Блог
Перейти на рівень вище

Чому може виникати біль при носінні брекетів?

біль при носінні брекетів

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Дискомфорт після встановлення брекетів – природне явище, яке через деякий час проходить самостійно. Корекція аномалій прикусу, як і протезування зубів, пов’язана зі встановленням у порожнину рота стороннього предмета, тому організму потрібно адаптуватись. А щоб носіння брекетів завдавало якнайменше незручностей, важливо стежити за харчуванням та гігієною.

Біль при ортодонтичному лікуванні спостерігається за декількох причин:

  1. Тиск металевої дуги та переміщення зубів. Завдання брекетів – поставити зуби у правильне положення. Це може спричинити дискомфорт на початку лікування. Приблизно за п’ять-сім днів зуби адаптуються до постійного тиску дуги і неприємні відчуття перестануть вас турбувати.
  2. Подразнення слизових оболонок щік чи губ. Таке трапляється через гострі кромки брекетів або пошкодження елементів апарату. Вирішити проблему допоможе лікар-ортодонт.
  3. Зміщення замка. Якщо брекет відійшов у бік від початкового положення, м’які тканини порожнини рота, що контактують, можуть травмуватися. Потрібна термінова корекція апарату у стоматологічному кабінеті.
  4. Корекція брекет-системи. Біль може посилитися після контрольного візиту до ортодонта. Дискомфорт при корекції має короткочасний характер.
  5. Алергія на матеріали конструкції. Підвищену чутливість можна спробувати зняти за допомогою лікарських засобів. Якщо це не дало результату, необхідно змінити брекети на пристрій з інших матеріалів (наприклад, кераміки), хоча зазвичай виробники виготовляють продукцію з гіпоалергенних матеріалів.
біль при носінні брекетів

Правильна гігієна та догляд за брекетами

У процесі лікування важливо ретельно стежити за зубами та ортодонтичним апаратом. Їх треба правильно чистити та стежити за станом емалі, щоб не розвинувся карієс.

Особливої уваги потребують сапфірові брекети. Вони виготовляються із прозорих штучних кристалів і практично непомітні на зубах. Ця властивість визначає нюанси використання та гігієнічних процедур:

  • Після встановлення сапфірових брекетів рекомендується відмовитися від паління та вживання напоїв з харчовими барвниками, а також міцного чорного чаю, червоного вина та кави. В іншому випадку прозорі пластинки набудуть жовтуватого або іншого відтінку.
  • Необхідно оберігати брекети від надмірних механічних навантажень. Виключіть із раціону жорсткі та тверді продукти. Під час спортивних тренувань використовуйте захисну силіконову капу.
  • Прозорим брекетам потрібна ретельна гігієна. Після чистки зубів та елементів конструкції проведіть контрольний огляд: навіть найдрібніша частинка їжі добре виділятиметься на тлі склоподібної платівки та зіпсує посмішку.

У Клініці КЕС можна встановити різні види брекетів. Який вид підійде краще саме вам і як правильно за ними доглядати, докладно розповість на прийомі наш ортодонт.

Правильна гігієна та догляд за брекетами

Гігієна ротової порожнини під час носіння брекетів

Після встановлення брекет-системи необхідні:

  1. Регулярна чистка зубів. Виконується після кожного прийому їжі та перед сном. Особливу увагу приділяйте областям навколо брекетів: треба повністю видаляти залишки їжі та зубний наліт.
  2. Корекція раціону. Уникайте їжі, яка може застрягати в елементах ортодонтичного апарату. Це зменшить ймовірність подразнення ясен та розвитку карієсу.
  3. Регулярні перевірки у стоматолога. Ходіть на профілактичні огляди та сеанси професійної гігієни. Це дозволить лікарю вчасно виявити проблеми і запропонувати відповідні рішення.
  4. Використання додаткових засобів догляду. Фахівець може рекомендувати препарати або пристосування, які збільшать ефективність чистки зубів із брекетами – іригатори, йоржики, флоси.

Продукти, яких слід уникати при болю від брекетів

Якщо після початку ортодонтичного лікування у вас виникли неприємні відчуття, варто виключити чи обмежити споживання певних продуктів. Як правило, це їжа, яка може чинити додатковий тиск на зуби або викликати подразнення ясен.

Під забороною:

  1. Тверді продукти:
  • горіхи та насіння;
  • морква (необхідно подрібнювати);
  • яблука (необхідно різати);
  • редис (необхідно різати);
  • качани кукурудзи;
  • сухарі, хліб, сушки;
  • тверде печиво;
  • снеки;
  • козинаки, грильяж, льодяники;
  • сирокопчені м’ясні продукти.
  1. Липка, в’язка їжа. Подібні продукти мають властивість застрягати між зубами та елементами ортодонтичного апарату. Це посилює дискомфорт при носінні брекетів. А якщо така їжа містить багато цукру, це провокує розвиток каріозних процесів.
  2. Цитрусові фрукти. Кислота у лимонах, апельсинах тощо може викликати подразнення та болі при підвищеній чутливості зубів.
Продукти, яких слід уникати при болю від брекетів

Під час лікування брекет-системою варто віддати перевагу м’якій їжі. Можна їсти:

  • сир м’яких сортів;
  • йогурти;
  • картопляне пюре;
  • овочеве рагу;
  • м’ясо без кісток (курку, індичку, вироби з фаршу);
  • супи;
  • відварний рис, булгур;
  • нежорсткі морепродукти (рибу без кісток, крабові палички);
  • розварену квасолю;
  • яйця;
  • млинці;
  • пудинги;
  • м’яку випічку (кекси, бісквіти);
  • банани;
  • смузі, желе та ін.

Правильний спосіб користування засобами для догляду за брекетами

Щоб зуби залишалися здоровими, а лікування було ефективним, догляд за брекетами має бути якісним. Неправильне або недостатнє використання спеціальних засобів гігієни може призвести до проблем. Тому важливо дотримуватись рекомендацій ортодонта, який встановлював апарат.

Основні правила чистки зубів та брекетів

Для догляду за зубами та брекетами вам знадобляться:

  1. Зубна щітка. Звичайна чи ортодонтична. Щітка може бути мануальною, електричною, ультразвуковою. Перевага спеціальних зубних щіток для пацієнтів з апаратом для корекції прикусу – в рухливості головної ділянки, якою легко керувати при обробці простору навколо брекетів.
  2. Зубний йоржик. Допомагає прочистити простір під дротом між замками.
  3. Іригатор для ротової порожнини. Використовується для усунення залишків їжі, масажу ясен, гігієни приясеневої ділянки зубів.
  4. Флос (спеціальна нитка). Необхідний для чистки міжзубних проміжків.
Основні правила чистки зубів та брекетів

Гігієнічна процедура проходить у кілька етапів:

  • використання іригатора;
  • чистка зубів щіткою;
  • застосування йоржика;
  • флосинг – чистка міжзубних проміжків.

Для зубів з брекетами якась особлива паста не потрібна. Тим, хто зазнає незручностей при використанні нитки, рекомендуємо придбати сучасний прилад Air-Floss.

Цей пристрій був спеціально розроблений для догляду за міжзубними проміжками. За аналогією з класичним іригатором для ротової порожнини в ньому використовується суміш повітря і води. Струмінь подається під тиском.

Ефективність апарата можна порівняти з дієвістю зубної нитки, але при цьому від вас потрібно мінімум зусиль. Обробка всієї ротової порожнини займає 30-60 секунд.

Як правильно використовувати засоби для догляду за брекетами та ретейнерами?

Крім брекетів, ортодонтичне лікування передбачає носіння ретейнера. Це пристрій, призначений для підтримки нового положення зубів. Зазвичай ретейнери являють собою металевий дріт, який приклеюють на зубний ряд зі сторони язика. Догляд за ретенційними пристроями такий самий, як за брекетами. Головне – правильно використовувати призначені для цього засоби:

  1. Іригатор. Встановіть наконечник приладу біля ясен. Струменем води під тиском очистіть пришийкові області. Проведіть обробку зубів із зовнішньої та внутрішньої сторони.
  2. Зубна щітка. Основне завдання – усунути м’який наліт. Рухи щіткою можуть бути різними: вертикальними, горизонтальними, круговими. Важливо пройтися по всіх поверхнях – зовнішній, внутрішній, жувальній. Для обробки кожної частини зуба потрібно щонайменше десять рухів.
  3. Йоржик. Переміщаючи пристрій вгору-вниз, пройдіть всі місця під дротом брекетів.
  4. Зубна нитка. Флос намотують на пальці та прочищають усі міжзубні проміжки. Дуга цій маніпуляції не заважає, навпаки – запобігає проникненню нитки глибоко під ясна.
  5. Портативний апарат для міжзубних проміжків Air-Floss. В резервуар можна залити воду або ополіскувач для ротової порожнини. Розташуйте наконечник пристрою між зубами. Натисніть кнопку увімкнення, виберіть швидкість роботи (якщо є така опція). Прилад почне подавати під тиском струмінь рідини, насичений бульбашками повітря. Міжзубні проміжки будуть очищені від нальоту, бактерій та залишків їжі.
Портативний апарат для міжзубних проміжків

Протизапальні рідини: спосіб зменшити біль при носінні брекетів

Якщо в перші дні лікування ви відчуваєте сильний дискомфорт, за рекомендацією лікаря можна використовувати знеболювальні препарати. Але не варто зловживати ліками, щоб не завдати шкоди здоров’ю.

При помірних болях гарний ефект мають протизапальні рідини. Наприклад, спеціальні ополіскувачі, призначені для пацієнтів з ортодонтичними апаратами. Такі засоби допомагають зняти запалення та зменшити неприємні відчуття.

Можна придбати готовий розчин чи концентрат, який розводять у воді безпосередньо перед застосуванням. Пропорції зазвичай вказані на упаковці.

Є різні способи використання протизапальних рідин для пом’якшення дискомфорту:

  1. Компреси. Змочіть м’яку тканину в антисептичному розчині та на десять-п’ятнадцять хвилин накладіть на місце, де відчувається біль.
  2. Полоскання. Перекочуйте протизапальну рідину у роті впродовж 30-60 секунд. Зосередьте увагу на області з брекетами.

Якщо больові відчуття довго не проходять, зверніться до свого стоматолога або ортодонта для консультації та додаткового лікування.