Блог
Go to parent page

Рецесія ясен: що робити, якщо опускаються ясна

Gum Recession. What to Do When the Gum Recedes

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Рецесія ясен – зменшення м’яких тканин і товщини слизової, що призводить до естетичного дискомфорту, болі, хронічного запалення, оголення коренів зуба, карієсу і навіть випадіння зубів. Рецесія ясен розвивається поступово, але з часом значно погіршує якість життя і потребує лікування.

Опускаються ясна: що робити?

Опускаються ясна: що робити?

Рецесія ясен або апікальна міграція маргінальних ясен – це патологія, пов’язана зі зменшенням об’єму ясеневої тканини у напрямку апексу зуба, оголенням пришийкової і кореневої зони зуба. Пацієнти скаржаться на зниження естетики посмішки і підвищення чутливості зуба до зовнішніх подразників. Діагноз заснований на симптомах, даних огляду ротової порожнини і рентгенологічного обстеження, вивченні клінічного анамнезу.

Тактика лікування визначається локалізацією проблеми і тяжкістю клінічної ситуації. В окремих випадках достатньо консервативної терапії, а іноді пацієнти потребують хірургічного лікування патологій пародонту. У дітей захворювання зустрічається у 6-8% випадків, а у дорослих в 47-50%, тобто кожний другий випадок.

Чому опускаються ясна?

Чому опускаються ясна

Розвитку маргінальної рецесії ясен сприяє цілий ряд факторів, тому виділити якусь одну причину хвороби неможливо. Основні причини:

  1. Твердий наліт і камінь на емалі. Відкладення на зубах провокують зміщення епітеліального шару, особливо за тонких ясен і патологічної будови слизових оболонок.
  2. Особливості будови альвеолярного відростку. Витончення кортикального шару зустрічається у пацієнтів з масивною кореневою системою. Для таких пацієнтів характерне недостатнє кровопостачання і пошкодження судин окістя.
  3. Недотримання гігієни ротової порожнини. Недостатня або неправильна чистка зубів призводить до пошкодження ясеневої тканини. Регулярна травматизація погіршує структуру м’яких тканин і провокує різноманітні захворювання пародонту.
  4. Травми зубів. Вивих або перелом кореню, глибокі сколи і тріщини – все це сприяє рецесії ясен.
  5. Патологічний прикус. Деякі особливості будови щелепно-лицьового апарату сприяють зменшенню об’єму ясен.
  6. Патологія кріплення вуздечки губ. Стан несприятливо відображається на структурі ясен.
  7. Ортодонтична корекція. В деяких випадках брекет-системи сприяють витонченню ясеневої тканини під тиском і зміщенню зубного ряду в потрібному напрямку.

Рецесія нерідко стає результатом травми миш’яковою пастою. Потрапляння цього складу на м’які тканини руйнує структуру ясен, призводить до тяжких захворювань. Гінгівіт, пародонтоз і пародонтит – все це сприяє патології.

Класифікація і види

Класифікація і види рецесії ясеневої тканини

Рецесія ясеневої тканини класифікується за ступенем перебігу, класом і локалізацією. Клінічну значимість являє інтеграція за класом захворювання:

  • 1 клас. Спостерігається дефіцит вільних ясен, а патологічні зміни в інтерпроксимальних відділах не спостерігаються або мізерні.
  • 2 клас. Апікальне зміщення ясен спостерігається при огляді порожнини рота. Висота, будова кістки міжзубних перетинок не порушується.
  • 3 клас. Апікальна міграція незначна і поєднується з проявами 1-2 класу захворювання.
  • 4 клас. Циркулярне зменшення кісткової тканини значне і помітне неозброєним оком при огляді ротової порожнини.

За розповсюдженістю патологічного процесу в ясеневій тканині клініцисти виділяють локальну і генералізовану форму. В другому випадку рецесія охоплює весь зубний ряд. За етіологічним фактором розрізняють травматичну, симптоматичну або фізіологічну рецесію.

Чому відбувається і як повернути ясна на місце

Клінічні прояви і симптоми розрізняються в залежності від етіології, важкості і класу патологічного процесу. Не дивлячись на принципові відмінності, апікальна міграція маргінальних ясен має ряд загальних особливостей:

  • зниження рівня ясеневої тканини в області одного зуба або впродовж всієї щелепної дуги;
  • оголення кореневої частини зуба;
  • підвищення чутливості до зовнішніх подразників: харчових і температурних факторів;
  • розвиток каріозного процесу;
  • біль і дискомфорт під час прийому їжі або в стані спокою.

Рецесія нерідко поєднується із захворюваннями пародонту. В такому випадку на перший план виходять симптоми основної патології. Ясна можуть набувати білуватого відтінку або кровоточити. В першому випадку мова йде про пародонтоз, а в другому про пародонтит.

Прогностично рецесія ясен відрізняється складним перебігом. Зазвичай до лікаря звертаються на запущеній стадії, коли симптоми значно погіршують якість життя і заважають гігієні ротової порожнини, пережовуванню їжі. Тільки своєчасна діагностика і лікування допомагає зберегти красу і здоров’я посмішки.

Ускладнення

Істотним моментом у розвитку рецесії є негативний вплив патології на зовнішній вигляд хворого. Психоемоційний стан змінюється через зниження самооцінки, соціальної адаптації. Зміни помітні при розмові, посмішці. Рецесія ясен призводить до наступних порушень в організмі:

  • гіперчутливість емалі до температурних, харчових і хімічних факторів;
  • карієс кореневої частини зуба;
  • клиновидний дефект;
  • деформація зубного ряду;
  • почервоніння ясен, синюшність, кровоточивість;
  • набряк слизових оболонок;
  • біль, дискомфорт.

Складним ускладненням рецесії ясен є дестабілізація кореню в ложі і випадіння одиниці. З метою запобігання важких наслідків необхідно звернутися до лікаря.

Як відновити ясна

Що робити, якщо опустилися ясна? Лікувальний процес передбачає консервативні і хірургічні методи. За відсутності виражених симптомів і скарг хворого достатньо корекції правил щоденної гігієни, усунення нальоту і каменю, регулярного спостереження у лікаря-пародонтолога, стоматолога.

Особлива увага приділяється вибору засобів гігієни, а саме м’якій зубній щітці, складу пасти, додатковим методам підтримки чистоти порожнини рота. За наявності тільки естетичного дефекту можна вдатися до фізіотерапії.

Якщо рецесія ясеневої тканини спостерігається в зубі під коронкою, то дуже часто потрібне перепротезування. Питання про зняття коронки виникає при нависанні країв, порушенні крайового прилягання до протезу. При розповсюдженості патології потрібна комплексна терапія основних захворювань пародонту. Лікування пародонтозу на ранніх стадіях дозволяє зберегти стабільність зуба в ложі.

Усунення рецесії ясен

Усунення рецесії ясен

Хірургічне втручання виконується при виражених симптомах і скаргах хворого на гіперчутливість емалі, біль, кровоточивість.

Закриттю рецесії ідеально сприяють широкий передній відділ порожнини рота, достатня ширина і товщина ясен, висока щільність тканин пародонту. Важливою умовою успішної операції є адекватне і повне лікування супутніх захворювань, усунення етіологічних факторів. Лише в такому випадку можливо зберегти стабільність кореня в зубному ложі.

Рецесія ясен: лікування в домашніх умовах

Прогноз при розповсюдженості патологічних змін ясен залежить від повноти та успіху терапії основного захворювання. Наявність кератинізованих ясеневих ділянок сприяє повному закриттю локальних осередків. Лікування в домашніх умовах неможливе.

Сумнівний і складний прогноз у випадку тривалого епітеліального прикріплення, що стає результатом ускладненого загоювання рани. Поява ознак зміни структури ясен потребує консультації спеціалістів. Не займайтесь самолікуванням і не ігноруйте проблему – звертайтеся до спеціалістів для збереження краси і здоров’я посмішки.