Послуги

Лікування пародонтозу

ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ПАРОДОНТИТ ВІД ПАРОДОНТОЗУ?

Захворювання пародонту людини охоплює широкий спектр станів, котрі не пов’язані з мікробною біоплівкою зубного нальоту. Раніше такі стани називались пародонтозом. Це ряд системних захворювань, що впливають на стан ясен і тканин, що оточують зуби. З 2017 року існує нова міжнародна класифікація, котра охоплює всі захворювання і стани, що викликають пародонтит.
Тому в сучасній пародонтології термін «Пародонтоз» не актуальний, оскільки він не розкриває всі наявні причини, пов’язані з патологією тканин, що оточують зуб.

ЩО ТАКЕ ПАРОДОНТИТ?

Пародонтит – це запалення ясен і опорних структур зубів. Одне з найпоширеніших захворювань людини.

Пародонтит викликаний бактеріями, що відомі як пародонтальні бактерії. Хоча ці бактерії природним чином присутні у роті, шкідливі вони тільки в тих випадках, коли їх кількість різко зростає. Це відбувається, коли шар бактерій і залишків їжі, тобто зубний наліт, накопичується і залишається на зубах, зазвичай важкодоступних місцях, наприклад, між зубами.

Також існують бактерії, що мають здатність розмножуватись, виробляючи шкідливі побічні продукти, що стимулюють захисну запальну реакцію організму в яснах. В міру прогресування захворювання хронічне запалення призводить до руйнування кістки щелепи і втрати зубів.

У багатьох людей це поступовий процес, який відбувається впродовж багатьох років і, якщо його вчасно виявити і лікувати, то пародонтит можна зупинити.
Пародонтит

СИМПТОМИ ПАРОДОНТИТУ

Пародонтит завжди починається з запалення ясен – гінгівіту. Це не завжди легко розпізнати, але однією з перших ознак є кровотеча з ясен під час чищення зубів. Ясна можуть виглядати червоними і набряклими. Без лікування гінгівіт може перейти в пародонтит. Зміни, що можуть виникнути з часом, включають наступне:
• посилення кровотечі з ясен, яке може бути спровоковане чисткою або прийманням їжі;
• неприємний запах з рота;
• зміна положення зубів в щелепах;
• подовження зубів (рецесія ясен);
• біль.

Кровотеча з ясен може бути менш помітна у тих, хто палить через вплив нікотину на кровоносні судини, і тому процес захворювання може бути замаскований.

ЯКІ ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ПАРОДОНТИТУ?

Здоровий рот заселяють 700 різноманітних видів бактерій, більшість з яких абсолютно не шкідливі і живуть в гармонії з хазяїном. Однак коли чистка зубів недостатньо ретельна, бактеріальні відкладення накопичуються, утворюючи зубний наліт, і умови стають сприятливими для процвітання більш небезпечних бактерій.

У всіх випадках пародонтит викликаний накопиченням бактерій.

Якщо м’який бактеріальний наліт не видаляється щіткою, з часом в ньому осідають мінерали, і він стає твердим на зубі і називається зубним каменем. Наявність зубного каменю сприяє росту бактеріальної бляшки у напрямку коренів зуба. В міру прогресування запалення прикріплення ясен до кореня порушується і між ними утворюється проміжок або пародонтальна кишеня. Ця кишеня – ідеальне місце для колонізації шкідливих бактерій і їх розмноження, що сприяє розвитку процесу захворювання. В своєму новому середовищі існування бактерії виділяють токсини як продукти свого метаболізму, які додатково запускають захисні механізми організму.

Важкість і швидкість прогресування пародонтиту залежить від ряду факторів, таких як:
1.Кількість і тип наявних бактерій.
2.Наскільки сильні ваші захисні механізми.
3.Наявність або відсутність визначених факторів ризику, наприклад чим більш агресивні бактерії і чим більш слабка імунна відповідь пацієнта, тим більш активним буде захворювання.
4.Паління або діабет можуть ще більше послабити захисні сили організму і прискорити процес захворювання.
5.Визначені лікарські засоби, такі як гіпотензивні або судинорозширювальні роблять пацієнтів більш вразливими до гінгівіту.

ЯКІ НАСЛІДКИ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТУ?

Парадонтит

Пародонтит є основною причиною втрати зубів.

Якщо розвиток запалення пародонта не припиняється, опорні структури зубів, включно з кісткою, що їх оточує, руйнуються. Зуби з часом слабшають і випадають, або потребують видалення. Також можуть з’являтись болісні абсцеси і видовження зубів з оголенням коренів в результаті рецесії ясен.

УСКЛАДНЕННЯ

Сам по собі пародонтит вже є ускладненням, він характеризується ураженням майже всіх тканин пародонту і поширюється на всю щелепу. Клінічний стан призводить до ряду інших негативних наслідків:
  • Остеомієліт кісток щелепно-лицьового апарату;
  • Виразково-ерозивний гінгівіт;
  • Періодонтит, періостит;
  • Альвеолярна піорея – гноєтеча з лунок щелепи;
  • Ретроградний пульпіт;
  • Генералізований карієс;
  • Лімфаденіт.

Ускладнення можливі і зі сторони органів ШКТ. Бактерії проникають у шлунок зі слиною. Відокремлюваний гній може проникати в різні органи і системи з рухом крові. За результатами дослідів, було достеменно підтверджено, що якщо справа дійшла до випадіння зубів від пародонтиту, то патологічний процес вже встиг завдати незворотної шкоди організму. Пародонтит викликає ускладнення не тільки зі сторони зубощелепної системи, але і завдає наслідків, що загрожують життю.

Неліковане захворювання пародонту може впливати на загальний стан здоров’я, наприклад, це створює великий ризик ускладнень під час вагітності (прееклампсія, передчасні пологи і низька вага при народженні), а також підвищений ризик серцево-судинних захворювань і діабету.

ЯКІ ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ПАРОДОНТИТУ?

Існує ряд факторів, які підвищують імовірність розвитку пародонтиту. Добре відомі фактори ризику включають стрес, деякі системні захворювання, такі як діабет, і, що найбільш важливо, паління. У тих, хто палить значно частіше розвивається пародонтит, ніж у тих, хто не палить.
Лікування пародонтиту (наприклад, трансплантація ясен / кісткової тканини та імплантація) менш успішне у курців, ніж у тих, хто не палить через погане живлення тканин. Пародонтит прогресує значно швидше, з більш швидкою втратою зубів, у курців. Зі 100% випадків пародонтиту, який не піддається лікуванню, близько 90% припадає на курців.

ЯК ЛІКУЄТЬСЯ ПАРОДОНТИТ?

Ключем до успіху лікування є усунення бактеріального нальоту, який запускає процес захворювання, і гарна гігієна порожнини рота. В нашій клініці для лікування пародонтиту ми використовуємо наступні методи:
• кюретаж пародонтальних кишень методом Deep Scaling (підясеневий скейлінг зубів);
• професійна чистка;
• антибіотикотерапія;
• неодимовий лазер. Лазерна терапія пародонта нетравматична і безболісна, відрізняється високим знезаражувальним і біостимулювальним результатом;
• ін’єкційні методи лікування плазмою, виготовленою з Вашої крові.

ТАКТИКА ЛІКУВАННЯ

Лікування пародонтиту на ранній стадії спрямоване не тільки на непоширення симптомів, але і усунення причини розвитку атрофії тканини ясен. Загальний алгоритм лікування містить:
  • Професійну чистку емалі ультразвуковим скелером;
  • Лікування карієсу, видалення коренів зруйнованих зубів;
  • Видалення зубів, що не підлягають лікуванню;
  • Шинування – укріплення структури коренів спеціальними кріпильними елементами;
  • Ін’єкційне введення гіалуронової кислоти;
  • Медикаментозну терапію: гормональні, протизапальні, регенераційні, знеболювальні, кровоспинні засоби та антибіотики.

Обов’язково призначають вітамінно-мінеральні комплекси. При виявленні істинної причини медикаментозна терапія націлена на попередження рецидиву і подальшого розвитку патології.

Антибіотикотерапія впливає на весь організм, попереджує розвиток віддалених інфекційних осередків, абсцес, сепсис, остеомієліт та інші гнійні процеси. Антибіотики широкого спектру дії активні у відношенні багатьох грампозитивних і грамнегативних бактерій.

Разом з антибіотиками показана місцева терапія: полоскання ротової порожнини хлоргексидином на водяній основі, фурациліном, йодинолом, мазі та гелі з антисептичною і регенерувальною діями.

Ін’єкційне лікування

Уколи в тканини пародонту і ясен – це ефективний метод лікування пародонтозу з широким спектром дії. Найчастіше в тканину ясен вводять наступні препарати:
  • Біогенні стимулятори;
  • Гіалуронова кислота;
  • Екстракт алое;
  • Нікотинова кислота і вітаміни групи C;
  • Метилурацил;
  • Антибіотики;
  • Рибонуклеаза;
  • Власна плазма крові та інше.
Ін’єкція

Важливо розуміти, що лікування пародонтиту є комплексним. Пацієнти потребують не тільки медикаментозного лікування, але й фізіотерапії. Останній метод посилює дію консервативної терапії і містить наступні заходи:

Дарсонвалізація. Процедура передбачає дію змінного струму різної частоти. Дарсонвалізація стимулює кровопостачання, усуває біль, зменшує чутливість ротової порожнини. Загальний курс лікування – 30 процедур по 10-15 хвилин.

Лазерна терапія. Усуває інфекційно-запальний процес, регенерує тканини пародонту, знімає набряк, свербіж, стимулює кровообіг і лімфоток.

Вакуумне лікування. Використання вакууму попереджує атрофічні процеси, посилює кровообіг і лімфоток, надає механічну скорочувальну дію на м’язові структури. Основна мета вакуумної терапії полягає в стимуляції капілярів пародонту.

Відмінний ефект має електрофорез з різними лікарськими препаратами, масаж ясен (ручний або апаратний). Правильний масаж посилює ток крові, прискорює загоєння, стимулює нормальний лімфоток.

ПОВТОРНА ОЦІНКА

Через декілька тижнів наш пародонтолог проведе повну пародонтологічну оцінку порожнини рота для того, щоб перевірити як проходить лікування. Це роблять спеціальним пародонтологічним зондом для реєстрації глибини пародонтальних кишень і перевірки кровотечі з ясен.
Якщо пародонтальні кишені все ще наявні, Вам порекомендують додаткові варіанти лікування, зокрема хірургічне пародонтологічне лікування.
Онлайн - запис
Онлайн - запис

    Перший крок до красивої, здорової посмішки починається із зустрічі з Вами.

    Або

    1. Яка причина кровоточивості ясен? Здебільшого причиною кровоточивості ясен є під’ясеневі зубні камені. Це легко встановити при об’єктивному огляді. Після відвідування гігієнічних процедур кровоточивість зникає. Також однією з причин можуть бути дефекти пломб, некоректно встановлені коронки і мостоподібні протези, пародонтит, гормональні перебудови.
    2. Чи можна зберегти рухомі зуби? Причини рухомості зубів можуть бути різні: відсутність кістки навколо зуба, надмірне навантаження на зуб, травми, запалення тканин, що оточують зуб, пов’язане з ускладненим карієсом. В кожному конкретному випадку необхідно розібратись в причині рухомості зуба. Після усунення причини ми проводимо оцінку лікування через 4 місяці. Рухомі зуби як правило мають сумнівні прогнози і потребують регулярного спостереження.
    3. Як часто необхідно відвідувати пародонтолога? Після пародонтологічного лікування наш пародонтолог порадить з якою частотою необхідно проводити підтримувальні процедури в залежності від ступеню важкості пародонтиту. Як правило, для підтримання лікування, Вам потрібно буде відвідувати гігієніста кожні 3 місяці.
    Цю послугу надають лікарі:
    Головний лікар. Стоматолог-хірург вищої категорії, стоматолог-ортопед