Блог

Що робити, якщо кришаться зуби

Що робити, якщо кришаться зуби Фото 618

Зміст:

Цю послугу надають лікарі:
Стоматолог-терапевт
Лікар-стоматолог вищої категорії, стоматолог-ортодонт

Це явище не має вікових кордонів. Зуби, що кришаться, можна спостерігати не тільки в старшому віці, це відбувається також і у молодих людей та дітей. Цілий ряд причин сприяє процесу руйнування. Лікування захворювання спрямоване на усунення цих факторів, також необхідна реставрація зубів. Давайте розглянемо, чому відбувається кришіння постійних і молочних зубів, і які заходи варто вжити.

Чому руйнуються зуби?

Чому кришаться зуби

Тільки лікар може визначити причину і призначити адекватне лікування. Тому перше, що повинно бути вжите будь-яким пацієнтом, у якого кришаться зуби, – це відвідати стоматолога. До основних факторів, які впливають на деструктивний процес належать:

  • Карієс, неправильний прикус;
  • Травми. Якщо під час удару або впливу на зуби твердим предметом емаль тріснула, то це кришіння не зупиниться;
  • Неправильне лікування часто призводить до руйнівних явищ. Це може відбутися навіть під час встановлення пломби, якщо каріозна порожнина була очищена неправильно;
  • Вікові зміни. У літніх людей емаль не така міцна, тому починаються процеси розпаду;
  • Вагітність. Одна з найбільш розповсюджених причин. Кожна третя жінка, яка виношує дитину, зіштовхується з проблемами зубів. Оскільки найбільш за все страждає кісткова система, лікарі ретельно слідкують за кількістю кальцію в організмі вагітної жінки.

Чому це відбувається у дітей?

Чому кришаться зуби у дітей

Коли молочні зуби починають руйнуватися, батьки роблять висновок, що дитині не вистачає кальцію. Правильним рішенням буде відвести Вашу дитину до стоматолога, тому що причини кришіння можуть бути абсолютно різними. Ось головні з них:

  • Карієс.
  • Неправильний прикус. В результаті цих аномалій відбувається стирання різців або кликів. З часом вони починають розпадатися або розсипатися.
  • Метаболічне захворювання. Це явище, як правило, чинить негативний вплив на весь організм.

Від чого кришаться зуби

  • При порушенні обміну речовин змінюється і стан ротової порожнини. Це створює сприятливі умови для розвитку патогенних мікроорганізмів, які призводять до руйнування. Недаремно так багато уваги приділяється харчуванню.

Що, якщо дана проблема стосується дітей?

Багато батьків вважають, що якщо у дитини кришаться молочні зуби, то немає необхідності в спеціальному лікуванні, тому що вони все одно випадуть. Насправді це явище потребує відвідування стоматолога. Лікар проведе необхідні процедури для зміцнення емалі.

Для запобігання деструктивних процесів в порожнині рота необхідно правильно доглядати за зубами дитини – своєчасно привчати дитину до чистки зубів. Лікування починається з появою першого зубу. Обмежити вживання дитиною виробів, які містять цукор або взагалі не вчити її вживати такі продукти. Після солодощів дитина повинна прополоскати рот водою. Як тільки малюк досягне одного року, необхідно відучити його від нічних годувань. Не варто заміняти їх чаєм, йогуртом або компотом.

Краще за все було б виключити прийом їжі і пиття на ніч. Дайте вашій дитині власний посуд. Інакше бактерії, які можуть викликати карієс або інше захворювання, проникають в рот дитини. Забезпечте достатнє вживання вітамінів.

Варто розуміти, що взимку або після хвороби дитині можуть знадобитися спеціальні препарати, які запобігають розвитку авітамінозу. Такі ліки можуть бути призначені педіатром. Як правило це полівітамінні комплекси, які представлені у вигляді жувальних цукерок, сиропу або таблеток. В доповнення до належного догляду Ви повинні відучити дитину від звички брати в рот пальці, іграшки або тверді предмети.

Профілактичні заходи

Профілактичні заходи

Будь-яке захворювання можна попередити, якщо вжити профілактичних заходів. Оскільки основною причиною руйнування є неправильне харчування, травми і низька міцність емалі, методи захисту прості. Лікарі рекомендують наступні заходи:

  • Турбота про правильне харчування. Нестача продуктів, що містять вітамін Д і кальцій, є першим кроком до руйнування емалі. В раціон обов’язково повинні входити рибні продукти, молоко, горіхи. Вони збагачують організм фтором і кальцієм. Ви також можете попросити лікаря призначити препарати, до складу яких входить вітамін Д.
  • Правильні гігієнічні процедури. До них належать чистка зубів двічі на день після їжі. Процес чистки триває не менше 3 хвилин. Позбавлення від шкідливих звичок. В першу чергу від паління.
  • Лікувальні полоскання. Трав’яні чаї допомагають зміцнити ясна і захистити рот від появи бактерій.

Незалежно від цих факторів Ви повинні спочатку відвідати стоматолога. Завдання лікаря – зупинити процес, тому що він призводить до повної втрати зуба. Часто лікування на цьому не закінчується, тому що організм людини може таким чином сигналізувати про серйозне захворювання.

Кришаться зуби під час вагітності

Чи взаємопов’язані вагітність, втрата зубів та інші проблеми, такі як ерозія емалі? Деякі жінки стверджують, що їх зуби рухаються під час вагітності. Або те, що у них ніколи не було проблем зі здоров’ям порожнини рота, доки вони не завагітніли. Якщо у Вас кришаться зуби під час вагітності, цьому може бути безліч причин.

Загальні симптоми

Щоразу, коли хтось жаліється на крихкі зуби (під час вагітності або ні), деякі з перших симптомів, на які варто звернути увагу, будуть включати:

  • Такі звички, як стискання або скрегіт зубами;
  • Розлади скронево-нижньощелепного суглобу;
  • Ерозія емалі;
  • Нелікований карієс;
  • Апное уві сні.

Коли ми бачимо щось на кшталт кришіння зубів під час вагітності, є й інші основні фактори цього явища. Справа не в тому, що це відбувається через гормональні зміни.

Щоб попередити втрату зубів або необхідність лікування каналів під час вагітності, Вам варто звернутися до стоматолога щойно з’являться симптоми. Самі по собі гормональні порушення не є фактором ризику втрати або розхитування зубів під час вагітності. Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, важливо усунути супутні стани, перш ніж вони погіршаться.

Що викликає проблеми, пов’язані з зубами при вагітності?

Чому так багато жінок скаржаться на те, що вони ніколи не мали проблем з зубами до тих пір, поки не завагітніли? Хоч експерти стверджують, що немає доказів того, що малюки «висмоктують кальцій» з материнських зубів під час вагітності або годування грудьми, є й інші причини, через які проблеми з зубами можуть загострюватися в такі моменти.

Більшість майбутніх матерів будуть відчувати хоча б деяку форму ранкового нездужання на ранніх термінах вагітності. В міру наближення терміну пологів інші стани, такі як печія, мають тенденцію до загострення через додатковий тиск на шлунково-кишковий тракт. Ці обидва сценарії створюють сприятливе середовище для кислотної ерозії вже послаблених зубів. Цей процес може значно прискорювати руйнування ділянок, де вже є порожнини, тріщини або старі зубні реставрації.

Крім того, під час вагітності відбуваються типові дієтичні зміни. Частіші перекуси означають сильніший вплив зубного нальоту і кислотних побічних продуктів у порівнянні з триразовим харчуванням. Якщо Ви не полощете рот водою і не чистите зуби регулярно, всі ці додаткові перекуси можуть пришвидшити процес руйнування зубів.

Це цікаво! А як щодо гормональних змін? Більшість стоматологічних захворювань, викликаних гормонами, пов’язані з запаленням ясен. На щастя, вони, як правило, проходять після пологів, якщо ви регулярно чистите зуби щіткою і зубною ниткою.