Блог
Go to parent page

Що робити, якщо відколовся шматочок зуба

Що робити, якщо відколовся шматочок зуба Фото 600

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Скол на зубі – це травматичне порушення цілісності коронкової частини зуба. Клінічна картина залежить від глибини травми і ступеню оголеності внутрішніх тканин зуба. Зазвичай пацієнти скаржаться на біль і підвищену чутливість до температурних і харчових факторів.

При пошкодженні лише емалі посилюється реакція після вживання гарячої або холодної їжі. Якщо скол проходить більш глибоко і захоплює пульпу або сприяє оголенню нерва, то виникає постійний пульсуючий біль. В тому або іншому випадку рекомендовано звернутись до стоматолога для проведення адекватної терапії.

Класифікація сколів на зубі

Що робити, якщо відколовся шматочок зуба

Для оцінки важкості клінічної ситуації виділяють декілька форм сколів за ступенем руйнування:

  1. Скол емалевого шару. Відбувається руйнування верхнього шару емалі. Часом така травма може бути візуально непомітна, але за відсутності лікування призводить до ускладнень. Основні симптоми пов’язані з гіперчутливістю зубів на гаряче або холодне. Скол на емалі знижує естетику зубного ряду, сприяє появі більш глибоких пошкоджень.
  2. Скол дентину. Пошкодження середнього ступеню із залученням в травму внутрішніх тканин зуба. Травма візуально помітна і характерна переважно для зубів по лінії посмішки. Пацієнти жаліються на сильний зубний біль, який усувається анальгетиками. З часом дентин запалюється, зуб дестабілізується.
  3. Перелом зуба. В травму залучена пульпа. Основні симптоми: біль, запалення, кровоточивість. В залежності від стадії ураження тканин визначаються з тактикою лікування. Іноді достатньо художньої реставрації. А часом пацієнт потребує хірургічного втручання або імплантації.

Скол зуба мудрості

Вісімки відрізняються складним розташуванням і нерідко викривленою кореневою системою. Зуби мудрості зазвичай підлягають видаленню, так як істотно не беруть участі в жувальному процесі і не впливають на функцію щелепно-лицьового апарату. Зазвичай у випадку каріозного ураження і при сколах проводять екстракцію зуба. Протезування не потрібне.

Бокові різці

Реставрація зубів і лікування сколів відбувається за тим же принципом, що і центральних зубів. Враховуючи, що дальні бокові зуби не помітні візуально, для відновлення цілісності коронки підійдуть традиційні пломби. Зазвичай лікарі вдаються до нарощування. При пошкодженні нервово-судинного пучка проводять депульпування. При неможливості відновлення зубів пацієнти потребують екстракцію с наступною імплантацією або протезуванням іншими способами.

Молочні зуби

При сколі молочних зубів важливо оцінити ступінь пошкодження і клінічні прояви. Помилково вважати, що молочні зуби не потребують лікування. Консультація стоматолога потрібна і у випадку болю, набряку або кровоточивості ясен в ділянці ураження. Одним із варіантів лікування є художня реставрація композитним матеріалом, препарування і пломбування. При істотній травмі зуба з пошкодженням кореня системи молочний зуб видаляють.

Відколовся шматочок зуба біля ясен: як виявити

Сколи на зубах необхідно відрізнити від інших травм або деяких захворювань зі схожими ознаками. Основна відмінність – клиновидний дефект. Ця патологія розвивається при порушеннях прикусу або тривалого протікання пародонтозу. Скол біля ясен потребує диференціації з клиновидним дефектом при тривалому ігноруванні останньої клінічної ситуації.

Будь-яка травма зуба потребує спостереження і лікування. Незначний скол не призводить до випадіння, але в недалекому майбутньому може призвести до руйнування емалі, подальшого розтріскування зуба.

Чому може відколотись зуб

Чому може відколотись зуб

Травма зуба виникає не тільки після ударів і падінь. Спеціалісти виділяють декілька основних причин сколів:

  1. Порушення прикусу. Частіше за все сколи розвиваються при перехресному або медіальному прикусі. Ситуація, коли може зламатись передній зуб посилюється при бруксизмі – скреготанні зубами уві сні.
  2. Карієс. Сколи можуть виникати при карієсі.
  3. Дефекти пломби. Порушення техніки пломбування, недостатнє препарування, неякісні матеріали знижують рівень герметизації, сприяють розвитку вторинного карієсу.

Сприяти розвитку сколів можуть шкідливі звички, звичка гризти горіхи, сухарі, насіння. У дітей сколи бувають при звичці гризти тверді предмети або нігті.

Відколовся шматочок переднього зуба: що робити?

Долікарська допомога має велике значення, особливо при появі болю, протіканні запального процесу. Для полегшення стану необхідно прополоскати рот водою для видалення залишків їжі. Показане тільки професійне лікування в клініці.

Тактика лікування пацієнтів зі сколами залежить від ступеню ураження, характеру травми. Завдання стоматолога полягає у відновленні коронкової частини зуба і функціональності зубного ряду. При своєчасному зверненні до лікаря можна попередити карієс і подальше руйнування зуба.

Методи лікування в різних клінічних випадках:

  1. Невеликий скол. Достатньо провести процедуру ремінералізації, фторування, щоб створити додатковий захист емалі і попередити подальше руйнування зуба. Іноді перед відновлювальними процедурами проводять шліфовку гострих країв.
  2. Скол середньої важкості. Зазвичай в цьому випадку йде мова про художню реставрацію зуба.
  3. Перелом зуба. Лікування включає депульпування перед реставрацією.

Відколовся шматок зуба навколо пломби: ускладнення

Відколовся шматок зуба навколо пломби: ускладнення
  • Порушення прикусу – відсутність або дисфункція частини зубного ряду провокує зміщення здорових зубів в ділянку дефекта;
  • Гіперчутливість емалі, особливо при залученні в травму дентину і більш глибоких шарів зуба; розвиток пульпіту і періодонтиту.

Основна профілактика – дотримання охоронного режиму, збалансоване харчування, своєчасне лікування захворювань внутрішніх органів і систем, ретельна гігієна ротової порожнини і виключення шкідливих звичок. Рано чи пізно сколи першого ступеню призводять до руйнування тканинних структур зуба і розвитку більш складних патологій.

Прогноз при сколах зубів сприятливий, однак, тривале ігнорування проблеми призводить до втрати зубів і необхідності проведення дорогих лікувальних процедур.