Блог
Перейти на рівень вище

Чому псуються зуби: причини та лікування

Чому псуються зуби причини та лікування Фото 507

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Структура зуба багатошарова, складається зі з’єднувальної тканини, нервового пучка (пульпи), дентину – внутрішньої тканини зуба, а також покрита твердим емалевим шаром. Емаль захищає зуби від впливу агресивних факторів: температури, грубої їжі, деяких харчових інгредієнтів з високим вмістом органічних кислот. Емалевий шар на 95% складається з гідроксиапатиту кальцію, який перевищує за міцністю кістки скелету. 

Регулярний вплив шкідливих звичок, порушення правил гігієни, нестача вітамінів змінюють структуру тканин і порушують їх живлення. Зіпсовані зуби – результат багатьох факторів, тому слід приділяти особливу увагу не лише корекції симптомів, але й усуненню фонового захворювання. 

Чому псуються зуби

Чому псуються зуби

Основною причиною псування зубів є карієс – вторинний інфекційний процес, обумовлений руйнуванням твердих і м’яких тканин в результаті активності карієсогенних бактерій. Мікробний наліт утворюється через недостатню гігієну ротової порожнини, затвердіння бактеріальної плівки і вимивання кальцію з мінерального матриксу зуба. 

Карієс не можна вважати самостійною патологією. Руйнування зубів розвивається в результаті порушення багатьох функцій організму, погрішностей у харчуванні. Руйнувати зуби може як каріозний процес, так і запальні захворювання ясен. 

Іншими причинами руйнування зубів є:

  • стоматологічні патології складного генезу;
  • бруксизм – скрипіння зубами уві сні;
  • патологічний прикус, який ускладнює адекватну гігієну ротової порожнини;
  • пасти з високою концентрацією абразивних речовин;
  • часті відбілювання, в тому числі застосування сумнівних домашніх рецептів для білизни емалі;
  • неповне лікування зубів.

Зуби можуть псуватися не лише через обтяжений клінічний анамнез, але й по причині системних захворювань внутрішніх органів. Так, призвести до послаблення або змін органічного матриксу зубів можуть гастрити, виразкові процеси в органах ШКТ, остеопороз, метаболічні розлади, авітамінози. Спадковість має важливу роль в розвитку карієсу і інших клінічних станів, які руйнують зуби. 

Ще одна причина послаблення емалі – вагітність. Впродовж всього гестаційного періоду показано застосування вітамінів і мінеральних комплексів з високим вмістом кальцію, холікальціферолу, вітамінів групи B, фолієвої кислоти, вітаміну C.

Однак і цього не завжди достатньо для профілактики руйнування зубної емалі. Щоб не втратити зуби і попередити розповсюдження інфекції по організму, кожній жінці рекомендовано пройти огляд у стоматолога, а за необхідності, розпочати лікування зубів в 2 триместрі. 

Що робити, якщо гниє зуб

Гниття зубів – результат каріозного процесу, запущеного ураження тканин. Карієс сприяє кришінню, утворенню тріщин, сколів. Лікування при гнитті зубів повинно розпочинатися не лише шляхом стоматологічного лікування. В Клініці естетичної стоматології підбирають індивідуальну терапію, засновану на видаленні всіх каріозних осередків в плані санації ротової порожнини.

Гниття зубів потребує обов’язкової гігієнічної чистки, процедури фторування або ремінералізації. Пацієнтам рекомендовано використовувати пасти з фтором. Задля покращення якості чищення після кожного прийому їжі слід очищати міжзубні проміжки зубною ниткою, застосовувати ополіскувачі.

Зуб підлягає препаруванню в межах здорових тканин. В подальшому в утворену порожнину закладають пломбувальний матеріал. Лікуванню підлягають всі каріозні зуби. Без дотримання протоколу загальної профілактики каріозного процесу захворювання прогресуватиме. 

Симптоми гниття зубів

Симптоми гниття зубів

Симптоми при гнитті коронкової частини зуба співпадають з каріозним процесом на стадії крейдової плями або ураження дентину. Пацієнти відзначають наступні скарги:

  • утворення білих смуг або плям – осередків демінералізації;
  • підвищення чутливості емалі при впливі температури, при контакті з деякими харчовими продуктами;
  • легка біль, а при проникненні карієсу вглиб дентину – виражений больовий синдром. 

Якщо гниє корінь зубу або його коронкова частина, захворювання супроводжується вираженим дискомфортом, незалежно від прийому їжі і, переважно, в нічні години. В подальшому хворі скаржаться на часту біль, яка нерідко іррадіює в скроневу область, щелепно-лицьові відділи, віддалені від осередку ураження. Пацієнти відзначають неприємні відчуття в роті, зловонний запах. Гниття кореня зуба призводить до порушення зв’язкового апарату в зубному ложі, розхитуванню зуба.

Ускладнений перебіг карієсу нерідко супроводжується формуванням гранульом. Запалення кореню призводить до такого ускладнення, як остеомієліт щелепних кісток. 

Чи можливо врятувати зіпсований зуб

Зруйновані зуби при збереженні кореневої системи можна відновити. В Клініці естетичної стоматології використовують передові технології і керуються першочерговим збереженням власних зубів. З метою відновлення зубів можна вдатися до наступних методів:

  • нарощування зруйнованої коронкової частини зуба композитним матеріалом;
  • встановлення внутрішньокореневих вкладок або штифту з наступним закриттям його коронкою із цирконію, металокераміки;
  • мікропротезування на вкладці в сусідні зуби або встановлення вінірів;
  • коронки на імплантатах – якщо жоден з методів є недоцільним або корінь не підлягає відновленню. 

Відновлення зубів шляхом накладання пломбувальної маси підходить при незначних дефектах: сколах, тріщинах, кришінні. Коронка на штифті або вкладці показана при руйнуванні зуба більш ніж на 1/3. Такий зуб можливо відновити композитним матеріалом і зафіксувати штифтами, однак міцність конструкції буде меншою.

При псуванні зуба мудрості часто рекомендують його видалення. Враховуючи, що «вісімки» не беруть участі в жувальному процесі, їх рекомендовано видаляти. Крім того, запалення зубів мудрості ускладнюється надмірним вигином кореневих каналів, що ускладнює якісне чищення і пломбування. 

Молочні зуби у дітей рекомендовано лікувати класичним методом – препаруванням з накладенням пломби, покриттям сріблом або фторуванням. 

Що буде, якщо не лікувати гнилі зуби

Лікування стоматологічних захворювань, в тому числі й гнилих зубів, необхідне з метою запобігання негативних наслідків. Всі органи і системи нашого організму взаємопов’язані, а тому розлад одного механізму призводить до порушення функції іншого. Руйнування зуба або каріозний процес потребує лікування, щоб виключити наступні наслідки:

  1. Розповсюдження гниття на сусідні зуби і ясеневу тканину. Причинний зуб – джерело інфекції для слизових оболонок ротової порожнини. В подальшому карієс стає генералізованим, особливо за наявності сприятливих факторів.
  2. Підвищення навантаження на сусідні зуби. Зруйнований хворий зуб змушує обмежити жувальне навантаження і змістити акцент на інші зуби. 
  3. Травмування слизових. Нерівні края, сколи та інші дефекти призводять до травм або накушування оболонок ротової порожнини. Пошкоджені зуби травмують язик та ясна, призводять до розвитку стоматиту. 
  4. Захворювання органів ШКТ. Хвороботворна мікрофлора проникає по шлунково-кишковому тракту низхідним шляхом. В групі ризику хворі з наявними гастроентерологічними патологіями: гастритом, ерозією або виразкою шлунку, рефлюксною хворобою, поліпами та іншими.

Зміщення жувального навантаження призводить до змін прикусу, порушення мови. Частково зруйнований зуб не тягне таких наслідків, але видалення зуба і пустота, що зберігається, цілком можуть призвести до вираженого зміщення зубного ряду в цю область. 

Лікування зіпсованих зубів

Лікування зіпсованих зубів

Основний принцип лікування карієсу зубів – видалення уражених тканин з подальшим пломбуванням препарованої ділянки. В процесі санації ротової порожнини виконують не лише лікувальні заходи, але й знімають зубні відкладення. З цією метою використовують ультразвук, повітряно-абразивну чистку. Методики допомагають видалити бактеріальну плівку. Чим раніше проведене лікування карієсу, тим меншому об’єму терапевтичних заходів піддається пацієнт.

В Клініці естетичної стоматології використовують тільки сучасні матеріали і обладнання для збереження функціональності власних зубів. 

Профілактика 

Специфічна профілактика руйнування і гниття зубів зводиться до регулярної гігієни, відмови від шкідливих звичок, формування режиму сну і відпочинку, а також здорового способу життя. Збалансувати харчування допомагають вітамінно-мінеральні комплекси. Гігієна порожнини рота має здійснюватись не лише щіткою, зубною пастою і ниткою-флос. Пацієнтам можуть бути рекомендовані спеціальні зубні йоржики, іригатор, ополіскувачі і т.д.

Прогноз при гнитті зубів сьогодні сприятливий. Сучасній стоматології під силу повернути функціональність і цілісність зуба навіть при сильному руйнуванні. Відвідування лікаря-стоматолога не рідше 2 разів на рік і дотримання лікарських рекомендацій дозволяє досягнути гарного терапевтичного ефекту і уникнути серйозних ускладнень.