цей процес більш травматичний і збільшує час імплантації.

Більш прогресивною альтернативою є відновлення зубів за методиками “All-on-4” і “All-on-6”. Обидва методи не передбачають проведення синусліфтингу і дозволяють встановити тимчасовий протез після вживлення штучних коренів. Фіксація протезу здійснюється на 4 або 6 імплантатах, які встановлюються спереду, в кількості 2-х одиниць по боках, і, за необхідності, ще в кількості 2-х одиниць збоку.

Такі протези повною мірою можуть впоратись з жувальним навантаженням і відновлюють естетичний вигляд посмішки. Обидва методи підходять для пацієнтів з малим об’ємом кісткової тканини щелепи, а також за відсутності бажання встановлювати багато імплантатів.

В якості доповнення до цих методик може бути розглянута процедура встановлення так званих виличних імплантатів. Ці стоматологічні конструкції, довжина яких складає не більше 25-40 мм, встановлюються в кісткову тканину виличних кісток. Порівняно зі звичайними імплантатами, ці конструкції відрізняються довжиною.

На відміну від кістки нижньої щелепи, виличні кістки відрізняються міцністю, тому можуть витримувати жувальне навантаження в повній мірі. Недоліком таких імплантатів є те, що їх можна встановити в кількості тільки 2-х одиниць. В якості ще одного недоліку можна виділити ризик пошкодження гайморових пазух та інших структур черепа. 

Скільки зубів на верхній щелепі?

Із врахуванням зубної формули, за наявності так званих зубів мудрості, верхня і нижня щелепа налічує по 16 зубних одиниць. В сумі ця кількість становить 32 зуби.

Скільки імплантатів потрібно на верхню щелепу?

Це питання є риторичним, адже все залежить від кількості відсутніх зубів. Якщо у пацієнта спостерігається адентія на верхній щелепі, то йому можуть встановити 14 окремих імплантатів або скористуватись методиками All-on-4 або All-on-6, якими передбачене встановлення 4-х або 6-и імплантатів відповідно.

Скільки приживається імплантат на верхній щелепі?

За відсутності ускладнень, терміни приживання імплантатів на верхній щелепі складають від 3х місяців до півроку. Індивідуальні особливості організму людини, ускладнення або недотримання правил догляду за порожниною рота можуть вплинути на тривалість цього періоду.