Послуги

Реставрація зубів

ЩО ТАКЕ ХУДОЖНЯ РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ?

Під реставрацією зубів розуміється повернення, а також покращення їх форми, кольору і функції композитом (фотополімером), коли стоматолог наносить його на підготовлений зуб пошарово безпосередньо в порожнині рота пацієнта. Такий спосіб відновлення зубів називається прямою композитною реставрацією.

Насправді це поняття ширше, адже художня стоматологічна робота – це ще і непрямі керамічні реставрації, що виготовляються в лабораторії вручну та за допомогою моделювальних і виробничих систем.

В залежності від бажаного результату, особливостей прикусу, вихідного стану зубів застосовуються прямий і непрямий методи відновлення.

КОЛИ ПОТРІБНА РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ?

Якщо зуб пошкоджений карієсом, ерозією, стиранням, зазнав травми або має інший істотний недолік. Наприклад, потребує заміни старої реставрації або повинен бути приведений у відповідність з об’єктивними естетичними параметрами. Якщо коротко, то реставрація необхідна, коли зуб має дефект, що порушує його функцію, естетику або здатний призвести до руйнування.

Мета будь-якої реставрації – відновити функціональність і естетику зубів, продовжити вітальність і термін служби.

Тому ми прагнемо використовувати всі найкращі з відомих на сьогодні методик, націлених на це. Дентальний мікроскоп полегшує контроль повного очищення зуба від залишків карієсу перед реставрацією, при цьому дозволяє провести більш бережне препарування.

СПОСОБИ ВІДНОВЛЕННЯ ЗУБІВ

Говорячи про естетичну реставрацію в терапевтичній стоматології, принципово виділяють два методи відновлення зубів: прямий і непрямий методи.

У першому випадку передбачається нарощування коронкової частини зуба композитами, що тверднуть під дією світла, безпосередньо прямо в порожнині рота пацієнта.

У другому — використовують спеціальні конструкції, які створюють за індивідуальними відбитками у лабораторних умовах. Непряма реставрація містить такі методи відновлення, як куксові вкладки, вініри, коронки та інші.

ПРЯМА РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ: ЯК ЦЕ?

Реставрація зуба прямим способом проводиться в порожнині рота пацієнта за одне відвідування. Методика застосовується, переважно, у відношенні фронтальних різців та інших зубів з мінімальним жувальним навантаженням. Для досягнення високих естетичних результатів і практичності лікар повинен володіти певним досвідом. Саме оптимальний вибір методів роботи, матеріалів і адекватна оцінка при визначенні способу відновлення цілісності зуба забезпечує очікуваний результат.

Успіх реставрації досягається шляхом накладення композитного матеріалу з наступним виготовленням вінірної пластини, адгезивних конструкцій та інших форм. Пряма реставрація дозволяє відновити частково втрачені зуби, розташовані по лінії посмішки. Частіше за все для відновлення цілісності зуба використовують фотополімери.

Показання для художньої реставрації зубів:

  • неправильний прикус;
  • захворювання, які призводять до руйнування зубів;
  • вроджена деформація зубів або їх неправильне розташування;
  • відбілювання жовтої емалі;
  • пошкодження зубів під час травми;
  • усунення щілин.

Інноваційні підходи дозволяють відновити зуб, навіть якщо коронкова частина зруйнована більше, ніж на 1/3. Важливою умовою в цьому випадку є збереження зубного кореню і відсутність патологій ясеневої тканини в ділянці реставрації.

Завдяки методу прямої художньої реставрації можна не тільки усунути дефекти емалі, але і трохи скоригувати положення зуба в ряду.

Відносні протипоказання – бруксизм, постійне стирання через неправильний прикус, карієс. Реставрацію можна проводити після усунення проблем.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПРЯМА РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ?

Процедура здійснюється профільним лікарем-терапевтом за одне відвідування. Він використовує якісні матеріали, що тверднуть під дією світла.

Процес відновлення зуба містить декілька основних етапів:

  • підготовка – гігієнічна чистка зубів, підбір кольору полімеру, введення анестезії;
  • препарування осередку ураження або дефекту в межах здорових тканин;
  • ізоляція реставрованого зуба від інших зубів, слини під час маніпуляції кофердамом;
  • фіксація штифта з максимальною прозорістю зі скловолокна (за потреби);
  • моделювання коронкової частини зуба шляхом пошарового нанесення композитного матеріалу;
  • шліфування і полірування нового зуба.
пряма реставрація зубів

ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ

Пряма реставрація зубів в одне відвідування має цілий ряд переваг:

  • швидкість відновлення зуба;
  • можливість провести реставрацію відразу декількох одиниць у зубних рядах;
  • відмінна естетика і міцність;
  • тривалий термін експлуатації;
  • можливість виправити деякі дефекти зубної емалі.

Метод відновлення зубів має і деякі особливості. Наприклад, тривале знаходження в кріслі стоматолога або можлива необхідність вирішення рішення супутніх задач, які виникають у складних клінічних ситуаціях.

Після відновлення цілісності зуба важливо дотримуватись ретельної гігієни порожнини рота, проводити професійну чистку зубів не рідше 2 разів на рік. Нерідко зустрічається потемніння кольору реставрованої одиниці.

ВИДИ ХУДОЖНЬОЇ РЕСТАВРАЦІЇ ЗУБІВ

Пряма реставрація
Непряма реставрація
Міст
Керамічна вкладка
Вініри
Коронка

ЯК ВИКОНУЄТЬСЯ ПРЯМА ХУДОЖНЯ РЕСТАВРАЦІЯ?

Для прямої реставрації використовуються композитні матеріали. Вони пошарово наносяться, моделюються і набувають повну твердість на зубі під дією спеціального джерела світла. Правильний підхід до реставрації означає, що для передніх зубів, де найбільш важливими є оптичні властивості матеріалу, буде застосовуватись оптимальний за кольором і прозорістю гібридний композит. В той час як для жувальних зубів повинен використовуватись спеціально призначений композит з високою міцністю.
На даний час пряма композитна реставрація – це найбільш поширений спосіб відновлення зубів в одне відвідування.
Випадок №1
Скарга пацієнтки: незадовільний стан фотополімерних реставрацій фронтальних зубів
Вигляд до початку лікування
Кінцевий результат

Реставрація передніх зубів

Фронтальні зуби найбільше впливають на естетику посмішки. За наявності сколів, стертості, та інших деформацій можна виконати процедуру реставрації. Велика кількість методів дозволяє відновити зуб з будь-якою кількістю неушкоджених тканин.

Спосіб обирається виходячи з якості та кількості тканин. При повному видаленні з коренем можливо провести операцію імплантації. Вона дозволяє повернути жувальну функцію та запобігти зміні прикусу. Для ідеальної посмішки використовують керамічні вініри. Для відновлення без втрати здорових тканин є можливість реконструкції композитними матеріалами.

Для прямої композитної реставрації фронтальних зубів може знадобитися лише один візит до стоматолога. Лікар підбирає відповідний колір. Потім, якщо тканини мають ушкодження, проводиться лікування. Залежно від цілісності коронки зуба, корінь іноді зміцнюють штифтом. Композитними матеріалами коригується форма. На завершальному етапі виконується шліфування та полірування.

Нарощування жувальних зубів

При нарощуванні жувальних зубів важлива як естетична складова, так і функціональна. Якість реставрації композитом має бути високою з багатьох причин, оскільки зуби зазнають значних навантажень.

Композитну реставрацію можна робити у наступних випадках:

  • відсутня частина тканин;
  • спостерігаються невеликі сколи;
  • присутні ознаки стирання;
  • щілина між зубами.

Ціна процедури залежить від використовуваних матеріалів та кількості неушкоджених тканин. Процедура нарощування зазвичай відбувається безболісно. Видалення невеликих дефектів відбувається комфортно для пацієнта.

Пряма реконструкція жувальних зубів займає близько півтори години. Якщо є карієс та інші патології, то спочатку виконується лікування. При непрямому композитному відновленні потрібно відвідати стоматолога кілька разів. На першому прийомі знімають відбитки. До другого виготовляється необхідна конструкція для установки.

Варто бути обережними або скасувати візит за наявності протипоказань:

  • патологічний скрегіт, бруксизм;
  • вагітність;
  • наявність стимулятора серцевого ритму;
  • запальні процеси в організмі.

Після процедури слід дотримуватись наступних рекомендацій:

1.Виключити прийом їжі протягом трьох годин після процедури.
2.Обмежити вживанням надмірно гарячої та холодної їжі.
3.Для збереження цілісності варто відмовитися від твердої їжі: розгризати льодяники, сухарики.
4.Добу не пити чай, каву та інші продукти, які здатні пофарбувати емаль та композит.
5.Для збереження оптимального рівня кислотності полоскати рот після яблук, лимонів та інших кислих продуктів.

Важливо відвідувати стоматолога раз на півроку пів року для профілактичного огляду. Під час прийому слід виконати професійну чисткуе чищення. Також для збереження первинного зовнішнього вигляду зубів потрібно проводити повторне полірування реставрації.

Як довго тримається реставрація зубів?

Художня реставрація при належному догляді слугує триває до п’ятнадцяти років. Такий термін можливий під час регулярної корекції, полірування поверхні. Також впливає якість домашнього догляду. Якщо не дотримуватись правил гігієни порожнини рота композит прослужить лише три-п’ять років.

посмішка

ЯК ВИКОНУЄТЬСЯ НЕПРЯМА ХУДОЖНЯ РЕСТАВРАЦІЯ?

Непрямі реставрації створюються в лабораторії і фіксуються вже в готовому вигляді. Матеріалом слугує сучасна цільна кераміка, яка зовнішньо не відрізняється від натурального зуба. Варіанти реставрацій при цьому можливі від найменших і найтонших – керамічних «пломб», вінірів, накладок (onlay) до таких, що покривають зуб з декількох сторін – напівкоронок (overlay) і повних коронок.
Особливість цього виду реставрацій полягає в тому, що стає можливою виняткова точність, міцність, відсутня усадка матеріалу, і з часом не відбувається зміни кольору і блиску реставрацій.
Онлайн - запис
Онлайн - запис

    Перший крок до красивої, здорової посмішки починається із зустрічі з Вами.

    Або

    РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ АБО ВІНІРИ: ЩО ОБРАТИ?

    ПРЯМА РЕСТАВРАЦІЯ

    Пряма реставрація зручна тим, що виконується як правило в один візит, і ви відразу отримуєте просте рішення питання естетики. Це економічне рішення з гарним терміном служби для більшості вихідних умов.

    КЕРАМІЧНІ ВІНІРИ

    Перевага керамічних вінірів полягає в можливості підбору нюансів їх майбутньої форми, високій міцності і відтак терміні служби. Крім того кераміка не схильна до зміни кольору і втрати блиску. Ще один плюс – це можливість приховати сильні зміни кольору опорних зубів.

    ПРЯМА ЧИ НЕПРЯМА РЕСТАВРАЦІЯ ЗУБІВ: ЩО ОБРАТИ?

    Коли зуб має невеликий дефект, в ньому не проводилось лікування каналів і він не несе основного жувального навантаження, вибір на користь прямої композитної реставрації очевидний.

    Якщо одна або всі перераховані умови порушені, варто розглядати відновлення зуба монолітною реставрацією з кераміки, оскільки, чим більший об’єм реставрації, тим більша усадка самого матеріалу і тим відчутніше буде зовнішній вплив на неї при жуванні.
    Реставрація

    ЩО В СЕБЕ ВМІЩУЄ НЕПРЯМА РЕСТАВРАЦІЯ?

    Непрямий метод або встановлення спеціальної вкладки являє собою один із способів мікропротезування. Метод рекомендований, якщо пломбу ставити пізно через значне руйнування зуба, а коронку рано – при достатньому збереженні стінок зуба. Виріб виготовляють за індивідуальними відбитками.

    Непяма реставрація

    Встановлення коронок

    При сильному руйнуванні коронкової частини зуба або його кореня лише художньої реставрації недостатньо. В цьому випадку виконують протезування однією коронкою або мостоподібною конструкцією на куксовій вкладці або імпланті.

    При необхідності відновлення передніх зубів потрібно приділити велику увагу естетиці. Саме з цієї причини пацієнти частіше обирають керамічні коронки як основу й облицювання у вигляді високоестетичних матеріалів. Такі коронки відрізняються зносостійкістю, зуб можна відновити прямим способом. Термін експлуатації керамічних коронок досягає 10-15 років.

    Випадок №2
    Пацієнтка звернулася з побажанням замінити старі фотополімерні реставрації чотирьох центральних різців на верхній щелепі і зробити зуби світлішими.
    Ни нижній щелепі був відсутній боковий різець і четвертий зуб зліва.
    Пацієнтці було запропоновано змінити висоту зубів, форму і колір за допомогою керамічних реставрацій, також на нижній щелепі ми запропонували змінити форму правого клика на боковий різець і з відсутнього 4-го зубу зробити клик.
    Фінальний результат після лікування.
    Впродовж місяця були виготовлені і зафіксовані керамічні реставрації на обидві щелепи.
    Після узгодження форми, кольору зубів, ми розпочали реалізацію проекту.

    Кераміка

    Коронки з цільної кераміки максимально естетичні через напівпрозору структуру, котра створюється пошаровим нанесенням керамічної глазурі. Такі вироби дещо поступаються міцністю коронкам з металокераміки, але мають високі показники схожості зі справжніми зубами а. Або навіть перевершують їх за більш природним блиском.

    Сьогодні на ринку є якісні вироби з пресованої керамічної маси E-max, виготовлені з використанням сучасних технологій CAD/CAM. Термін служби таких конструкцій більше 15 років. Напівпрозорість, міцність і візуальна природність роблять протези популярними серед пацієнтів.

    Цирконій

    Коронки з цирконію відповідають сучасним критеріям якості та краси. Цирконієві вироби міцні, естетичні, з терміном служби більше 15 років.

    Одна конструкція може бути зафіксована на частині коронкової частини зуба, що залишилась, або на скловолоконному штифту. Іноді цирконієву коронку фіксують на куксовій вкладці за умови повного руйнування зубної одиниці. Якщо корінь відсутній або підлягає видаленню, то коронки встановлюють на імплантат.

    Імплантація

    Імплантація – це інноваційний метод відновлення зубного ряду, який представляє собою вживлення в кісткову тканину титанового імпланта. Стрижень імітує власний корінь зуба. В подальшому на нього встановлюють абатмент і коронку або мостоподібний протез. Сучасні методи імплантації ідеально підходять навіть пацієнтам з повною адентією.

    Імплантаційні системи забезпечують надійне протезування незнімними або умовно-знімними протезами. Виробники обіцяють довічну гарантію на свої вироби.

    Імплантація

    Встановлення вінірів

    Вініри – естетичні накладки на зуби при видимих пошкодженнях емалі: сколах відколах, жовтизні, мікротріщинах та інших дефектах. Крім того, вініри або більш тонкі люмініри дозволяють вирішити проблему легкої кривизни зубів. Керамічні накладки виготовляють за індивідуальними відбитками в лабораторії. Це займає 5-14 днів. Люмініри виготовляють значно довше.

    Вініри вирішують цілий комплекс проблем, пов’язаних з недостатньою привабливістю посмішки або бажанням косметичних покращень зовнішнього вигляду зубного ряду.

    Вініри можуть бути з композитного матеріалу. В цьому випадку поверхню зуба покривають пошарово прямо в роті пацієнта. По суті, метод вінірингу композитним матеріалом – той самий прямий спосіб художньої реставрації, але тільки з абсолютним перекриттям зовнішньої поверхні емалі.

    Вініри

    Скільки тримається реставрація зубів?

    Термін, впродовж якого слугують відреставровані зуби, залежить від конкретного виду робіт, матеріалів. У середньому він складає:

    • для пломб – 10-20 років;
    • для люмінірів – 10-15 років;
    • для вінірів – 15-20 років;
    • для коронок, накладок – 15-25 років.

    Якщо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, гігієни порожнини рота, відмовитися від паління, то термін служби відреставрованих зубів не буде скорочуватися.

    Перед реставрацією проводять огляд, чистку і лікування зубів. Якщо цього не зробити, то вони можуть почати боліти під маскуючими композитними матеріалами. Тоді доведеться розкривати їх і займатися лікуванням. Подальша реставрація може обійтися дорожче.

    Художня реставрація зубів – популярний метод відновлення зубного ряду в Києві. В клініці естетичної стоматології пропонують інноваційні рішення, допомагають пацієнтам підібрати ідеальний спосіб корекції. Вкладення в красу посмішки – це не тільки зовнішня естетика. Красива посмішка – це здоров’я і впевненість у собі.

    1. Чим відрізняються вініри від люмінірів? Вініри і люмініри – це накладки на зуб, що також називаються мікропротезами. Для класичних вінірів скоріш за все буде необхідна незначна обточка зубної емалі – зазвичай 0,3-0,7 мм, тому в наступному ви практично приречені все життя носити вініри в якості захисного елементу, а для люмінірів обточка непотрібна, це ті ж вініри, тільки в преміальному сегменті, вони надзвичайно тонкі, але коштують набагато дорожче вінірів.
    2. Чи правда, що пломби на передніх зубах з часом темніють, а вініри – ні? Так, композитні матеріали з часом втрачають частинки і в пусті мікропростори потрапляють пігменти.
    Цю послугу надають лікарі:
    Стоматолог-терапевт
    Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт